P-salve for menn!

(foto: Pixabay)

I løpet av året vil kvinner muligens få den glade nyheten om at nå er det gubbens tur til å stå for prevensjonen i heimen. En p-salve som skal smøres på skuldrene, kan bli mannfolkas bidrag til uønskede graviditeter i framtiden!

Tekst:  Berit Kvifte

I november 2017 startet rekrutteringen av svenske menn til et verdensomspennende forskningsprosjekt der formålet er å komme i havn med et nytt og sikkert prevensjonsmiddel for menn. Svenske par og enslige menn stilte seg umiddelbart i kø, siden Kristina Gemzell-Danielsson,  professor i obsteritikk og gynekologi ved Karolinska Institutet  skal lede den svenske delen av studien. 

– Det er viktig at vi møter både kvinnen og mannen, og at de forstår at dette er første gang vi tester krem ​​som et prevensjonsmiddel. Vi har tidligere sett at den effektivt hemmer sædcelleproduksjonen, men vi vet ennå ikke hvordan det fungerer i virkeligheten, uttalte hun til den svenske avisen Dagens Nyheter like etter at studien var i gang.

Studien finansieres av amerikanske helsemyndigheter og skal etter planen være klar til evaluering i november i år.  Alt i alt skal 420 heteroseksuelle menn rekrutteres, blant annet i USA, England, Italia og Kenya.  I Sverige skal 60 par delta, opplyser Gemzell-Danielsson. Allerede få måneder inn i studien, bekreftet forskningslederen at p-salven synes å være effektiv.

P-salven inneholder en kombinasjon av testosteron og et progesteronlignende hormon og er blitt testet i en mindre studie tidligere. Denne viste at 89 prosent av mennene som deltok, hadde færre enn en million sædceller per milliliter utløsning, noe som er langt under normal mengde. En annen positiv indikasjon på at P-salven kan være framtidens «manne-prevensjon», er at den ikke påvirket blodtrykk eller prostata.  Sædcelleproduksjonen tok seg også relativt raskt opp etter at forsøkspersonene sluttet å bruke salven. De vanligste bivirkningene var hudirritasjon, kviser, vektøkning, påvirkning av sexlysten og humørsvingninger.

Slik fungerer P-salven

Forsøkspersonene skal smøre salven på skuldrene daglig for å hemme produksjonen av spermier.  Når prøvene viser mindre enn en million spermier per milliliter, har mannen blitt midlertidig steril.

– Det er altså ikke en permanent metode. I slutten av studien skal deltagerne slutte å smøre seg og så vil man se hvor lang tid det tar før produksjonen av spermier er normal igjen, forklarer Kristina Gemzell Danielsson til avisen.

P-salven inneholder nestoron, et hormon fra det «gule legemet» som også brukes i prevensjonsmidler for kvinner. Hormonet er ment å hemme spermieproduksjonen, men har nedsatt potens som en vanlig bivirkning. Derfor er det tilsatt testosteroner som skal gi økt lyst. Det er en hårfin balansegang mellom hormonene, forklarer Danielsson og legger til at det er rapportert inn tilfeller av en noe forhøyet sexlyst. Det har derimot ikke tilkommet noen uventede bivirkninger.

Fem til syv år

Når man har et sikkert og effektivt mannlig prevensjonsmiddel, avhenger av hva studien viser. Det kan ta fem til syv år.

– Først må studien bli klar.  Vi i samler inn masse data på effektivitet og sikkerhet.  Foreløpige analyser lover god  Neste steg er å teste salven i «real life» på en større mengde personer og under kontrollerte former, sier Danielsson. Studien pågår på WHO-center på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.


Kilde:

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*