Badeplassens fiender

POPULÆRE SAKER

Møter du disse i sjøen, så….!

Fjesing, brennmanet, havmus og sjøanemone kan gjøre en herlig sommerdag om til et mareritt på få minutter og timer for store og små.

Tekst: Berit Kvifte

Sommeridyllen kan raskt bli brutt om du under en avkjølende dukkert treffer på nevnte skapninger. Det gjør vondt, ja, men et ublidt møte med dem kan for noen gi alvorlige symptomer som krever rask legehjelp.

Hva du skal gjøre om uhellet er ute kan du lese her;

FJESING

Fjesing, også kalt «helvetesfisken»,  ligger og lurer nedgravd i sanden langs strendene på sørlandet, men oppholder seg også langs kysten opp til Trondheim.  Med sine 20-40 centimeter og pigger på ryggfinnen og gjellelokkene, kan den gjøre badeturen din til et mareritt på «et stikk». Fjesingen har en grønnaktig gylden farge med brungrønne striper, men de færreste får det er for sent.  For enkelte kan stikk fra fjesing utvikle seg til en livstruende tilstand.

Foto: Store Norske Leksikon

Symptomer på møte med en fjesing, er en akutt og intens smerte på stikkstedet. I løpet av kort tid, kommer rødme og hevelse rundt stikkstedet og som kan spre seg til hele beinet. Det samme med prikking og følelse av nummenhet rundt bittstedet.

Du kan få frostanfall, feber, svimmelhet, kvalme, kaldsvette og at du generell sykdomsfølelse, men i enkelte tilfeller kan hjerterytmeforstyrrelser, kramper, blodtrykksfall og pustebesvær oppstå.  Da ringer du 113 asap!

Verking i ledd og uforklarlige hevelser som varer noen dager, kan tyde på at du har «hilst på» en fjesing om du har badet langs sørlandskysten.   Hevelse kan vare i opptil 10 dager. Senkomplikasjoner er observert.

Hva gjør du?

 • Fjern eventuelle synlige rester av pigger og fiskehud.
 • Varmtvannsbehandling! Stikk benet, hånden eller den kroppsdelen som er stukket i vann som holder 40 -45 grader. Dette gir rask smertelindring  (innen en halvtime) og er superviktig! Uten denne behandlingen kan de grusomme smertene vare i et døgn eller lenger.
 • Når smerten har avtatt, skal du rense og stelle såret på vanlig måte.
 • Stivkrampesprøyte anbefales.

Kontakte lege?

 • Ja, hvis smertene vedvarer til tross for intensiv varmtvannsbehandling.
 • Ja, om du føler deg allment syk etter å ha blitt stukket.
 • Ja, hvis det oppstår infeksjon i såret.

HAVMUS

Havmus kalles også havkatt, gullhå, hågylling, spelstrenghyse, levremus og levrekulp er ikke noe du tråkker på, men kan få i fiskegarnet eller kroken og kan bli stukket på om du mangler kunnskap om hva slags fisk du trekker opp.  I likhet med fjesingen, har havmusa en giftig pigg på ryggen som hvis du stikker deg på den, kan gi ulidelige smerter.

Foto: Havforskningsinstituttet

Hva gjør du? Varmtvannsbehandling som ved fjesing-stikk.  Stikk hånden din i ei bøtte med 40-45 grader varmt vann i en god time.

Rutinerte fiskere hevder at det vil hjelpe å smøre såret med væske fra havmusas øyne, men da skal du holde hodet kaldt og vite hva du gjør. Varmtvannsbehandlingen er å foretrekke.

Oppsøke lege? Ja, dersom smerten ikke gir seg etter å ha behandlet hånden med varmt vann i en time.

BRENNMANET

Brennmaneten er et såkalt nesledyr, hvis våpen er neslecellene som ligger inne i maneten som oppkveilede, harpunlignende tråder dekket med gift. Ved berøring slynges gifttrådene ut i en fart på to meter i sekundet og disse kan bli opptil fem meter lange og er nærmest usynlig i vannet. Som du skjønner, trenger du ikke gå rett på en brennmanet for å erfare hvor vondt og ubehagelig det kan bli.

Svømmer du på en manet, så ikke få panikk, men svøm så rolig du kan bort fra den til tross for at det svir som rakkern!  Kaver du for mye, vil du lage strøm i sjøen som suger manettrådene rett mot deg.

Få minutter etter du kjenner svien, vil det komme stripete, rødflammede og sikksakkformede hevelser der du er «brent». Hevelsen gir seg, men du kan også få blemmer, underhudsblødninger eller sår. Noen ganger kan det sees merker i huden i flere uker og måneder.

Foto:  Wikipedia

Hva gjør du?

Aller først skal du få bort trådrestene fra huden.

 • Bruk gjerne hansker eller noe du kan beskytte hennende dine med slik for å unngå at du får brenntråder på hendene …som man gjerne gnir seg andre steder med..
 • Bruk saltvann –   IKKE ferskvann!! Er trådene vanskelige å få bort, kan du bruke barberskum, høvel og saltvann.  Blir noe sittende igjen, kan det presse giften dypere ned i huden slik at forbrenningen forverres.
 • Et håndkle dynket i kaldt sjøvann kan dempe svien.
 • Styr unna kjerringråd som ; å smøre på yoghurt, drysse på talkum, gni en glassmanet mot skaden, tisse på «sårene» eller smøre på eddik. Dette bidrar sannsynligvis til å gjøre vondt verre!
 • Kortisonholdige kremer kan lindre kløe og allergisk reaksjon, men bør ikke brukes ved sårdannelse eller tegn til infeksjon.

 Kontakte lege?

 • Ja, hvis du er hyperallergiker og hovner i hals/munn eller får pusteproblemer. Det samme om du kjenner uvanlig kløe i håndflatene, blir slapp, opplever uro, får rask puls, blir svimmel, kvalm og tungpustet.
 • Ja, hvis du er brent på øyet.
 • Ja, Hvis du er brent på store deler av kroppen og får feber, sårinfeksjon eller intense smerter, skal du oppsøke helsepersonell.

SJØANEMONE

En ny art av sjøanemoner kan gi “brannskader” på tynn hud og er observert  på flere badesteder i Bergens-området.  I motsetning til vanlige anemoner som stort sett er ganske så stedfaste, forflytter denne lille rakkaren seg i stor fart.  Flere steder i Hordaland dekker sjøanemonen hele havbunnen.

Flere badeglade i Austevoll i Hordaland har meldt om skader etter et ublidt møte med sjøanemonen. Nå vil  Havforskningsinstituttet finne ut om den også finnes andre steder langs kysten.

Til NTB sier forsker, Gro van der Meeren i Havforskningsinstituttet, at det lille nesledyret kan gi hissige blemmer og sår. Barn er særlig utsatt på grunn av den tynne huden under de små føttene deres.

Foto: Reidun Bjelland/Havforskningsinstituttet.

Det finnes to varianter av anemonen som kan spolere en ellers hyggelig badetur. Den ene er brun og den andre knallgrønn og lilla. I Bergensområdet er det førstnevnte som har spredd seg. Anemonen er også observert på Sunnmøre.

Hva gjør du?

Gjør det samme som om du skulle fått på deg tråder fra brennmanet.  Vask forsiktig av og skyll med så varmt vann som mulig uten å skolde huden.

Skal du kontakte lege?

I utgangspunktet ikke, men hvis du er hyperallergiker eller er blitt brent over større områder og får nedsatt almentilstand, vil et legebesøk være et klokt valg.


Kilder:

 • FHI.no
 • Helsenorge.no
 • Legevakthåndboken.no
 • Nrk.no

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker