Passopp kan få heteslag!

heteslag, hund
(foto: Pixabay)

Er det varmt og Passopp begynne å sikle, rave rundt og vise tegn på uro og har svelgeproblemer,  må du våkne!  Han kan få heteslag – akkurat som deg og meg.

Tekst:  Berit Kvifte

Dessverre kan vi om sommeren lese historier i avisene om hunder og katter som har lidd en grusom død innelåst i bil som ble parkert i skyggen, men hvis eier glemte tiden i sin shoppingiver på senteret. Når skyggen blir borte, kan temperaturen i en bil komme opp i 40-50 grader og da skal det ikke lange tiden til før kjæledeggen din risikerer å dø av heteslag. Regel nummer en;  etterlat deg aldri kjøledyr i bilen når det er varmt uten full gjennomtrekk, parkert i skyggen og i høyst 15 minutter!  En annen ubetenksomhet som dessverre også gjentar seg, er at hundeeiere tjorer sin firbeinte venn i skyggen – uten der å tenke over at skyggen flytter på seg.

Hunder svetter ikke på samme måte som deg og meg når det blir varmt og den kan ikke åpne kjøkkenkrana med potene om den trenger vann og er alene.  Mens vi svetten lekker gjennom huden via millioner av svettekjertler hos oss mennesker, har hunder kun to «svettekanaler»;  at den peser  og i liten grad via svettekjerteker i potene.  Blir det veldig varmt, klarer ikke Passopp å kvitte seg med nok varme og kroppstemperaturen stiger (hypertermi) og den kan få livstruende heteslag.

OBS! OBS!

Ser du tegne til noen av disse symptomene i sommerheten, må du umiddelbart foreta deg noe!

 • Voldsom pesing
 • Sikling
 • Legger seg ned når dere går tur, orker ikke gå
  • Rask eller ujevn puls
   • Rastløshet
 • Hunden blir ustø
 • Høyere kroppstemperatur enn 40 grader
 • Oppkast eller diare
 • Kramper
 • Kollaps  ( da er det «blålys» rett til veterinær)

Er Passopp overopphetet – uavhengig av årsak –  må han tas med innendørs og få kjølt seg ned. Gi han vann og legg våte håndklær som omslag. Er Passopp slapp og bare ligger, peser og er sløv, må han raskt til veterinær.  Underveis til kyndig hjelp, skal du holde pelsen våt.

Hos veterinæren vil Passopp bli kjølt ned og  få intravenøs væske- og glukosebehandling omgående. Vanndrivende kan være aktuelt dersom veterinæren mistenker at Passopp har væske i lungene som en følge av heten.

Den digitale veterinærtjenesten FirstVet får hver sommer henvendelser fra engstelige dyreeiere som mistenker at kjæledeggen kan ha blitt overopphetet og oppfordrer alle dyreeiere til å lese seg opp på hvilke problemer som raskt kan oppstå på varme sommerdager.

– Det aller viktigste du kan gjøre er å være bevisst og forebygge problemene, sier veterinær Line Skatvold i en pressemelding fra FirstVet.

  • Aldri la hunden bli igjen i bilen om sommeren selv om bilden står i skyggen og vinduene er åpne.   Skyggen flytter på deg.  Det gjør ikke bilen.  Men, må du absolutt et kort ærend  og du må ha hunden med,  finn skygge og ikke minst sett en skål tilgjengelig med vann. Ærendet bør i høyden vare et kvarter.
  • Ikke ta med deg hunden på stranden i varmen ! Det er å gjøre din firbeinte venn en bjørnetjeneste om du tror at den vil like å bli med familien på stranden i solsteiken. Hvor skal den finne skygge?  Halvveis under din parasoll ?  Nei,  la den bli hjemme –  med mye vann tilgjengelig!
  • Lufteturene er viktige, men er det «sommersteke-temperatur», bør du legge turen til tidlige om morgenen eller utpå kvelden når det er blitt litt kjøligere.  Korte tisseturer er greit. ‘

Dersom – hvisomatte

Hver sommer får dyreklinikker rundt om i landet inn kjæledegger som har kollapset i varmen og som må bæres inn på klinikken for behandling. Noen kommer seg når de blir avkjølt ved at de spyles med temperert vann, men mange hunder er så dehydrerte at de må ha intravenøs væske. Noen hunder kommer aldri med hjem igjen…

Mistenker du at Passopp kan ha fått heteslag eller er på vei til å utvikle det,  må du reagere kjapt. Kontakt veterinær omgående. Selv kan du gjøre dette:

 • Kjøle ned hunden med vått håndkle og tilby vann å drikke og hold den i ro. Er den ikke interessert, kontakt veterinær.
 • Ring veterinæren for å beskrive tilstanden til Passopp. Veterinæren vil gi deg råd om hva du kan gjøre underveis til klinikken.
 • Ved mildere former for heteslag kan du noen ganger greie å få ned kroppstemperaturen på egenhånd, men veterinæren skal uansett kontaktes.
 • Dusj Passopp i lunkent vann. Et alternativ er å bruke våte håndklær som omslag. Bytt  håndklærne ofte og legg dem slik at de dekker lysken, armhuler, poter og hode.
 • Passopp må ikke kjøles ned for raskt! Temperatursenking må skje litt etter litt.
 • Kontroller kroppstemperaturen hvert femte minutt.
 • Fortsett nedkjølingen til kroppstemperaturen har nådd omtrent 39,5 grader. Hunden må ikke kjøles ned mer enn dette. Da risikerer du at hunden får for lav kroppstemperatur ettersom kroppen fortsetter å kjøles selv etter at behandlingen avsluttes.

Selv med lettere former for heteslag må veterinære kontaktes, uavhengig av hvordan det virker som hunden har det.

Aldri gi hunden febernedsettende ved heteslag. Heteslag er ikke det samme som feber, og slike medisiner kan i verste fall gjøre situasjonen enda verre.

(kilde:  FirstVet)

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*