Dette pakker du i feriesekken!

ferie, pakke
(foto: Pixabay)

Statistisk kommer du til å rammes av minst en av disse sommerplagene:  Myggstikk, sommerdiaré, flåttbitt, solforbrenning, brannskader og sommerforkjølelse. Når du pakker det du skal ha med deg på ferien, pass også på å ha ditt lille ”sommerapotek” med deg!

Tekst: Berit Kvifte

Myggen, kleggen og knotten er den største irritasjonene av dem alle – de små summende og stikkende djevelene som elter deg rundt hele  campingplassen før den setter fra seg sitt kløende stikk som kan holde deg våken en hel natt… Det dummeste er å klø på stikket. Prøv heller å kjøle ned bittstedet. Eurax krem og liniment som selges reseptfritt på apoteket. Det  virker kløestillende samtidig som lukten av kremen får myggen på andre tanker dersom den har pekt ut deg som offer.

I helsekostbutikkene har de også et rikt utvalg av produkter som ”biter fra seg”. Blant annet har  SkinOcare myggspray vist seg effektiv. Sprayen virker ved at når den sprayes på huden, dannes en tett, vedvarende dampfase som kamuflerer kroppstemperaturen, hudens fuktighet og andre interessante ting for myggens oppfattelsesevne. Sprayen er vannavvisende, og virker i inntil 8 timer. Inneholder kokosolje, amerikansk olje og vann.  Finnes også som ”stift”.

Sprayen er CE-merket og kan brukes av alle – også gravide og små barn. (artikkelen fortsetter under bildet)

Andre ting fra helsekosthyllene som kan anbefales er ”Siste Stikk”, Calendeel Gel, Nøkkens myggolje og Aloe Vera.

Tips!

 • Ta 100 mg vitamin B1 daglig i tillegg til et høydosert B-kompleks for å skille ut en kroppslige odør som kun myggen gjenkjenner og som den skyr som pesten!
 • Unngå bananer! Når kroppen omsetter bananolje, virker dette som et innbydende herremåltid for myggen…
 • Plant masse ringblomster i hagen eller ha noen potteplanter. Myggen haaaater ringblomster!
 • Bruk alltid myggmidler oppå solkrem!

Flåttbitt

Skaumann, flått, skaubjørn, kystens vampyr er et lite kryp som du skal vise stor respekt for. Det finnes 11 flåttarter i Norge, hvorav to av dem er kjent for å angripe oss mennesker og overføre den fryktede Borrelia bygdoferii-bakterien som kan føre til alvorlige sykdommer i sentralnervesystemet, ledd, hud og hjerte. Av alle Borrelisosefunn hos mennesker i Norge, er 80 prosent av disse lokalisert til Vestfold, Telemark og Agder-fylkene.

Et av de tidlige symptomene på et infisert bitt, er et rødt ringformet utslett rundt bittstedet (5 cm i diameter), tretthet, ledd/muskelverk, feber og generell sykdomsfølelse. Er du blitt bitt, fjern flåtten raskest mulig. Smitten overføres allerede etter får timer. Oppsøk lege for antibiotikabehandling snarest!

Forebygging:

 • Kle deg godt når du går i skog og mark og langs kysten.
 • Kontroller kroppen din hver kveld – se spesielt nøye etter på behårede steder.
 • Hiv katten og bikkja ut av sengen! Bruk spesialpreparater mot flått på kjæledyret ditt.
 • Hvitløkskapsler virker forebyggende fordi flåtten ikke liker lukten som utsondres via huden. Du kan også gni huden med rå hvitløk.
 • Ha ALLTID med deg flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket eller helsekost.
 • Er uhellet ute kan du også bruke helsekostproduktet SkinOcare flåttfjerner. Står den lille krabaten med hodet begravet ned i huden din og beina i været og du ikke fikser å trekke den ut, vil dette produktet sørge for at flåtten blir dekket med en oljefilm som sørger for at flåtten trues med kvelning. Det får den lille krabaten til å slippe taket ganske så kjapt!

