Derfor MÅ alle eldre trene styrke!

POPULÆRE SAKER

Jo eldre du blir, desto mindre og svakere blir musklene dine. Alt blir tyngre å gjøre. Men! Det kan forebygges og reverseres om du setter i gang i dag med styrketrening.  Det er ikke så mye som skal til.

Tekst:  Berit Kvifte

Mange tenker motsatt av det som er klokt når alderdommen banker på døra; “Jeg bør senke tempoet”,  “ta det litt med ro i svingene”.  Er du blant de som har begynt å senke aktivitetsnivået ditt  i beste mening ved å forenkle hverdagen din som et ledd i god aldersomsorg?  Et vanlig tiltak er å selge huset og flytte inn i en mindre og lettstelt leilighet med heis når i midten av 60-årene. Lettvint, ja, men definitivt ikke særlig smart for fysisk helse!

I det øyeblikket du velger en mer «lettstelt hverdag», går den fysiske tilbakegangen i et rasende tempo. Muskelstyrken din reduseres raskere enn du vil like å tenke på. Og når den virkelige fysiske nedgangen tiltar – det vil si i 70-80 årene, går det vesentlig kjappere hos dem som fram til da har levd «lettstelt og lettvint».

Lite som skal til

Mange eldre er blitt testet på Norges Idrettshøyskole og det sees en klar sammenheng mellom muskelstyrke i beina og ganghastighet. Det samme med muskelstyrke og testing av andre funksjonsnivåer. Deltakerne har gjerne vært i 60- og 70-årene, men det har også blitt gjennomført tester på enda eldre personer og med vesentlig lavere funksjonsnivå.

Kort oppsummert viser resultatene at man kan øke både muskelvolum og -styrke uansett hvor dårlig utgangspunkt man har. Og best av alt; det skal veldig lite til for å snu den negative utviklingen. Etter bare 10-12 uker med styrketrening ser man at ganghastigheten øker med 10-30 prosent.   Selv hos 90-åringer har man sett betydelig vekst av de eksplosive såkalte II-fibrene etter bare to-tre halvtimes økter per uke i 3 måneder med tung styrketrening.

Tøy, bøy og strekk!

Er du blant de som allerede har kjøpt deg leilighet i sjette etasje med heis, så start med å gå trappene fremfor å bruke heisen. Har du ikke hage du kan tøye, bøye og strekke deg i, meld deg på et treningsstudio eller ta initiativ til å danne din egen trimgruppe. Lag en «gå-rilja -gjeng» der hensikten ikke er å gå raskest og lengst, men gjennomføre regelmessig.

Innimellom stegene kan du legge inn knebøy, utfall, samt trene på balanse. Innendørs bør du ta beinpress og markløft, men for kreative sjeler, er det fult mulig å gjøre sistnevnte utendørs. Løfte trestokker for eksempel. Poenget er å gjøre øvelsene regelmessig to-tre ganger i uken. Ta 6-12 repetisjoner av hver øvelse.

HUSK! Alder i seg selv er ingen hindring!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker