Bort med svettestanken!

svette, armhule
(foto: AdobeStock)

Et middel som brukes i mange hverdagsprodukter kan enkelt få has på de såkalte corynebakteriene som lager den stinkende svettelukta.

Tekst: Berit Kvifte

Professor Magnus Ågren overlege Lars Nannestad Jørgensen viste i en studie allerede i 2006 at sinkoksid (en kjemisk forbindelse mellom sink og oksygen) kan redusere forekomsten av corynebakterier i sår. Men ville det samme skje i armhulen med den ekstrabonusen at det ville redusere lukten?

Ja! Ny forskning har endelig oppdaget en løsning på stinkende armhuler. Noe så enkelt som sinkoksid viser seg nemlig å kunne fjerne bakteriene som lager den vonde lukta.

– Sinkoksid påvirker cellen slik at membranen går i stykker. Det virker ikke på alle bakterier, men på de bakteriene som oftest er skyld i svettelukt, sier Khaled Ghathian, som har vært ansvarlig for forskningsprosjektet til det danske Ekstrabladet.

Sinkoksid er et hvitt pulver som brukes i en mange vanlige produkter type gummi, plastikk og som UV-beskyttelse i solkremer. Nå viser pulveret seg anvendelig som luktfjerner i svette armhuler.

Svette forsøkspersoner

Til forskningsprosjektet som foregikk ved Hvidovre og Bispebjerg sykehus hentet de inn 30 «svette dansker» som i 13 dager smurte sinkoksid under den ene armhulen og et narreprodukt under den andre armen.   Målet var å fjerne de såkalte corynebakteriene som er den store synderen når det gjelder svettelukt.

– Bakteriene vi har i armhulen er en del av vår normalflora. Årsaken til svettestanken er at vi produserer stoffer som corynebakteriene bryter ned, forklarer Khaled Ghathian.

19 av de 30 deltagerne hadde corynebakterier. De fleste av dem meldte at lukten og veksten av corynebakterier fra den armhulen med sinkoksid ble vesentlig redusert sammenlignet med den andre.

Khaled Ghathian smiler bredt etter å ha funnet en løsning på hvordan bli kvitt svettestank

– Disse forskjellene er statistisk sikret. Vi er ulike, men de som har de spesifikke bakteriene, kan vi med sikkerhet si at sinkoksid vil hjelpe forteller Ghathian som sammen med overlege Henrik Calum har hatt ansvaret for analysene ved Klinisk Mikrobiologisk Avdeling på Hvidovre Hospital, mens professor Magnus Ågren på Kirurgisk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital hadde den overordnede ledelse av prosjektet som har vakt stor oppmerksomhet i Europa.

– Man kan trygt kalle dette forskningsområdet som et «hot tema». Nå håper jeg at vi kan bruke analyseresultatene til noe mer konkret som å utvikle deodoranter eller kremer med sinkoksid, sier Ghathian.

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*