Er den grønne bølgen så sunn?

POPULÆRE SAKER

Vegansk og vegansk, fru Blom.  En titt på varedeklarasjonen til sommerens veganerhit, “Beyond Burger”, er ikke innafor det forventede sunnhetsaspektet!  Tilbake i kjøledisken med den! 

Tekst: Berit Kvifte

kostholdsveileder Kristine Oddvin Andersen (Foto: kristineoddvinandersen.com)

Det kommer stadig nye veganske produkter på markedet som vi forbrukere lar oss imponere og blende av.  Om du er veganer eller ei, er det for endel en “greie”  å velge veganske alternativer.  I så måte er en  av de store sommerhitene rundt om hos norske grillentusiaster en plantebasert burger, helt fri for kjøtt og animalia og som visstnok skal smake som kjøtt.

-Varsellampene slo seg på hos meg også, sier kostholdsveileder Kristine Oddvin Andersen til Nye Mat og Helse når vi stiller spørsmål om den grønne bølgen alltid er så sunn som vi tror.

-Veldig få planter, om noen i det hele tatt, minner om kjøtt i smak og konsistens. Derfor tok jeg en titt på ingredienslisten. Mine mistanker ble bekreftet. Burgeren består av 18% erteproteinisolat, resten er planteoljer og fyllstoffer for å oppnå «ønsket konsistens og smak»:

Erteprotein isolat (18%), vann, rapsolje, raffinert kokosolje, aromastoffer, stabilisatorer: cellulose, metylcellulose, gum arabic, potetstivelse, maltodekstrin, gjærekstrakt, salt, solsikkeolje, tørket gjær, antioksidanter: askorbinsyre, eddiksyre, fargestoff: rødbetkonsentrat, modifisert stivelse, eple ekstrakt, sitron juice konsentrat

Kristine uttrykker stor skuffelse. Veganburgeren, «Beyond Burger», er ikke enestående i sitt slag. Tilsvarende produkt fra leverandøren med det litt ironiske navnet «Hälsans kök», har en enda lengre ingrediensliste;

Rehydrerat soja-/soyaprotein (58,5%), vatten/vann, rehydrerat vete-/hvete-/hvedeprotein (13%), vegetabilisk olja/olje (solros/solsikke, raps i varierande proportion), lök/løk, stärkelse/stivelse, stabiliseringsmedel/stabilisator (metylcellulosa, karragenan), salt, maltodextrin, jästextrakt/gjær-/gærekstrakt, aromer/aroma, lök-/løkpulver, vitlöks-/hvidløgspulver, maltextrakt (korn/bygg/byg), druvsocker/glukose/dextrose, färgämne/fargestoff (karamelliserat socker), rökt/røkt/røget maltodextrin, kryddor/krydder/krydderi, surhetsreglerande medel (citronsyra).

– Disse fakta er leit for alle de som tror de velger et sunt alternativ til kjøttburgere. Mye i disse burgerne ligger langt utenfor det en veganer ville ha valgt, Det er viktig å formidle at selv om det er plantebasert, så er det ultraprosessert junk, sier Kristine og presiserer;

– Hovedpoenget mitt handler ikke om det er kjøtt eller grønt, men om ekte mat versus ultra-bearbeidet mat slik varedeklarasjonen på disse produktene viser. Vi vet at om lag 60 prosent av den maten vi finner i matbutikker er ultraprosessert og vi vet at inntaket har økt. Forskning viser at det er et problem. Det finnes masse ultraprosesserte kjøttprodukter også, men når forbrukerne tror de handler sunne alternativer, bør de være litt våkne.

Det har kommet mange erstatningsprodukter på markedet, det være seg for melk, kjøtt, gluten osv.  Erstatningsproduktene skal prøve å etterligne originalen og da blir innholdet ikke nødvendigvis av det sunne og gode.

-Forbrukerne må begynne å lese ingredienslisten før de går til kassa og betaler.  Er det mange rare ord som du knappest greier å uttale, så er det grunn til å lese både to og tre ganger ekstra. Om det står aldri så mye «grønnere valg», er det ikke synonymt med at det er sunnere, sier Kristine som hilser en ny merkeordning som sier noe om graden av prosessering velkommen.

Lag burgeren selv!

For å vite hva det er i maten du spiser, er det tryggest å lage den selv nå som grillsesongen setter inn for fullt.

-Det aller meste kan grilles, og det aller meste blir et smakfullt og næringsikt måltid med gode krydder, urter, godt fett og/eller en snerten dipsaus. Proteiner kan man få inn på andre måter! Eller du kan lage din egen vegetarburger! Og nei, den smaker ikke som kjøtt, men det kan absolutt være supergodt! Det finnes en rekke oppskrifter på nettet. Selvsagt er det en del mer jobb å lage gode vegetarburgere fra bunnen av enn å velge de ferdige i butikken, men denne problemstillingen kjenner vi jo til fra før. Ferdigmat har aldri vært det beste valget, dersom du vil tenke helse, sånn er det bare…, sier kostholdsveilederen til Nye Mat og Helse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker