Passopp SKAL ha fettsyrer!

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Kjæledeggene våre får livsstilssykdommer som kan skyldes det dårlig kosthold, tilsetningsstoffer, allergener og mangel på vitaminer, mineraler og fettsyrer. Kan vi stole på at fôrprodusentene dekker de nødvendige behovene til kjæledyra våre?

Tekst: Berit Kvifte

Selv om du og jeg  spiser sunt, er det enkelte stoffer vi uansett ikke får tilstrekkelig mengde av og må derfor tilskudd – spesielt omgea-3.  Hva med bikkja?

– Å forebygge fra hunden er valp er alfa og omega. Da unngår du også regninger på titusener fra veterinæren ettersom hunden blir eldre. Sørg aller først for at hunden din har riktig fettsyrebalanse, sier markedsansvarlig i www.dognikita.no , til Nye Mat og helse.

Mange dyreeiere tar ikke på seg de kritiske brillene og tar seg tid til å lese ingredienslisten på fôrsekkene. Når sant skal sies, har undertegnede inntil nylig stolt på at min hund har fått dekket alt han trenger gjennom de tørre «knottene».  Og når enda mer sant skal sies, har han klødd en del, hatt et slags «flassbelegg» og vært litt blass i pelsen.  Jeg har skiftet fôr tre ganger, men pelsen har vært den samme, kløen også.

Jeg blir tatt med i en dyrebutikk og ser på utvalget av fôrsekker og begynner å lese på ingredienslisten.  Jeg plukker ut et par-tre utenlandske fôrprodusenter og blir ganske raskt betenkt over det jeg leser. Forutsatt at produsenten forholder seg til norske regler om at det som det er mest av i fôret, ser ingredienslisten slik ut; mais, maismel, hvetemel, tørket svine/okseprotein, tørket fjærkreprotein , animalsk fett, bete, hydrolisat, animalsk protein og mineralsalter, betestriper, fiskeolje, soyaolje, gjær, hydrolisert gjærekstrakt med mere.

Store ubalanser

Jeg forstår fort at her er det mye av en ting; omega-6!  Ikke bra.  Fettsyrebalansen er feil. Vi mennesker er i fettsyrebalanse når forholdet er 2-1 av omega 3-6, mens hunder er i fettsyrebalanse i forholdet 5-1.   Det betyr – i henhold til de ingredienslistene jeg tråklet meg gjennom –   at et vanlig standardfôr inneholder så mye omega-6 at det blir ubalanse.

-Dersom fôr vitterlig inneholder så mye Omega – 3 som det burde for å jevne ut fettsyreforholdet, ville det ha lukta «høgg» etter kort tid på grunn av harskning. Siden det ikke stinker, er det nok heller sparsomt som er tilsatt maten til din firbente venn. Det betyr – siden hunden ikke lager Omega-3 selv, at den må få fettsyren tilført og da helst rent og rett i munnen for å være på den sikre siden.  Du kan blande fersk Omega-3-olje inn i maten, men da rett før den skal spises.  Blir matskålen stående for lenge, vil oljen harskne og ha minimal effekt, opplyser markedsansvarlig hos DogNikita.

Det er lett å mistenke at en del utenlandske fôrprodusenter ikke er helt etterrettelige på ingredienslisten eller sagt på en annen måte; de sier at Omega-3 er med, men ikke hvor mye i forhold til omega-6.  Et enkelt regnestykke visser i alle fall at hundene ikke får i seg tilstrekkelig mengde omega-3 gjennom «knotter».

Tegn på omega-3-mangel

Vanlige tegn på omega 3 mangel hos hund er flass, pelsproblemer, røyting, tynn og/eller fettete pels, overvekt, allergi, kløe og eksem, tørr hud, dårlig sårheling, infeksjoner og betennelsessykdommer som urinveisinfeksjoner og infeksjoner i ører osv.

-Flere av disse tilstandene behandles med hydrokortison og antibiotika, men kunne vært unngått ved at hunden får en teskje god fiskeolje daglig. Velg en olje med høy kvalitet og tenk ikke to sekunder på tran!

-Dersom det virkelig er den nødvendige mengde omega-3 i standard hundefôr, hvorfor topper nettopp disse mangelsykdommene besøkene hos veterinærer?

Selolje

Det finnes mange fiskeoljer på markedet, men svært få seloljer.  Er disse bedre?

– Det totale innholdet av omega-3 fettsyrer er ganske likt i selolje og fiskeolje, men den helsemessige forskjellen antas å være et høyere innhold av omega-3 fettsyren DPA  (Dokosapentaensyre ) i selolje.  DPA tas opp raskere og er mer virksom for muskler og ledd.  Selolje er veldig bra for arbeidende hunder som jakthunder og trekkhunder som skal jobbe og levere. Hundekjørere bruker selolje til hundene sine. Det samme med aktive jegere.

-DPA har sitt utspring fra en annen omega-3 fettsyre, –  EPA. Den finnes likevel i kun små mengder i fiskeolje i motsetning til relativt rikelige mengder i selolje. For å skille DPA og EPA fra hverandre, kan det enkelt forklares at EPA er en del av de fettsyrene som demper overvekt av Omega-6 som kan forårsake småinfeksjoner, eksem, allergier, dårlig pels, pelsavfall, flass, røyting og kløe. DPA forebygger skader og slitasje på muskel og leddproblematikk, forklarer markedsansvarlig i DogNikita, som anbefaler alle hundeeiere å gi hunden tilskudd av fiskeolje eller selolje for å være helt sikker på at den får det de trenger av den livsviktige fettsyren.

Ikke et fett!

Fisk som lever av plankton, i kalde havområder, og som er nederst i næringskjeden, lever som regel kortere og inneholder mindre toksiner (miljøgifter og kvikksølv). Les innholdsfortegnelsen når du velger fiskeolje til hunden og styr unna tran.

- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Å akseptere

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender....

“Helgestrekken” – Episode 3

Gi deg selv tid til bevegelse og pust et kvarter hver dag, så er mye gjort.  Litt hver dag er bedre enn av og...

Holder liv i samiske mattradisjoner

Reingjeter Maret Ravnda Buljo (42) fra Kautokeino vant i fjor Ingrid Espelid Hovig`s matkultur-pris og har også vært med i dokumentarserien «Smaker fra Sápmi»....

Relaterte saker

- Advertisement -