Trening kan være like effektivt som blodtrykksenkende medisin

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Det er utvilsomt store samfunnsmedisinske gevinster å hente ved økt fysisk aktivitet. Foruten at blodtrykket synker, så bedres også blodsukkeret og humøret.

Regelmessig trening og dens innvirkning på høyt blodtrykk har blitt sett nærmere på av forskere fra London School of Economics og statsvitenskap. De har gått gjennom hele 194 kliniske studier på antihypertensiva (legemidler som brukes ved forhøyet blodtrykk) og 197 separate studier som så utelukkende på regelmessig trening, og sammenliknet resultatene av de to gruppene av kliniske studier.

 

Ved forhøyet blodtrykk kan mange redusere dette ved livsstilsendringer. En effektiv måte å redusere blodtrykket på er ved ulike typer treningsaktiviter. Alt fra utholdenhet til styrketrening var like virkningsfullt som medikamenter for å senke blodtrykket, slik det går frem av disse studiene. Treningen virket mest effektivt for folk som hadde de høyeste nivåene av systolisk blodtrykk, markøren for hypertensjon. Når gjennomsnittstrykket er forhøyet kalles det hypertensjon.

Trening påvirker systolisk trykk (overtrykket), det første tallet som registrerer trykket i arteriene når hjertet slår, det vil si trykkbølgen som kan kjennes som pulsslag i blodårene. Det andre tallet kalles undertrykket eller det diastoliske blodtrykket. Dette er trykket i blodårene mellom pulsslagene. Er overtrykket over 140 eller undertrykket er over 90 har du høyt blodtrykk.

Gjennomgang av studiene som viser effekten av regelmessig mosjon på blodtrykket er et viktig funn fordi blodtrykksregulerende resepter har økt med 50 prosent i det siste tiåret, og dette vil trolig eskalere videre.

Alle de oppsatte treningssekvensene var like effektive som medikamenter for å senke høyt blodtrykk, og bevisene var spesielt “overbevisende” for de som kombinerte utholdenhetstrening som gåing, jogging eller sykling med dynamisk styrketrening, som inkluderer styrketrening med vekter eller kettlebells, kom det fram av studiene.

Men forfatterne advarer mot å slutte med medikamenter og erstatte det med trening uten videre. For det første er det utfordrende å holde seg regelmessig til treningsprogrammer eller gå på treningsstudio. For det andre trengs det oppfølging og veiledning, og alle har kanskje ikke tilgang på de nødvendige ressursene for å gjennomføre det.


Kilder:

- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Å akseptere

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender....

“Helgestrekken” – Episode 3

Gi deg selv tid til bevegelse og pust et kvarter hver dag, så er mye gjort.  Litt hver dag er bedre enn av og...

Holder liv i samiske mattradisjoner

Reingjeter Maret Ravnda Buljo (42) fra Kautokeino vant i fjor Ingrid Espelid Hovig`s matkultur-pris og har også vært med i dokumentarserien «Smaker fra Sápmi»....

Relaterte saker

- Advertisement -