Tester mannen din positivt på graviditetstesten?

testikkler, kreft, testikkelkreft
(foto: Pixabay)

Hvis mannen din av en eller annen grunn skulle finne på å rappe gravitetstesten din, tisse på den for moro skyld og få positivt resultat, så er han i alt annet enn lykkelige omstendigheter.  To streker kan være tegn på testikkelkreft!

Tekst: Berit Kvifte

Humant chorion-gonadotropin (hCG) er et protein som blir produsert i morkaken og skilt ut i urinen hos gravide kvinner. Hos menn finnes normalt ikke det samme proteinet, men ved en spesiell kreftform i testiklene, kan det dannes hCG. Følgelig vil dette gi positiv gravitetstest.

Seksjonsoverlege Per Medbø Thorsby ved hormonlaboratoriet ved Oslo Universitetssykehus forklarer til Vi.no at det finnes flere varianter av testikkelkreft, begge de vanligste testikkelkreftformene, kalt seminom og non-seminom, lager hCG.

– Siden hormonet bare kan måles hos 10-30 prosent av pasientene, så vil en hjemmetest alene dessverre kunne gi falsk trygghet, påpeker legen.

Et søk på internett viser at flere unge menn som har tatt en graviditetstest på fleip og testet positivt, har kommet seg til lege i tide og fått behandling for testikkelkreft. Kreftcellene lager hormonet hCG og er det hormonet som måles under behandling av testikkelkreft. Friske menn skal ikke produsere graviditetshormoner.

Gå til legen!

Generelle symptomer på alle former for testikkelkreft er smerter, ubehag eller endring i testikkelens størrelse eller konsistens. Ryggsmerter og langvarig hoste kan også være en indikator.

Som kvinne anbefales det å undersøke brystene regelmessig for å registrere forandringer, kuler eller at brystvortene begynner å synke inn, og menn bør bli kjent med sine edle deler for å kunne kjenne eventuelle kuler i testiklene.

Testikkelkreftdiagnose stilles ved hjelp av ultralyd, blod- og urinprøve. Oppdager du en kul, vil en hjemmetest som kan kjøpes på apotek og dagligvare ikke gi deg et 100 prosent pålitelig svar. Ta derfor alltid kontakt med lege.

Gode prognoser

Kreft i testiklene har gode prognoser. I følge tall fra Kreftregisteret, lever 98,8 prosent av de rammede fem år etter diagnosen. Kreftformen rammer vesentlig unge menn i 20-30 årsalderen.

Tall fra Kreftforeningen viser at 319 menn fikk testikkelkreft i 2018, og er den vanligste formen for kreft hos menn i alderen 15 – 49 år.

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*