Kakepynten plukker du i hagen!

POPULÆRE SAKER

Ååååå –   kaken var jo bare såååå lekkert pyntet!  Hvor hadde Silje kjøpt alt det lekre? -I hagen.  Ikke kjøpt, men plukket og tørket!

Tekst:  Berit Kvifte

Jeg skal ikke skryte på meg å være noen kløpper på kjøkkenet når det kommer til kaker.  Vel, mammas eplekake er en sikker innertier, men da snakker vi smak og ikke et spektakulært  «interiør» på toppen. Det blir med epler, kanel og perlesukker…

Silje derimot – bor på kjøkkenet og eksperimenterer mye på kakefronten.  Samboeren har gått opp 8 kilo siden de flyttet sammen som en konsekvens av Siljes fristende kaker.

Over en kaffe denne formiddagen forteller hun meg noe jeg ikke visste, men som jeg nå skal prøve meg på. Ikke bare som noe jeg skal strø på eplekaka for å «optimalisere og visualisere», men jeg skal lage kakepynt som en av mine mange spiselige julegaver i år.

Kakepynt vokser i hagen

– Kakepynten vokser i  hagen, Berit. Det finnes masse spiselige blomster som du enten kan bruke friske som pynt, som du kan «kandisere» eller tørke. Oppbevart riktig har du kakepynt for et helt år om du plukker inn en del.

Det finnes mange spiselige blomster du kan tørke og bruke. Tommelfingerregelen er at det er kun kronbladene som skal brukes. 

Spiselige blomster

  • Rosenblader
  • Kornblomst
  • Ringblomst
  • Erteblomst
  • Dill
  • Agurkurt
  • Mynte
  • Stemor
  • Gjøksyre

Jeg noterer meg framgangsmåten;

* Plukk inn blomster i egen hage eller spør naboen. Ikke bruk kjøpeblomster fordi de er gjerne sprøytet. Silje anbefaler kornblomst, gressløkblomst og ringblomst fordi nettopp disse tre blomstene beholder fargen sin når de tørkes. 

* Plukk av kronbladene og kun disse.

* Legg kronbladene på et bakepapir og la de tørke til de er knusktørre. Du kan få opp farta på tørkeprosessen ved å sette stekeovnen på 50 grader varmluft et par timer. På kjøkkenbenken trenger de to-tre dager. Fargen holder seg like godt om du bruke friluft eller varmluft!

* Når blomsterkakepynten din er tørr, legger du de varsomt på glass og setter disse mørkt.   

Volia! Nå har du kronblader fra ringblomsten som passer ypperlig som pynt på gulrotkaken eller kronblader fra gressløkblomsten eller kornblomsten som kan pimpe opp muffinsene –  og mimre over sommeren…. 

Hvem kunne ikke tenkt seg å servere denne? Foto: Foto Gry Nordvik Karlsen http://gryskjokken.no/

Alle foto: Gry Nordvik Karlsen http://gryskjokken.no/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker