Skjønner du bæret?

Bær…. Søte jordbær og bringebær…. Munnen fylles av vann på tanken av de sødmefylte, røde og kulinariske gaver naturen har å by på.  Ikke minst kan du få dem helt gratis! Et bær ikke bare et bær, men en spiselig frukt og en såkalt hjelpefrukt. Få bær sorterer nemlig innunder «ekte bær»!

Tekst: Kristine Oddvin Andersen

Kristine Oddvin Andersen

Vi skal ikke så mange tiår tilbake i tid før det nærmest ble ansett som en skam å ikke saumfare skogen i nærheten for gratis mat. Nå er matauk igjen blitt trendy og bærturene ikke lenger en ensom og sær hobby blant godt voksne.

I dagligtale brukes ordet, bær, som et begrep på en liten spiselig, saftig, fargerik, søtt eller sur liten spiselig frukt.  I den botaniske litteraturen kan vi lese at et bær er en frukt som er produsert ut fra en «fruktknute» og som inneholder frøene til plantene de vokser på.  Har tanken noensinne streifet deg at avokado, drue, banan, appelsiner, tomater, vannmelon og gresskar faktisk er bær?   Når sa er sagt, er ikke jordbær et bær, men derimot en hjelpefrukt!  Og hverken bringebær eller multer er bær, men steinfrukter!  Hva er så ekte bær da?  Jo, det er noe du muligens snart skal ut å plukke; nemlig blåbær, tyttebær og tranebær.

Sunne og nyttige

Bær, steinfrukter eller hjelpefrukter. Godt smaker de uansett og de er smekkfulle av antioksidanter og en rekke nyttige stoffer du har bruk for.  Husk at c-vitamininnhold og antioksidanter forringes ved oppvarming, så gjør alltid en vurdering omkring hvordan du vil behandle bærene, og hold gjerne flere muligheter åpne for at du kan fryse noe av bæra slik som de er.

Du trenger ikke alltid dra på deg gummistøvler og fly på skauen for å sanke bær.   En tur over hekken og naboens hage kan være nok til å rips, solbær, stikkelsbær og moreller…sånn for å ha nevnt det!

Nye Mat og Helse gir deg tips på bær du kan plukke i nærmeste ukene og tips til hva du kan «kryste» ut av dem!

Jordbær
Dronningen av bær! Lite slår norske jordbær, og bruksområdet er uendelig. Spis dem som de er med fløte eller vaniljeis. Dypp dem i sjokolade! Strø dem over pavlovaen, saft, sylt eller frys dem.  Investerer du i en dehydrator/tørkeovn kan du konservere bær, sopp og frukt til bruk utover høst og vinter. Jordbær kan du kutte i skiver, tørke og bruke i is og granola.

Lite smaker så godt som nystekte vafler med rørte jordbær!

Rørte jordbær
Rør for all del noen av jordbærene og frys ned. Utpå høsten kan ganen ta deg tilbake til sommeren når du gomler ferskt brød med rørte jordbær…. Bruk 1 kg jordbær og ca. 250 g sukker som du rører sammen. Bruk frysepulver dersom du ønsker tykkere syltetøy (på pakken står det mengdeanvisning).

Isbiter av rips

Rips
Syrlige og saftige! Rips har et høyt innhold av pektin som gjør den utmerket til gelè  som bare hører helt hjemme til kjøttkaker eller vilt.  Vil du lage ripsgele, så ikke bruk de mest modne bære. De kan du heller spare til å  lage frisks ripssaft av!

Tips; Ripsisbiter!
Gi rips et raskt oppkok med litt kaldt vann, avkjøl litt og sil bærene gjennom en finmasket sil. Avkjøl helt og hell den tykke safta over i egnede «fryseterningsbrett».. Når de er fryst, tømmer du brettene og har ripsterningene over på poser eller andre beholdere.   Vips har du usukret ripssaftterninger klare til bruk! Ta 2-3 frosne ripsterninger i et glass med litt vann eller Farris, og smaksett evt. f.eks. noen dråper stevia.

Solbæris med rosmarinsirup

Solbær er smekkfulle av vitamin C og kan benyttes på samme måte som rips:  «solbærsaftterninger».  Putt dem i vann eller Farris eller også i smoothie.  Solbær finnes på selvplukk om du ikke er lykkelig eier ev en busk i egen hage.

Her  finner du oppskrift  på en herlig solbæris med rosmarinsirup.

Solbærtoddy

Hva men en hjemmelaget solbærtoddy på termosen når du skal på tur?   Varm opp solbærsaft eller passe antall 4-5 solbærterninger.  Skal ikke koke! Tilsett en kanelstang, noen nellikspiker og et par kapsler med kardemomme som du lar trekke i saften et kvarters tid. Sil av og fyll på termosen.

