Er du i risikosonen for fettlever?

Ender og gjess utvikler fettlever fordi de blir tvangsforet med stivelse – ikke fett.  1000 – kroners spørsmålet er da; hva tror du gjør at vi mennesker utvikler fettlever?

Tekst: Berit Kvifte Oppslagsfoto: Unsplash.com

Vi velter oss i ribbemiddager, lutefisk med baconfett, pinnekjøtt med voksen fettrand og fete sauser, men faktisk er det ikke fett som er den største årsaken til fettlever, men derimot i stivelse og sukker som finnes i rikt monn på dessertbordet, i all brusen vi heller innpå og alt godteriet vi tyner i oss til fest, til trøst, til sorg og til glede.  Unger helt ned i 12 årsalder blir diagnostisert med fettlever, og derfor er blir det noe feil å skylde på overdreven julebordsesong. Hvor mange nordmenn som vandrer rundt som tikkende bomber med fettlever, finnes det ingen tall på, men får du i deg for mye fruktose og for lite kolin kan du være i risikogruppen.

«Jo bedre vi lever, desto dårligere har leveren det»

Fettlever, som ikke utløser verken betennelse eller sviktende leverfunksjon, gir som regel ingen symptomer før det kan være for seint.  Kanskje er det derfor at fettlever kalles for «den stille morder»?

Det finnes ingen enkel og god forklaring på fettlever som ikke skyldes overdreven forbruk av alkohol, men det er en tydelig sammenheng mellom fettlever og overvekt. En teori går ut på at kroppens følsomhet for insulin avtar. Dette fører til økt blodsukker og økt fettproduksjon både i leveren og kroppen generelt. Nedsatt insulinfølsomhet kan føre til at vi utvikler diabetes type 2 og ellers økt mengde fettstoffer i blodet – tilstander som ofte sees hos personer med «non-alcoholic fatty liver disease».

 

Grafikk: VSRao, Pixabay.com

«Leveren er et «biologisk renseanlegg” som bearbeider alt vi spiser og filtrerer fra de ufordøyelige stoffene»

 

Leveren MÅ renses!

Helhetsterapeut, Stein Flaatrud ved Helhetshelse i Oslo, råder alle til å ta en detox (avgiftningskur) et par ganger i året. Rengjøring av leveren er en investering i god helse, garanterer Flaatrud.

– Det finnes mange måter å detoxe på. Du finner godt utvalg i teer og droger, men det finnes også mer drastiske kurer som går over noen få dager der du får ut gallestein i en ganske stor grad. Men, dette er spesialkurer som skal administreres av autoriserte behandlere, understreker helhetsterapeuten og forklarer hvorfor:

– Rensekurer i seg selv er ikke farlig, men dersom en stor gallestein løsner og setter seg fast i gallegangen, må du på sykehus for behandling. Du skal vite hva du sysler med, påpeker Stein Flaatrud.

Like viktig som å rense lever og galle, er å se på hva du spiser. Det er ingen hemmelighet at dersom kostholdet ditt er dårlig, må lever og galle jobbe mye tyngre. Blir maten liggende for lenge i magesekken uten å bli fordøyd ordentlig, går det halvfordøyd mat ned i tarmen. Her står candidasopper, parasitter, virus og bakterier i kø. Ved å behandle mage – og tarm pent, så behandler du samtidig leveren og gallen likeså. Det er på den måten det fungerer. – Begynn å behandle i den riktige enden! sier terapeuten til Nye Mat og helse.

«Du kan ikke leve uten leveren din. Gi den litt kjærlighet»

Piller eller mat?

Det finnes flere urter og planter med leverrensende egenskaper som du kan spise hver for seg og det finnes produkter i helsekosten som kan gjøre en god jobb for leveren din.  Et av dem er Active Liver som inneholder kolin og andre substanser leveren din vil takke deg for at «du bjuder på» et par ganger i året. De viktigste urtene du kan bruke for å motvirke fettlever er disse;

Artisjokk

Foto: ulleo, Pixabay.com

– Artisjokk har bred effekt på lever og spesielt galle. Den nedsetter muligheten for gallekolikk, den har en kolesterolsenkende effekt og den har dessuten en galledrivende effekt som er helt rå. Artisjokk er «kongen i galle-riket» og fordi leveren tømmer sine avfallsprodukter ut gjennom gallegangene, er det den utrensende effekten ved artisjokk som er mest interessant, poengterer Flaatrud.

 

Gurkemeie

Foto: Steve Buissinne, Pixabay.com

Denne urten har effekt på hele magetarm – apparatet vårt. Ikke bare er den betennelseshemmende, den har også mange antioksidanteffekter, hvilken noen av disse har med avgiftning (detox) av lever å gjøre.

Gurkemeie har en bitter, skarp og aromatisk smak, og virker avkjølende og stimulerende. Urten retter opp metabolismen i leveren og virker galledrivende (kan øke utskillelsen av galle med opp til 130 % og påvirker gallens kvalitet i gunstig retning), virker kolesterolsenkende (senker utskillingen av cholesterin fra leveren og øker utskillelsen via tarmsystemet).

Mariatistel

Foto: Jeffrey Hamilton, Unsplash.com

Mariatistelfrø. Det er frøene som brukes som medisin, og da gjerne i form av pulveriserte frø, tinktur, kapsler eller tabletter med standardisert innhold av silymarin.  Den viktigste terapeutiske bestanddelen av frøene er stoffet silymarin, som er en blanding av flavonoidene silybin (= silibinin), silychristin, silydianin (= silymonin), silandrin og flere andre flavonoider.

– Mariatistel er hovedurten hva angår en real leverrens!  Urten har avgiftende effekt på leveren, både forebyggende og terapeutisk og kan med stort hell benyttes til behandling av akutt og subakutt leverbetennelse. Planten brukes i dag primært til behandling av hepatitt og gulsott, når leveren er belastet på grunn av infeksjon, industri- eller miljøgifter, for stort alkoholinntak, medisinforgiftning, eller fra cellegiftbehandling i forbindelse med kreft. Mariatistel kan både avhjelpe de skadene som leveren blir utsatt for ved kjemoterapi og bidra under rekonvalesensen etter behandlingenSærlig pasienter med fettlever har hatt gode resultater med tilskudd av mariatistel, forklarer helhetsterapeut Stein Flaatrud.

Kolin

Kolin er det et vitaminlignende næringsemne som forekommer naturlig i bl.a. eggeplommer, gjær, kjøtt, innmat og grønnsaker. Og kroppen din er også selv i stand til å produsere det av aminosyren metionnin som forekommer i rødt kjøtt.  Kolin er en viktig faktor i utnyttelsen av fett og kolesterol som bidrar til at det motvirker fettavleiringer i leveren.  Kolinmangel spiller en rolle i leversykdommer, åreforkalkning og visse neurologiske lidelser. Undersøkelser viser at mennesker som lever på kolin-fattig kost, løper betydelig risiko for fettlever.

Utover å få i deg de lever-vennlige urtene, bør du begrense mengden raffinert stivelse som melprodukter og ris.  Mosjon kan forbedre og forebygge insulinresistens og fettlever. Og B-vitaminer og magnesium hjelper til med å reparere leveren.

Kilder:  Urtekilden og Knut Flytlie

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*