Solforbrenning

Vil du spolere ferien, er det bare å sette seg til i solen mellom klokken 11 og 15 uten noen form for beskyttelse. Dermed er du garantert å måte sitte i skyggen, bobilen eller vogna i flere dager.

Start ALLTID med høy faktor, helst 30! Glem ikke at du har nakke, ører og hals i forbifarten…

Pass på å ikke bli solbrent (foto: Pixabay)

Blir du brent, kan smertene lindres med kjølige og fuktige omslag med like deler vann og melk. Lokalbedøvende kremer kan også brukes noen dager. Disse fås kjøpt uten resept på apoteket. Aloe Vera er en god hjelper når du er helgrillet, men kremet/gelen skal inneholde minst 90 prosent aloe vera.

For å forebygge solbrenthet, kan du ta tilskudd av vitamin C og E, og Betakaroten som du bør starte med et par uker før du skal danse og kose deg i sola.  Bio Brun fra helsekostfirmaet Marja Entrich er fenomenalt om du plages med soleksem. Stiften fra same leverandør er et must om du er uheldig å få forkjølelsessår.

Husk at solkrem er ”ferskvare”. Den du kjøpte i fjor, er bare å kaste i søppeldunken!

Vær raus med solkremen. Klin i vei hver tredje-fjerde time – spesielt om du svetter mye. Og det gjør en danseband-festivaldeltager! Sjekk at kremen beskytter både mot UVA og UVB stråler.

Sommerforkjølelse

Får du en sommerforkjølelse, har den tendens til å sitte lenger i enn vanlig. Ha også i tankene at det du tror er en sommerforkjølelse, kan være en allergi som er ny av året…Er du i tvil, kan du kjøpe reseptfrie allergi-piller på apoteket  (Zyrtec). Blir du merkbart bedre av snuen/rennende øyne og ”ulldotter i halsen”, er det på tide å sjekke saken nærmere ut hos legen, homeopat eller annen kyndig terapeut.

Blir du forkjølet, ikke ”bruk heisen”. Puss nesen ofte!  Bruk saltvannsdråper om ”desa er dett” og ligg med hodet høyt om natten. Sørg for å få i deg rikelig med drikke.

I helsekostbutikkene finnes mange bra naturmidler mot forkjølelse. En sikker hjelper er vitamin C i større doser. Ta minst et gram annenhver time dagen gjennom. C-vitaminsjokk har lite for seg fordi dette vitaminet er lett forgjengelig og skyldes raskt ut av kroppen. Det er mer hensiktsmessig å sørge for jevn tilførsel gjennom dagen,

Solhatt, Curamed, ”Sinnataggen” og Coldizin er remedier i helsekost som kan lette symptomer og forkorte elendigheten!

Brannskader

Litt for mye flydium og lemfeldig omgang med grillen, kan gå riktig galt. Desto større område av huden som blir forbrent, desto mer alvorlig er brannskaden.

 1. gradsforbrenning: begrenses til overhuden. Huden blir rød, tørr og svir. Behandles med nedkjøling og lindres med liniment/gel og salver.

2. gradsforbrenning: gir sterke smerter og væskefylte blemmer. Ikke stikk hull på disse da det kan gi infeksjon. Behandles med nedkjøling.

 1. gradsforbrenning: er den alvorligste. Alle tre hudlagene er skadet. Det blir store brannsår, brent eller forkullet hud. Denne tilstanden krever øyeblikkelig medisinsk hjelp!

Ved 1. og 2. gradsforbrenning, hold den brente kroppsdelen under rennende kalt vann i minst fem minutter – deretter i 20-25 minutter i lunkent vann. Klær som dekker skadestedet må fjernes raskest mulig. Infeksjonsfaren er stor, så bruk sterile kompresser. Ikke sett plaster rett på et åpent brannsår. Foruten brannsalve, sterile kompresser, gasbind, sårsalve, bacimycin og andre remedier som fås kjøpt på apoteket, er det andre ting som kan være kjekt å ha i ”ferie-apoteket”. Blant annet:

Burn Free: en gel som består av demineralisert vann og tea tree-olje. Dette førstehjelpsproduktet kjøler straks ned skadestedet med en steril kompress eller som flytende gel på sprayboks. Gir rask smertelindring og reduserer risikoen for blemmer og infeksjon. Selges i helsekostbutikker.