Kirsebær
Saumfar nabolaget etter kirsebær og spør pent om å få plukke – eller du kan kjøpe noen kilo i butikken. Rens bærene fri for stein og frys de ned i porsjonsposer slik at du har mange muligheter åpne for bruk.

Av kirsebær kan du lage;

Kirsebærsaus

Kirsebær i mørk brownie er nydelig, det samme er kirsebærsaus til stekt andefilet. Tin en porsjon kirsebær, tilsett litt vann, søtning og en minidæsj fiberhusk så har du en deilig og  lett tyknet kirsebærsaus som du kan servere til pudding, mousse eller is.

Kirsebær egner seg også godt på ostekake og til panna cotta. Prøv det til denne rognebærblad-panna cottaen  med mild mandelsmak.

Bringebær
Nå snakker vi kinderegg;  fiber, vitaminer og antioksidanter pakket inn i inn i et og samme bær! Bruk frosne, hele bringebær i kullsyrevann. De funker i isbiter som kan spises når de har tint litt. Dette gjelder forøvrig de fleste bær.

Alle liker bringbær!

Hva med en hjemmelaget gelegodis? Tin og sil bort frøene i bringebæra, bland med most, moden mango. Tørkede fruktremser/fruktlær er også en smart måte å lage litt fornuftigere godis til de små.

Rørte bringebær med bittelitt søtning er nydelig til pannekaker, lapper og vafler og selvsagt helt uovertruffent i smoothie!

Bringebærvinaigrette:
Prøv en bringebærvinaigrette til chevresalat med ristede valnøtter og ruccola. Din egen vinaigrette lager du ved å kjøre 1 dl bringebær sammen med et par ss god eddik og en dæsj god olivenolje med stavmikser. Smak til med salt og sukker!

Bringebæreddik:
Du kan også lage bringebæreddik ved å fylle et glass med bringebær, helle over god hvitvins- eller sherryeddik og la det stå i to uker før du siler av. Denne er uovertruffen  til sommerens og høstens salater.

Blåbær. Blåbærturene er noe mange oss husker – og ikke minst pannekaker med blåbærsyltetøy på…..!  Blåbær kan du sylte, safte, røre og fryse og du kan tørke dem til å ha i hjemmelaget granola.?

Krekling (krekebær)
Krekling finnes det rikelig av i skog og på fjell, og de er lette å plukke med bærplukker. Krekling er noe «snærpete» i smaken, men bærene er proppfulle av antioksidanter!   Kan fint blandes med annen bær som bringebær og blåbær i dessertsauser og saft.

Kreklingshot

Lar du kreklingen stå med sitronsyre over natta og siler av, har du nydelig kreklingshot som du kan ta en slurk av når kroppen trenger litt ekstra puff med antioksidanter. Kreklingelikør er sjelden vare, men så godt da gitt!

Multer
Multer  – skogens gull….. Tenk på multer med fløte og multekrem –  en erke-norsk dessert!

Multer vokser i høytliggende strøk og er ofte en godt bevart hemmelighet blant de ihuga multesankerne. Bærene inneholder masse kostfiber og vitamin E som er kjent for å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Multelikør:
Legg 300 g multer og 15o gram sukker lagvis i et Norgesglass og fyll på med vodka til det dekker bærene. La stå i tre, fire uker mens du vender på glasset en gang i uken.  Når tiden ventetiden er over,  sil og hell herligheten på en lekker  flaske. Bærene kan du spare til multekremen eller spis dem som de er.  PS! Ikke kjøre bil om du spiser bærene etter de har lagt på sprit!

Te av ferske nyper er sunt og godt!

Nyper
Nyper har vært brukt i uminnelige tider, både kulinarisk og som medisinplante og det er få matvarer som har like høyt innhold av antioksidanter.  Nyper inneholder også rikelige mengder karotener (forløper til vitamin A.)

Plukk og rens nyper, tørk dem til te eller lag nydelig syltetøy. Bruk langermet genser når du plukker nyper og evt. hansker når du renser. Plukk dem når de har blitt dyprøde i fargen, men ikke for bløte.

Nypesyltetøy:
Bruk 50/50 rensede nyper og sukker, legg i en kasserolle og fyll med vann til det dekker. Kok i 15 minutter og sil av. Nypevannet blander du med sukker og koker opp til sukkeret er løst opp. Tilsett nypene, saft av en sitron og kok til syltetøyet tykner. Mos til slutt med stavmikser til ønsket konsistens.

Nypete fra egen hage

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*