Veikantens apotek!

POPULÆRE SAKER

Rita Korsmo i Stokke er noe helt for seg selv. Mens de fleste av oss forbanner skvallerkål, løvetann og brennesle som vokser i hage og på plen, omfavner Rita ugresset. For henne er ugress mat og medisin! Les og lær!

Tekst: Berit Kvifte

Undertegnede har gravd halvveis til Kina hver vår for å få has på rotsystemet til skvallerkålen som har overtatt store deler av hagen, men i år prøvde jeg en ny vri;  Jeg ble venn med min mangeårige hagefiende. Nå er mitt slagord endret til: If you cant beat them – eat them!

Supper, salater, te & you name it!

Skvallerkålpai, skvallerkålsuppe, skvallerkål i salaten og tørket til te. Vel, det hørtes fullstendig utenkelig inntil jeg Rita Korsmo i Stokke i Vestfold. Den dama elsker alt det andre røsker opp med rota. Brennesle, løvetann og skvallerkål inngår i hennes daglige kosthold og holder både energien og helsa til både henne og folk i mils omkrets på topp!

Rita kan knapt vente til 17. mai før hun sonderer nabolaget for å undersøke om brenneslen er lang nok til å plukkes.  20 centimeter er “minstemålet”, men løvetannen er er på sitt beste  når den blomstrer,  men bladene kan hele sesongen brukes i salater.

Rita Korsmo (foto: Privat)

-Som du ser har skvallerkålen tatt fullstendig overtaket her,  jubler Rita og legger seg ned i “skvallerkålåkeren”.  Nå kan hun plukke, forvelle, tørke, knuse og male ugress slik at hun har til neste år. Godsakene oppbevares på glass eller puttes i fryseren alt ettersom.

Byttet medisinene ut med ugress

Interessen for ugress som en del av kostholdet, startet for 25 år siden da Rita fikk fibromyalgi. Medisinene hjalp, men gjorde at hun følte seg helt utafor og nedstemt. Av den grunn begynte hun å lete etter andre ting som kunne døyve smerter uten bivirkninger. Det fant hun i egen hage, grøftekanter og langs på jorder og skråninger i vestfoldkommunen, men før hun satte i gang, gjorde hun et dypdykk i litteraturen.  Det har blitt noen hyllemeter  om ugressets effekter på diverse plager.

– Nesten alle sier at de får mer energi og bedre humør når de begynner å spise eller drikke brennesle. Folk med fibromyalgi og revmatiske smerter merker rask bedring og diabetikere får et mer stabilt blodsukker når de drikker en kopp brennesle-te daglig. En viktig ting å legge seg på minne, er at det er ikke mengden som er avgjørende, men at du bruker det hver dag! Plukk medisinen inn i rikelige mengder, heng den til tørk og putt det på glass så du har til et års forbruk, råder Rita Nye Mat og Helses lesere.

Styrker immunforsvaret

Løvetannsirup (foto: Privat)

Rundt huset til Rita er løvetannen totalfredet og høyt elsket. Hun jubler for hver løvetann som vokser opp! Bladene tørker hun og bruker i te, stuinger og salater og blomstene lager hun den deiligste løvetannsirupen av.

– Løvetann er betennelseshemmende, den styrker immunforsvaret, virker vanndrivende, renser nyrer og galle og er ypperlig for hud, hår, negler. De som tviler på den «påstanden», bør prøve, sier Rita Korsmo.

Aegopodium podagraria

Som i det latinske navnet, aner man ordet podagra (urinsyregikt). Og riktignok; det latinske ordet for skvallerkål, tyskerkål, prestegårdsugress eller andre «kjælenavn», indikerer at den lille «grønne, invaderende og seiglivede hagedjevelen» faktisk har effekt på urinsyregikt.

Jo mer jeg leser om ugresset jeg har hatet i flere år, desto mer lysst får jeg til å prøve både smak og effekt- og, ja – det funker!

De små spede «skvallerbladene» smaker som spinat og kan brukes i salater, stuinger, supper og pai som smaker best når du bruker ferske skudd. I disse dager er det bare å plukke favnen full som du kan spise fersk, dampe og fryse ned.

Her er noen oppskrifter du kan starte med. Kanskje du som meg – nå opplever ugresset som en venn istedenfor fiende !

Skvallerkålsuppe

  • 2 l skvallerkål
  • 1 stk løk
  • 3 ss smør
  • 2 ss mel
  • 1 l vann
  • 2 ts buljongpulver
  • 2 dl fløte
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 12 ts revet muskatnøtt
  • Finhakk løken. Hakk skvallerkålen grovt.
  • Smelt smør i en kjele, og ha i løken. La den frese til den blir myk og blank. Rør inn melet.
  • Slå på vannet og la det koke opp under omrøring. Ha i skvallerkål, buljong og fløte, og la det koke i 6-8 minutter.
  • Kjør suppen glatt med stavmikser.
  • Smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Server med rundstykker eller godt brød til.

Skvallerkålpai

  • 300 g hvetemel
  • 150 g smør
  • 2 ss vann
  • 1 liter fersk skvallerkålblad eller 3-4 dl dampet
  • 2 dl vann
  • 1 ss smør
  • 4 egg
  • 2 dl matfløte
  • 2 dl reven ost, gjerne jarlsberg eller cheddar
  • EN fingerlengde av det hvite nederst på purren
  • 2 ss hakket persille eller løpestikke
  • 20 sorte steinfrie oliven
  • Smak til med salt og pepper.

Smør og mel eltes sammen i kjøkkenmaskin, ha i vann og elt til deigen henger fast i eltekroken. OBS! Deigen må ikke bli seig! La nå deigen hvile i kjøleskapet under plast i en times tid.

Sett steikovnen på 200 grader. I mens temperaturen stiger, skal du ta to dl vann, en halv spiseskje salt og koke opp. Deretter putter du skvallerkålen i og la det koke to-tre minutter på høy varme. Ta kålen opp og la den renne av seg før du hakker den i småbiter. Det samme med purren og persillen.

Knekk eggene i en bolle, ha i fløte, salt og pepper og rør godt sammen. Trykk så ut deigen i en paiform og dander skvallerkålen i formen før du heller over eggblandingen. Strø over ost og la herligheta steke i ovnen i 30 minutter.

Om du vil, kan du pimpe paien opp med litt bacon eller røkt skinke. Serveres med salat til (som selvfølgelig inneholder skvallerkål)

Løvetannsirup

(foto: Kvifte)

Plukk 250 blomsterhoder av løvetann og kok disse i to liter vann. Sil av blomstene og tilsett en liter vann og en kg sukker. Kok opp på nytt og avkjøl. Gjenta dette flere ganger inntil du ser at massen blir som sirup.               

Energidrikk

 • 1,5 tsk brennesle (finmalt )
 • 2 tsk hampfrø
 • 1 tsk honning
 • 1 tsk eplesideredikk
 • 2 2 dråper jod

Løvetann – rensekur

Kok 1-2 teskjeer snittet løvetannblader. Sil av etter 10 minutter. Drikk en kopp morgen og kveld i fire – åtte uker. Også veldig bra mot revmatisme og leddgikt.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker