Gi insektene “hotell-ferie”!

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Er det en aktivitet du kan ta med deg hele familie på i sommer, så er det å gi insektene en “hotell-ferie” !  Insektene er avgjørende for vår eksistens og har hver sin viktige rolle i den store sammenhengen. Alle kan gjøre sitt for å ta vare på disse viktige små skapningene. 

Tekst: Berit Kvifte

(foto: Ida Emilie Sjøqvist Amdam)

Det største problemet for verdens insekter, er at vi mennesker har tatt bostedene fra dem. I vår iver etter å dyrke skog og landbruk og bygge ut byggefelt med dertil hørende «asfaltert infrastruktur», brenne og hugge ned skog, har vi fjernet kratt, små vannhull og naturlig vindskjerming i så stor skala, at især humler og sommerfugler mangler steder de kan overleve.

Er det en sommeraktivitet som er både morsom for store og små og ikke minst et viktig bidrag til moder jord,  så er det å gå i gang med «insektsdugnad»? La ungene få utfolde seg kreativt med å bygge «humlehotell», lage små komposthauger i hagen, lage små «parseller» i hagen der insektene kan romstere som de vil og strø blomsterfrø der det er en ledig plass.

Pollinering

Naturen er finurlig skapt, men visse forutsetninger må være tilstede for at den ikke skal dø ut. Nemlig pollentransport. Den skjer i hovedsak ved hjelp av insekter eller med vinden.   Utseendet på blomsten har ofte en sammenheng med måten den blir pollinert på. Blomster som bli pollinert av insekter har gjerne store fargerike kronblader fordi disse gir fra seg lukt som tiltrekker våre små venner. Planter og blomster som blir pollinert med vind er gjerne mer «anonyme», men dog like viktige i den store sammenhengen.

Rødkløver er typisk en blomst som pollineres med insekters hjelp, mens bjørkas «avkom» spres med vinden. Felles for alle planter, er at de produserer store mengder med frø for at de skal ha sjanse til å havne et sted der de får gode vekstvilkår. Dekker du til hagen med plast og bark, krypfuru overalt eller luker bort alt av nyttig ugress, forkludrer du den naturlige symbiosen naturen er avhengig av.

Rasmus Ejrnæs (foto: twitter)

Ifølge seniorforsker, Rasmus Ejrnæs, ved Institut for Bioscience – Biodiversitet ved Aarhus Universitet, spiller det ingen rolle om du eier et stort gods med store arealer, er hageeier eller kun har en balkongkasse. Poenget er at du skal gi bort noe av plassen til naturen og blåse en lang marsj i det estetiske. Sammen med lektor Anette Bruun Jensen ved samme universitet, har han utarbeidet enkle tips og råd som alle kan klare uten anstrengelse. DU også!

  • La gamle trær og gjerder stå.
  • ’Fred’ et stykke av gressplenen som får leve sitt eget liv med «tistler og tustler», løvetann og all verdens ugress.
  • Vent med å klippe hekken til etter den har blomstret og vel så det.
  • Lag små provisoriske vanndammer ved å grave ned egnet materiale som du passer på at det er vann i.
  • Plant ville blomster i balkongkassen slik at sommerfuglene og humlene har noe å suse rundt i.
  • La greiner fra trær, blader og annet få ligge å råtne. (Humlene trives her)!
  • En stabel med ved som er til overs fra vinteren er det vel ingen hast med? La den stå til den råtner av seg selv.
  • Bygg et insekthotell, la det bli en aktivitet for hele familien! Her er det bare fantasien som setter en stopper. Hent litt inspirasjon fra bildet under her og sett i gang

Her kan du også hente ideer!

La natur være natur

Har du et jorde så la kratt og kjerr vokse til rundt det slik at humlene får et sted der de kan overvintre. Du kan også sette opp noen «levende gjerder» (blomsterflor) som kan fungere som landingsplasser for insekter eller du kan lage bed og rabatter med ville blomster midt på jordet eller som en kant rundt det.

– Best vilkår har våre små venner på de små udyrkede fuktige krokene og tørre bakkene. Visse steder skal natur bare få lov til å være natur og ikke kultur! Det er min enkle oppskrift, sier seniorforsker Rasmus Ejrnæs og oppfordrer oss alle til å si til oss selv : «la det ligge litt til, det har ingen hast». Ergo: ingen omkommer om det ikke lukes på flere uker. Derimot overlever mange!

- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Å akseptere

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender....

“Helgestrekken” – Episode 3

Gi deg selv tid til bevegelse og pust et kvarter hver dag, så er mye gjort.  Litt hver dag er bedre enn av og...

Holder liv i samiske mattradisjoner

Reingjeter Maret Ravnda Buljo (42) fra Kautokeino vant i fjor Ingrid Espelid Hovig`s matkultur-pris og har også vært med i dokumentarserien «Smaker fra Sápmi»....

Relaterte saker

- Advertisement -