Helvetesild kan utløses av statiner

helvetesild, statiner
(foto: AdobeStock)

Kolesterolsenkende medikamenter (statiner) aktiverer det latente Herpes zoster viruset og øker risikoen med rundt 18 prosent sammenlignet med noen som ikke tar slike medikamenter. Stoffene påvirker immunresponsen, og regulering av T-celler i særdeleshet, noe som gjør reaktivering av viruset mer sannsynlig, sier kinesiske forskere.

Medikamentene øker risikoen for å utvikle smertefulle virusinfeksjoner som helvetesild, og det er spesielt en bekymring blant de eldre. De representerer vanligvis den største brukergruppen av statiner og får i tillegg en større sannsynlighet for å bli rammet av helvetesild.

Et forskerteam fra Wenzhou Medical University vurderte tidligere publiserte medisinske studier som involverte mer enn 2 000 000 personer. Forskerne var ikke sikker på om statiner hadde en direkte effekt, eller om LDL Kolesterol, det såkalte «dårlige» kolesterolet, hadde en beskyttende effekt og reduserte risikoen for viral reaktivering. Så, ved å redusere kolesterolnivået, kunne statiner utilsiktet være med på å øke risikoen for helvetesild.

En annen mulighet, sier forskerne, er knyttet til den nylige oppdagelsen av at statiner kan forårsake diabetes, og helvetesild er langt mer vanlig hos diabetikere.
Helvetesild rammer cirka 10-30 prosent av befolkningen i løpet av livet. Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker, og hyppigheten stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller er hos personer over 60 år.


Kilder:

https://nhi.no/sykdommer/hud/smablarete-utslett/helvetesild/

https://www.wddty.com/news/2019/05/statins-can-trigger-a-shingles-attack.html

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*