Se opp for den usynlige krigsmaskinen..!

POPULÆRE SAKER

Du treffer på dem i yrkeslivet, i nabolaget, i det offentlige og på hjemmebane.

– Psykopater finnes blant oss, men de er i et markant mindretall i forhold til manipulatorene som er verre å komme ut for og langt vanskeligere å komme ut av grepet til, sier psykolog og advokat, Grethe Nordhelle, til Nye Mat og helse.

Tekst: Berit Kvifte

Nordhelle har engasjert seg i manipulasjon i mange år og har skrevet flere bøker om emnet som stadig flere av oss opplever på ulike arenaer.

Generelt kan man si at manipulering er i sving når noen bevisst skjuler sin reelle hensikt for å oppnå egne fordeler. Det kan være alt fra oppmerksomhet, omsorg, materielle goder og forfremmelse. Manipulatorene imponerer, sjarmerer, og sløver den andres kritiske sans. De har nese for andres svakheter og vet å unytte dette. Manipulerende adferd er mye brukt og ofte vanskelig å avdekke, forklarer psykologen og fortsetter; – Manipulatoren leter opp personer og situasjoner der han/hun kan manipulere. Desto mer ressurser manipulatoren har, dess mer utspekulert og avansert manipulasjon kan han utøve, og jo mer vanskelig er det for deg å forstå at du blir manipulert. Derfor har vi hele skalaen til de som har psykopatiske trekk og personlighetsforstyrrelser til oppegående mennesker, men som er blitt veldig gode på manipulasjon.  Framgangsmåten er den samme uavhengig av hvilken arena manipuleringen utspiller seg på.

Svak..jeg?

En manipulator er vel enkel å avsløre, tenker du.  Det er vel ham som brøler høyest, har spissest albuer på jobben og som mobber åpenlyst?  Feil! Manipulatoren er det snikende ullteppet som svøper seg rundt deg og som du ikke merker før det er for sent.

Den som manipulerer andre, er klar over at han/hun utnytter andre til egen fordel. De er egoister som attpåtil er svake personer selv om de oppleves som veldig sterke, kontrollerende og dominerende. At den som nesten har tatt knekken på deg fysisk og mentalt – i realiteten er mye svakere enn deg selv!  En manipulator trenger deg for selv å overleve!

Manipulering i forholdet

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle Foto: Ellen Valheim

– Hvordan forstår du at du blir manipulert?

– Det beror på hvor avhengig du er blitt av den som manipulerer og hvor sterke behov og emosjoner vedkommende har skapt hos deg – spesielt i par/familieforhold. Følelser gjør at vi ikke greier å observere godt nok. Vårt analytiske apparat dempes eller blir helt fraværende når vi blir utsatt for sterke følerier. Manipulatoren starter med å skape en intens følelse, velvære eller spenning i den han møysommelig plukker ut. Du blir imponert, får kanskje omsorg for motparten eller blir stormforelsket.

En gjensidig forelskelse er ikke manipulasjon, understreker Grethe Nordhelle.  – Manipuleringen er i sving når ha bruker kurtisen til å spille på mine og dine følelser for å få oss fanget i sitt nett der vi er nyttige for hans behov.

Et flott hus, ordnet økonomi, en imponerende vennekrets, at du er den moderlige typen»  er nyttige egenskaper  for en manipulators egen overlevelse. Spillet innledes med at du blir satt på pidestall slik at du ikke greier å tenke klart før det er for sent. Når opplegget sprekker og du begynner å ane ugler i mosen, setter manipulatoren inn sine virkemidler som å spille på skyldfølelse, dårlig samvittighet, redsel, indirekte og direkte trusler.  Da inntar mange raskt sine plasser gang på gang, sier Nordhelle og sukker.  Det er et helvete å bryte ut av et forhold som er tuftet på manipulasjon.

Manipulering på jobben

Manipulering på arbeidsplassen har blitt et samfunnsproblem.  Det kan være sjefen sjøl, mellomlederen eller en kollega som «tar deg» på en måte der du selv ikke forstår at det er manipulering du utsettes for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Manipulatoren tar en og en, han tar de som han «ser» lar seg manipulere, de som har vist noen svake sider i jobbsammenheng eller seg selv som person. Derfor er det viktig å snakke med kolleger slik at man kan oppleve at det er flere som blir utsatt for det samme maktspillet og intrigemakeriet. Det er som i en overgrepssak. Om det er en eller fem som er blitt voldtatt av en og samme person, har betydning. Når det bare er en, så er det vanskelig å bli trodd. Slik er det med ofre for manipulering i arbeidslivet også. Snakk!  Jo før, jo bedre. Isolasjon er en del av strategien til en manipulator.

