Lev lenger og bedre – kil deg bak øret!

øret, kile
(foto: Pixabay)

«Transkutan vagusnervestimulering» (tVNS) vil kunne utgjøre en stor forskjell for menneskers liv – både å forlenge det og forbedre det, viser en ny studie utført ved University of Leeds i England.

Tekst: Berit Kvifte

Er det mulig å oppnå et lenger og bedre liv med bare å «kile seg » bak øret ? Ja. Det framkommer av forskning publisert i «Aging»  og som har vakt stor oppsikt i forskermiljøer.

En av forskerne bak studien, Susan Deuchars, har publisert en artikkel der hun beskriver at å «kile» øret med små elektriske støt, kan bidra til å skape balanse i nervesystemet og dermed redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer og atrieflimmer.

Les artikkelen her

Kroppens nervesystem deles inn i det somatiske og det autonome nervesystemet, som henholdsvis er viljestyrt og ikke-viljestyrt. Det autonome nervesystemet kan deles i tre deler. Det sympatiske, det parasympatiske og det enteriske. Når vi kommer i den såkalte «reparasjonsalderen», skyldes det at sykdom endrer kroppens balanse med den følge at det sympatiske nervesystemet begynner å dominere. Det lager ubalanse og gjør deg enda mer mottakelig for sykdom. Den «sympatiske ubalansen» hevder forskerne å kunne justere ved å «kile øret» med små, smertefrie elektriske støt som går via vagusnerven og formidler signalene ut i kroppens nervesystem.
Stor forbedring!

Strømterapi

Studien, som har fått mange til å se mulighetene for en friskere aldring fra en annen vinkel, ble utført på 29 friske personer over 55 år. Disse fikk «strømterapi» gjennom «tVNS-teknikken» (transkutan vagusnervestimulering) daglig i to uker. Samtlige rapporterte om økt velvære og vesentlige forbedringer i søvnmønsteret. Noen av deltagerne gav også tilbakemelding om at de følte seg langt bedre mentalt.

Behandlingen viste en økning i parasympatisk aktivitet og en nedgang i sympatisk aktivitet, noe som balanserer det autonome systemet og som igjen er synonymt med god helse. Å kunne korrigere nervesystemet på en enkel og smertefri måte kan bidra til en sunnere alderdom, og potensielt hjelpe mennesker med en rekke sykdommer slik som hjertesykdommer og enkelte mentale lidelser, mener forskerne bak studien. Ved psykiske plager, kan behov for medisiner bli vesentlig mindre.

Studien ble ledet av Dr. Beatrice Bretherton, fra institutt for biomedisinsk vitenskap ved University of Leeds, og ble finansiert av Dunhill Medical Trust.

– Øret er som en inngangsport som vi kan fikse på kroppens stoffskiftebalanse gjennom, uten behov for medisiner eller invaderende prosedyrer. Vi tror resultatene vi har sett i studien bare er toppen av isfjellet, sier Dr. Bretherton.

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*