Hva føttene kan avsløre

føtter tørr hud (FOTO: AdobeStock)

Gnagsår, «flisete hæler», fotsvette og iskalde føtter er ganske vanlig, men «plattformen» du står og går på kan fortelle deg om problemer som kan ha underliggende årsaker og som skal tas på alvor.

Tekst: Berit Kvifte

Syv helseproblemer som føttene dine kan fortelle deg;

1. Diabetes

Har du nedsatt følsomhet, sår som gror dårlig førlighet og dårlig blodsirkulasjon i føttene, kan det skyldes diabetes.

I regelen starter symptomene i føttene og beveger seg oppover.  Det er spesielt viktig å være obs på sår (diabetisk sår) som ikke gror, og som ikke alltid er like lett å oppdage på grunn av nedsatt følsomhet. Diabetes gir opptil 34 ganger økt risiko for amputasjoner, og hvert år foretas over 400 amputasjoner på grunn av diabetes i Norge. De fleste av amputasjonene kunne vært unngått med god fotpleiebehandling.

2. Revmatiske lidelser

Revmatoid artritt (leddgikt) er mindre vanlig enn slitasjegikt, og er en betennelsessykdom i immunsystemet som angriper slimhinnen i leddet, kalt «synovium,». Det resulterer i smerter og hevelse og tap av funksjon i leddene. De mest berørte leddene er de i hender og føtter.

Leddgikt kan lett oppdages på grunn av feilstillinger i foten og tær som stivner og blir «grå».

3. Hammertå

Hammertå, eller bøyd tå, er en fotlidelse der en tå får en «hammerstilling»  ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover.  Det er en ufarlig tilstand, men smertefull tilstand.

Hammertå er vanlig blant eldre, spesielt kvinner og er den hyppigst forekommende deformiteten i de små tærne. Tå nummer to rammes hyppigst, men tredje og fjerde tå også er deformert i noen tilfeller. Tilstanden sees vanligvis på begge føttene.

4. Psoriasis

Skallende og tørr hud på føttene kan skyldes psoriasis.  Forandringer på neglene kommer ofte samtidig med psoriasis på andre deler av huden, men psoriasis på neglene kan også være det eneste tegnet på denne sykdommen. Negler på både hender og føtter kan rammes.

Neglpsoriasis kan vise seg som små furer i neglen slik at den ligner overflaten på et fingerbøl (pitting). En annen type er når neglens frie kant løsner fra neglsengen. Den tredje varianten gjør at neglen blir fortykket, ujevn og gulbrun (kan ligne på soppinfeksjon).

5. Fotsopp

Eldre, diabetikere og personer med svakt immunforsvar, er mer utsatt for å få neglesopp enn andre. Det er derfor ekstra viktig at du holder et øye med føttene dine.

Fotsopp har et «forsiktig forløp»  og kan derfor være vanskelig å legge merke til med én gang. Se etter fortykkelser av neglen og/eller misfarging, ettersom dette kan være de første og tidligste tegnene på infeksjon. Jo tidligere du starter behandlingen, jo raskere kan du kvitte deg med problemet.

6. Tretthetsbrudd

Tretthetsbrudd, også kalt stressfraktur, rammer oftest skinnleggbeinet og foten. Dette er en type benbrudd som oppstår etter mange små belastninger som til sammen fører til brudd. Maratonløpere og militærrekrutter er gjerne utsatt.

Symptomer på tretthetsbrudd er gradvis økende smerter i et punkt på en knokkel. I starten er det vondt ved bestemte bevegelser, men etter hvert gjør det konstant vondt. En sjelden gang kommer smerten akutt.

Flere andre tilstander kan gi lignende plager som tretthetsbrudd.   Det være seg senebetennelse, nerver som ligger i klem og Køhlers sykdom som rammer barn.

7. Urinsyregikt

I gamle dager snakket man om sykdommen urinsyregikt som podagra. Urinsyregikt er på mange måter en livsstilssykdom som sees hos overvektige, de som spiser mye rødt kjøtt eller drikker mye øl.  I dag er urinsyregikt den hyppigste betennelsesaktige leddsykdommen hos menn over 40 år, men den kan ramme alle og i alle aldre.  Urinsyregikt kan forårsake ekstremt smertefulle anfall i stortåens grunnledd i startfasen av sykdommen.


Tips til god fotpleie

  • Ta et daglig fotbad (maks 5 minutter) i lunkent vann. Ikke bruk grønnsåpe, og ikke ta fotbad hvis du har sår på føttene. Tørk godt!

  • Hvis du har tørr hud bør du smøre føttene med en god fuktighetskrem hver dag, men ikke smør mellom tærne.

  • Klipp neglene regelmessig, men vær forsiktig. Klipp neglene tvers over.

  • Spander på deg en profesjonell fotpleie i ny og ne. Litt hverdagsluksus som kan være en god investering.


About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*