Hjelper ikke bare å spise sunt – her er noen tips!

inaktivitet, trening, sitte stille
(foto: Pixabay)

Spiser du sunt men likevel sitter mye stille gir det likevel dårlig effekt på helsen din som kan resultere i tidligere død. Resepten er fysisk aktivitet og trening da inaktivitet bær behandles som en sykdom. 

Å være utrent er en like sterk risikofaktor som høyt blodtrykk, diabetes og røyking – om ikke sterkere enn alle sammen. Det viser en studie som går på sammenhengen kardiorespiratorisk trening og tidlig død.

Studien er publisert i journal JAMA Network Open og både i  TIME og CNN. Forskerteamet som har vært ledet av Wael Jabel har undersøkt 122.000 personer fra 1991 til 2014. Gjennom å måle deres fysiske form og deretter registrere dødsfall, fant forskerne en klar sammenheng mellom aktivitetsnivå og levealder.  Man vet at god fysisk form er positivt for helsen, men Jaber og hans team  er overrasket over hvor sterk sammenhengen mellom fysisk form og levealder faktisk ser ut til å være.

Testet på tredemølle

Deltagerne i studien gjennomgikk innledningsvis en fysisk belastningstest, en såkalt «kardiopulmonal belastningstest», på tredemølle for å måle utholdenhet og kondisjon. Det vil si den «aerobe kapasiteten».  Målet med en slik test er å måle oksygenopptaket under maksimal anstrengelse, samtidig som man også får testet samarbeidende organer under fysisk anstrengelse. Et godt oksygenopptak og en høy aerob kapasitet, er viktig i forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Studien konkluderte med at høy aerob kapasitet, altså veldig god utholdenhet og kondisjon, var tilknyttet lang levealder.

Kort oppsummert; høy aerob kapasitet gir den lengste levealderen og er spesielt fordelaktig for eldre pasienter og de med høyt blodtrykk, ifølge forskerne.

Hva kan jeg gjøre

Her er fem fysiske tiltak man kan begynne med hvis du sitter for mye stille:

  1. (Bruk sykkel til jobben (foto: Pixabay)

    Gåtur

Vi er så heldige her til lands å ha flotte gangstier i boligstrøk og i naturen. Så det å gå seg en halvtimes tur hver dag kan gjøre underverker. Pass på å velge en passende tur for deg i ditt tempo hvis du ikke er i spesielt bra form. etterhvert vil du nok kjenner at du klarer mer.

2. Bruk sykkel til jobb

Bytt ut bilen med en sykkeltur til jobb. Dette kan bli en fin rutine-messig aktivitetsform, for ikke snakke om gevinst til miljøet

3. Hage- og husarbeid

Det finnes nok å gjøre hjemme for å holde oppe et aktivitetsnivå. Vasking, støvsuging, jobbe i hagen og annet husarbeid byr på fysisk aktivitet.

4. Gå i trapper

Ikke bruk heis eller rulletrapp. Du har to bein. Bruk dem der du kan, ikke ta snarveien.

5. Tøy ut

Unngå å bli en planke og tøy ut. Dette gjelder også hvis du sitter mye foran dataskjermen, i bilen eller er i jobb med mye aktivitet. Å myke opp kroppen gir flere gevinster for din bevegelighet og indre organer. Strekk ut hver morgen og fokuser på rygg, hofte, skuldre som inggår i det fleste styrke og kondisjonsøvelser .

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*