Hva Fido etterlater seg sengen din!

hund, bakterier
(foto: Pixabay)

På den ene siden kan Fido senke stresset og blodtrykket når du lager en plass i senge-enden til ham. Men, han kan også legge igjen ting du ikke vil ha!

Tekst: Berit Kvifte

Undertegnede har hatt min firbente kompis, Simon, i senge-enden om natten siden han kom i hus, men om sommeren har han måttet ligge ved siden av på teppet sitt. Dette fordi jeg har vært redd for at han skal legge igjen flått som har funnet vei inn i pelsen hans på kveldsturen.  Men, det er mer enn flått Simon kan drasse med seg til sengs. Det ble jeg opplyst om på «Helsekontrollen» på TV2 en torsdagskveld.  Kanskje du også revurderer å ha bikkja i sengen etter å ha lest dette:

«Helsekontrollen» avslørte i programmet resultatet av hva som befinner seg i dyne og dynetrekk som er brukt av to personer og to hunder i tre uker. Daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, ekspert på inneklima, var ikke overrasket over hva han fant.

Ok.  Flass og bikkjehår – akkurat det har jeg visst om. Det samme med tørka veisalt, sand og veistøv som er «limt» inn i pelsen til tross for at jeg spylt kompisen min godt etter hver tur. Jeg har også tenkt at annet «smuss» fra potene har forsvunnet ned i sluket i dusjen, men….Det er så mye mer.

Avføringsbakterier

Analysen viser, og dette gjelder garantert ikke bare min hund og dyne, økt forekomst av bakterier.

Her er det en koliform, altså en avføringsbakterie, sier Mohn Jenssen og forklarer videre at på dyna er det en rik bakterieflora. I tillegg lokaliseres såkalte aktinobakterier som lukter «jordslag».

– Dette er ganske vanlig å finne på hunder, og de som har mange hunder har gjerne mer av dette i inneklimaet, sier Jenssen til TV 2.

Muggsopp

Sopp får også høye score på i dynehaugen…

– Generelt på sopp har vi et ganske høyt tall. Men det er også på grunn av at en del flass og gjærsopp sitter i pelsen, bekrefter Mohn Jenssen. Denne gnir de av seg – sammen med skitt.  Og – der hvor hunden har lagt på ryggen og laget koselyder, har han i realiteten gnidd av seg så mye skitt at det har dannet seg et lite sopplager!

Har du fortsatt lyst la din firbente venn komme opp  i senga?  Smitte fra innvollsorm trives godt i sengeenden og parasitter er «mobile» og kan like gjerne krype inn i putetrekket. Ja – og så skal man ikke glemme lopper og skabb som gjerne hopper rett over på deg.

Usunt?

Det er kanskje mer tanken på alt som potensielt kravler av utyske, gammel dritt, ny dritt, flass, hår og annet som på dynen som får meg til å «krekse», men så er det nå også en gang slik at det ikke nødvendigvis er så galt at det ikke er godt for noe.  Vi trenger å «booste» immunsystemet vårt, ikke leve i sterile bobler og være overhysteriske for litt smuss her og der.

– Vi er laget for å være ute vi også, så jeg er ikke overbekymret, beroliger Jenssen, men for min del har Jenssen gitt meg flere gode grunner til å realitetsvurdere om hunder bør velte seg rundt i sengetøyet.  Sånn umiddelbart tenkte jeg at min firbente kompis får holde seg på gulvet heretter!

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*