– Hvordan takle en manipulator på jobben?

– Uansett hvem som er hvor i et maktspill, skal du tenke over hva er best i ditt liv. Ha fred eller leve i en krig? Du blir taperen om din «motspiller» får med seg de andre maktpersonene på jobben. Det blir et helvete.  Spillet er avansert og du har ikke nubbesjanse alene. Mitt råd er å slutte i jobben for å beholde helsa og vettet.

Manipulering i venneflokken

Psykolog Nordhelle advarer også mot manipulering i venneflokken.

Ramler det plutselig inn mennesker i livet ditt du ikke kjenner godt og som tilbyr seg å hjelpe og støtte, gjøre masse tjenester;  vær på vakt og ha to hypoteser i hodet. Tenk over om vedkommende i virkeligheten er så sjenerøs eller om det fordi at han/hun vil noe fra deg i neste omgang.  Blir du bedøvet fordi han/hun er så fantastisk, blir sansene dine sløvet og plutselig sitter du fanget i et nytt nett som er veldig vanskelig å komme ut av.

Allier deg med de rette menneskene!

Det kan ta lang tid før du greier å forstå at du blir manipulert. Deretter tar det tid før du greier å finne en vei ut av uføret. Det gjelder uansett arena. Manipulatoren ligger fem hestehoder foran deg, og har plantet ferdig emosjoner hos de personene du trolig vil søke hjelp og forståelse hos.

– Når du har tatt beslutningen om å forlate en manipulator er det viktig å tenke over hvem du allierer deg med. Du kan risikere å snakke med noen som sier;  ”nå synes jeg du overdriver, han er jo så kjekk”!  De menneskene skal man ikke snakke med i den fasen!

– Dersom du ser på dine venninner, kolleger eller andre at de ikke er ”helt med”, at de har sympatier med manipulatoren, må du skygge banen. Søk til dem som har erfart lignende selv eller har ”sett deg». Det vil si familie, venner, kolleger som prøvde å få deg til å forstå mens du var fanget.  Betror du deg til noen som ikke forstår, blir du forvirret. Du begynner å vakle i din vurdering og beslutning, advarer Grethe Nordhelle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Allier deg med venner du kan stole på. Foto: Pixabay

Når den som manipulerer begynner å ane at du er på vikende front, at du virker engstelig, redd og urolig for å bli oppdaget, da mobiliserer manipulatoren andre strategier de vet fungerer. Han lager intriger og allianser med alle han vet betyr noe for deg. Du skal altså passe på å ha de rette personene rundt deg i det du går ut av relasjonen med en manipulator!

Forvirring og skyldfølelse

Den første fasen etter bruddet med en manipulator, er forvirring. Gjorde du det rette?  Tvilen  tar kvelertak. Veien tilbake er kort om du ikke kjenner til metodikken som manipulatoren bruker.

– Forvirring avløses av skyldfølelse. Manipulatoren forsterker og opprettholder den dårlige samvittigheten.  Partneren vil ha deg tilbake i nettet fordi han har flere fordeler av å ha deg der. Fangarmene blir lengre, han intensiverer metodene og utvider reportoaret sitt.  Han veksler mellom kurtise eller «ingen forstår meg slik du gjør», «jeg klarer meg ikke uten deg». Virker ikke det, kommer truslene «jeg skal knekke deg», «du kommer ikke til å ha noe med datteren din å gjøre»,  «jeg skal gå til retten og ta fra deg omsorgen» osv.  I arbeidslivet kan manipulatoren ta fra deg ansvar og oppgaver, slenge ut mistenksomhet på fellesmøter som du tar rett til deg eller tie deg i hjel.  Manipulatoren sier ting vi blir redde for som gjør at det blir vanskeligere eller for ikke å si umulig å bryte ut av relasjonen.

– Etter hvert gjenkjenner vi kanskje den ”samme leksa”, men da kommer det nye og mer utspekulerte varianter. Det skal noe til å gjenkjenne alle rundene av avanserte former.

