Etter to dager forandret alt seg

astma, allergi, eksem, lavkarbo, trening

Astma, allergi og atopisk eksem preget Camilla Yong Bratteli (39) sin hverdag helt fra hun var liten. I tillegg var hun allergisk mot flere matvarer, pollen, dyr, støv og midd. Seinere fikk hun diagnosene polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og metabolsk syndrom, og i mange år var hun ufrivillig barnløs. Hun spiste og trente slik hun hadde lært, men ble ikke kvitt plagene før hun i en alder av 31 år kuttet sterkt ned på sukker og karbohydrater og økte fettinntaket.

Tekst Birthe Storaker 

Camilla er adoptert fra Sør-Korea og kom til Norge da hun var fem og en halv måned gammel. Hennes adoptivmor Anne Kristine Bratteli fortalte at babyen var liten og slank da de fikk se henne første gang, men da de hentet henne på Fornebu, kjente de henne ikke igjen fordi den lille kroppen var betydelig rundere.

Moren fortalte senere at barn som skal adopteres bort, fetes opp på rismelk for at de skal se ”sunne” og velernærte ut. Camilla forstår i dag at dette kostholdet førte til kronisk forhøyet blodsukker og dermed forhøyet insulinnivå. Kan det være en av årsakene til at hun og flere adopterte asiatere betrakter seg som ”epleformet” med tynne bein og stor overkropp?

Alltid sulten

Camilla var alltid veldig sulten når hun våknet om morgenen. – Jeg var et ekstremt frokost-menneske, forteller hun, og ble alltid fort sulten igjen. – Mor passet på at jeg ikke måtte spise så mye, men forsto ikke hvorfor jeg aldri ble mett, forteller Camilla. Det gikk mest i karbohydratrik mat med pasta, ris, poteter og brødskiver. Som barn ble Camilla fortalt at hun ikke måtte spise så mye kjøtt, begrense seg til to osteskiver og kutte ned på smøret. Moren var selv liten og tynn. Dette hadde moren lært var sunt, og det kostholdet fungerte for henne. – Som ungdom ville jeg slanke meg, men det ble vanskelig med en kropp som ikke fungerte, forteller Camilla.

Camilla har også slitt med så lavt blodsukker at hun opplevde føling. Dette kom plutselig med symptomer som svetting og sug etter å få i seg mat lynraskt, noe som vedvarte hver dag i alle år helt fram til 2012 da hun var 31 år gammel.  Camilla måtte også opp og for å tisse opptil tre ganger i løpet av natta, noe som virket forstyrrende på søvnen og ga stress og uro i kroppen. I tillegg snorket hun ”som en mann”, noe som gjennom oppveksten gjorde at hun gruet seg til å sove sammen med andre.

Elsker trening

Da Camilla fylte 16 år, begynte hun med styrketrening og intens aerobic trening nesten daglig. Utfordringene med å våkne på natta og gå på do og stadig lavt blodsukker var der fortsatt. Hun måtte ha med mat og mellommåltider hele tiden, før trening og før hun gikk i dusjen etter trening. – Ofte måtte jeg lage mat før jeg dusjet så jeg ikke fikk føling i dusjen og svimte av, forteller hun.

Camilla benytter anledningen til å ta noen pull-ups. Foto: privat

Camilla leste mye om mat og trening og fulgte til tider klokka for når og hva hun skulle spise. Men riskaker, havregryn, proteinpulver og banan fungerte dårlig for henne. – Karbohydrater var ikke det jeg trengte, men det forsto jeg ikke, sier Camilla. Hun følte innerst inne at dette kostholdet ikke var riktig for henne.  Likevel fortsatte hun med det helt fram til 2012. – Jeg har vokst opp med at ”fett gjør en fet” og ”fett ikke er bra”, sier hun videre. Det satt dypt i.

Til tider følte Camilla seg ganske desperat og lurte på hvorfor hun, som trente både med tunge vekter og med kondisjonsøvelser mye og ofte, i tillegg til at hun var ”flink” med kostholdet, likevel slet med stor mage og fett på ryggen. Camilla bygde fort muskler på overkroppen, men likevel ville ikke fettet gi slipp. – Ingenting jeg gjorde utenom å sulte meg, fikk magen til å reduseres så mye som noen millimeter, forteller hun.

Camilla elsker å trene. Foto:privat

I ungdomstiden forsøkte Camilla flere ulike slankemetoder, men på grunn av føling kunne hun ikke ”sulte” seg. Derfor varte diettene ikke lenge, og hun fant fort ut at de ikke var mulig å gjennomføre.

Ble kjent med lavkarbo/høyfett

Da Camilla startet andre året på en deltids sosionomutdanning i 2012, følte hun at hun hadde kapasitet til å studere mer. Hun lengtet også etter å få noe mer ut av sin utdanning innen idrett og ønsket seg mer kunnskap om kosthold.  Lykken var stor da hun fant Tunsberg Medisinske Skole og faget ”Kost og ernæring”. – Jeg hadde aldri satt meg inn i eller lest noe om lavkarbo, innrømmer Camilla.

Pensumboka Frisk med lavkarbo av lege Sofie Hexeberg ga Camilla frysninger og hakeslepp. –  Dette var jo meg, utbryter Camilla! – Hvorfor hadde ingen vist meg disse bøkene og historiene før? spør hun. Der leste hun om sine egne utfordringer, problemer og symptomer som ingen lege hadde nevnt. – Jeg ble rett og slett lykkelig, forteller Camilla entusiastisk! Hun bestemte seg for å teste lavkarbo med en gang og ville gi det tre måneder for å erfare effekten på egen kropp.

Det tok to dager

Etter to dager forandret alt seg. Camilla bråvåknet om morgenen og tenkte: ”Har jeg sovet hele natta? Uten å gå på do?” Dette var et av symptomene hun ikke ante hadde noe med kosthold eller blodsukker å gjøre. Dag tre stod hun foran speilet og ventet på at hun skulle få føling etter trening og lurte på om hun rakk å dusje før hun måtte spise. Men hun var ikke sulten etter trening, og følingen uteble. – Jeg trodde jeg drømte, sier Camilla. Hun fikk en ekstrem lykkefølelse og hadde ikke ord for hva hun tenkte og følte. Det føltes som et mirakel. Denne følelsen ble bare bedre og bedre desto lenger hun fortsatte. Det startet sommeren 2012, og Camilla hadde aldri følt seg så bra i hele sitt liv!

Følingen kom aldri tilbake

Magen og ansiktet begynte å forandre fasong, man kunne plutselig se kjevebeinet, hun ble mindre oppblåst, og vann forsvant fra kroppen. – I tillegg sluttet jeg å snorke! utbryter Camilla. Det hadde hun aldri trodd! For en befrielse!

Hadde alt dette virkelig noe med kostholdet å gjøre? Ved bare å spise mer fett og mindre sukker? Plutselig en dag trengte hun heller ikke frokost. Camilla var i ekstase!

Det ble tidlig tydelig at hun fungerer best på mye fett og lite karbohydrat. Camilla kan ikke huske at det var vanskelig å redusere på karbohydratene. Hun har aldri vært et brødmenneske, men alltid hatt lyst på middag til ethvert måltid. Når dette nå var ”lov”, var hun overlykkelig. Små måltider med noen osteskiver var genialt, i likhet med større måltider med masse deilig kjøtt og fett samt grønnsaker. Det er klart at motivasjonen til å fortsette med dette kostholdet var på topp, nå som blodsukkeret var stabilt og kroppen ikke ”skrek” etter karbohydrater som før. Jeg virkelig elsket det! forteller hun.

– Fettkaffe er det mest geniale for meg, sier Camilla, som først måtte lære seg å like kaffe. Men kaffe, fløte og kokosolje er virkelig en vinner! Etter en fettkaffe kan hun gå opp mot seks timer før hun trenger påfyll. For en glede, og mindre stressfull tilværelse!

Funnet sin vei

Foto: Simen Alexander Bekkevold

Underveis har Camilla lært mer om hva som fungerer for henne. Hun er ikke lenger opptatt av å finne brød og kakeerstatninger og begrenser søtningsmidler. Søtsuget forsvinner når hun holder seg unna søtsaker, sukker og karbohydrater. Hun verken teller karbohydrater eller veier maten, men er bevisst på mengde mat og næringsinnhold over lengre tid. Det gir mindre stress.

Camilla forteller: – Jeg sover bedre, går ikke på do på natta, restituerer meg bedre, kroppen stresser mindre. Kroppen forandrer seg i positiv retning, jeg snorker ikke, de svarte prikkene på nesa forsvant, jeg går lenge uten å tenke på mat, jeg har mer energi og bygger muskler. Jeg trives virkelig i egen kropp på en helt annen måte enn før. Jeg har alltid hatt mye energi og et godt humør, men nå er det på en helt annen måte. Innvendig er jeg roligere og kan ha fokus på å være til stede mentalt der jeg er og ikke bruke tankene på å planlegge neste måltid.

Dersom Camilla en sjelden gang skeier ut med søtsaker, chips eller noe fra McDonalds, kan hun igjen oppleve følelsen av å ha lavt blodsukker. Hun blir rastløs, skjelven, trøtt, og humørsyk, alt etter hvor mye hun har inntatt og over lenge det har sklidd ut. Imidlertid har hun nå verktøyene til å komme seg raskt tilbake på rett spor igjen.

Camillas råd

Camilla Yong Bratteli Instagram: positivtfordeg_com

– Du må ta ansvar for din egen helse og velvære. Dersom du føler at kroppen ikke har det bra der den er og at det burde være noe annet der ute, stopp aldri å lete. Vær åpen for muligheter du kanskje ikke trodde eksisterte eller ville komme. Du vet aldri hvordan kroppen din responderer før du tester deg selv. Prøv selv, uavhengig av hva andre mener eller sier! Vær tålmodig, aksepter at det kan ta tid før ”alt” blir bra. Noen positive resultater kommer kjapt. Andre kan komme over tid, sier hun.

– La ikke legene eller behandlere få det siste ordet om du er uenig i noe som gjelder din kropp og helse. De er bare mennesker som deg og meg, og har ikke mer ekspertise om din kropp enn du selv har. Let alltid etter mer kunnskap! Les selvhjelpsbøker, bøker som gir deg inspirasjon, motivasjon og kunnskap og hør på podkaster som utvikler deg. Det ene vil lede til det andre, fortsetter Camilla Yong Bratteli, før hun avslutter: – Aksepter og vær glad i deg selv!


Camilla Yong Bratteli Instagram: positivtfordeg_com

Historien om Camilla Yong Bratteli er tidligere publisert i Helsemagasinet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*