Aloe Vera er en plante som er anvendelig for det meste. Så også mot brannskader, da den har en lindrende og antibakteriell effekt.

Stølhet

Om du er vant til å bevege aldri så mye, kan det hende du tar`n heeelt ut i ferien med dertil stølhet og ”gangsperre”. Kjenner du ikke  helt kjenner dine begrensninger – ender du fort opp med stive og lite samarbeidsvillige muskler.

Et godt råd ved stølhet er å bruke ekstrakt av solblom (arnica montana). Best effekt får du ved å ta det som homøpatisk medisin i styrke D 30 hver morgen. Dette kan du bestille på apoteket som skaffer det i løpet av 2-3 dager.

Eisgel: geleens kuldeeffekt gir en lokal-stimulerende virkning på huden som i dybden stimulerer blodtilførselen. Dette gjør vevet/musklene mer smidigere som gjør at det gir en god smertelindring.  Virker meget raskt på stive muskler, hevelser, ”overtråkk” og ”urolige bein”. Fås kjøpt på helsekostbutikker og enkelte apotek. Samme sted fås også kjøpt ”smertestiften Linex” som hamler opp med ”vondter” og lemsterhet.

Magesjau

Dette er feriens verste scenarie.  Spesielt om hele familien blir rammet samtidig!

Magesjau eller ”feriemage” kan blant annet skyldes flere ting: virus, dårlig tilberedt mat, stress, overforbruk av alkohol og ikke minst slurv med håndhygienen. Vask alltid hendene etter toalettbesøk og hver gang før du skal spise! Frukt og grønt skal også vaskes!

Et av disse remediene hører hjemme definitivt hjemme i festivalsekken din:

 • Bio Acidophilus er kapsler som inneholder om lag 8 milliarder levende humane bakterier. Høres ueffent ut, men er et funn ved diare`, forstoppelse og generelle mageplager. (Helsekost).
 • Rød Idoform: inneholder melkesyrebakterier og bør brukes forebyggende. Start en ukes tid før du fyller opp tanken og setter kurs for festivalene. Fortsett med pillene inntil festivalsesongen er over. (Apotek)
 • Bittersten*: består av 16 urter og kan brukes både forebyggende og akutt. Bitterstern er kjent fra folkemedisinen mot mageplager. Dråpene øker spyttsekresjonen, regulerer syrenivået i magesekken, nøytraliserer giftige elementer i tarmen og evner å ta knekken på flere typer parasitter, virus og bakterier. Ta 45-dråper i et glass vann før måltidene. (Helsekost)

Dehydrering

Husk at varme/sol, mye kaffe og alkohol tapper kroppen for væske. Det kan gi uante konsekvenser. Sørg for å få i deg 3-4 liter vann i løpet av dagen. Ha vannflasken tilgjengelig og sørg for jevn tilførsel. Spis gjerne litt salt mat. (artikkelen fortsetter under bildet)

Få i deg nok vann (foto: Pixabay)

Heteslag

Kalles også solstikk som skyldes solstrålenes direkte virkning på hodet.  Hjernen blir oversopphetet, mens kroppen forsøker iherdig å avgi varme ved at de ytre blodkarene utvider seg. Solstikk kan føre til bevisstløshet dersom temperaturen i hjernen stiger veldig eller dersom det samler seg mye blod i det utvidede blodkarene Medfører svimmelhet, høy puls, døsighet, hodepine, kvalme og forviring.

Er det varmt og samtidig høy luftfuktighet, øker risikoen for solstikk. Begynner verden å svive eller du merker noen symptomene som nevnt, bør du straks kjøle deg ned meg kalde omslag og komme deg langt unna solen!  Bruk alltid hatt i solen!

Tips !

Lag din egen liste over viktige telefonnumre til fastlegen din, forsikringsselskap, familie, venner, naboer og annet som har relevans. Ha denne listen godt synlig for deg selv og andre.

God ferie?

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*