– I det øyeblikket du har greid å komme seg løs fra manipulatoren, hvordan greie å stå i det massive kjøret som vedkommende kan holde det gående med i årevis? Spesielt om han bruker barn og familie mot deg?

Det nytter ikke å være emosjonell. Aksepter tilsynelatende situasjonen, lat som om det er helt greit. Da tar du manipulatoren med buksene på knærne. Han får ikke den forventede responsen fordi han vil at du skal bli opprørt og utafor.

Varseltrekant!

Grethe Nordhelle anmoder alle om at de ikke bør gå inn i nye relasjoner før du har gjennomskuet det forrige og for å unngå å repetere mønsteret. Det gjelder alle typer problemforhold.

– Det som er utfordring hva gjelder manipulering, er at disse personer ofte er meget avanserte. Det tar tid å bli å få tak på hva vi har rotet oss opp i. Du må derfor utvise sunn skepsis og bruke god tid når du skal involvere deg i andre, råder Nordhelle.

– Vær sparsom med opplysninger om deg selv når du treffer en ny fyr etter å ha kravlet deg ut av et manipulatorisk forhold.  Går du i fellen og skravler i vei om alt du kan, alt du har og de forventningene du har, så presenterer en manipulator seg på en måte slik at de passer inn fordi han har allerede sett den gule lappen som står limt i pannen din.

Gå langsomt og varsomt fram, ha med deg din analytiske sans og alliere deg gjerne med venner som kan ta syretesten på din utkårede. De har «sett» den du forlot og vil ikke at du skal gå i samme nettet en gang til.

Puss perlen inni deg selv

Det kan ta flere år å komme ut av relasjonen og det kan ta like lang tid å komme seg opp i stående stilling, bli seg selv igjen etter å ha vært utsatt for en manipulator. Hva gjør vinne tilbake til oss selv?

Foto: Pixabay

– Du må mobilisere andre aktiviteter i livet ditt.  Hvis du lever eller har levd  livet ditt gjennom en mann, blir du mye mer i ”berg-og-dalbane-modus”. Skap noe i livet ditt uavhengig av menn som kommer og går. Da får du en helt annen plattform å stå på for å takle kriser. Har du ikke allerede den plattformen, må du spørre deg selv;  «Hvem, hva, hvor er meg»!   Finn dine evner, ressurser og drømmer i livet som ikke involverer mennesker, men kun deg selv.  Puss den perlen som er inni deg slik at den kommer fram og stråler og skinner!  Når du blir engasjert i andre ting, blir krisen enklere å komme gjennom og ut av.

Kjennetegn på manipulasjon

Motiver:

  • Grådighet – personen blir aldri tilfreds, det være seg på status, materielle goder eller oppmerksomhet.
  • Behovet for å dominere – streber etter posisjoner, ikke bare ut fra egen dyktighet, men ved å tråkke på andre.
  • Frykten for å miste – en sjef som ikke delegerer i frykt for å miste makt.
  • Følelse av mindreverd – personen prøver å hevde seg ved å undertrykke andre.
  • Avmakt – personer aksjonerer, for eksempel sultestreiker. Når liv står i fare, føler omgivelsen seg maktesløs.
  • Hjelpeløshet – fysisk og psykisk syke kan misbruke sin lidelse til å få makt over andre.

Hersketeknikker:

  • Latterliggjøring, usynliggjøring.
  • Påfører skyld og skam.
  • Påfører dårlig samvittighet, straffer eller truer.

Boken “Manipulasjon. Forståelse og håndtering” fra 2009 av Grethe Nordhelle er ute i 9. opplag.

(Kilde: Grethe Nordhelle, Mekling II. Sentrale temaer i konflikthåndtering)

3 KOMMENTARER

  1. Flere og flere ser utviklingen som skjer innad i våre systemer i Norge og jeg heier gjerne frem Grethe Nordhelle og alle andre som har skrevet om dette tema i årevis og advart oss. Vi må alle skaffe oss nok kunnskap om manipulasjon, hersketeknikker, narsopatiskectrekk osv da dette har en nedbrytende effekt på alt fra enkelt personer til vårt eget rettsvesen!!! Barnevern, arbeidsmiljøer, vårt helsevesen m.fl står i fare for å ødelegges helt på grunn av maktmisbruk og menneskerettighetsbrudd. Kunnskap, kartlegging, åpenhet, behandling og straffeforfølgelse er veien å gå tror jeg!!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker