Hvilke viner er sunnest?

vin, sunn vin, fedon lindberg
(foto: privat)

Hvorvidt det er sunt å drikke vin, avhenger sterkt av hvor mye du drikker – og, som det viser seg, av typen vin du velger. De fleste vet at rødvin er det sunneste alternativet sammenlignet med hvit eller musserende.

Av Fedon A. Lindberg, Spesialist i indremedisin ved Fedon Helse

Dr. Fedon Lindberg (FOTO: fedon.no)

Sukkerinnholdet i vin varierer veldig, det gjelder også i tørre viner. Blant de mest solgte hvitvinene på Vinmonopolet ser vi sukkerinnhold som nærmer seg 50 gram per liter. Blant de 10 mest solgte rødvinene på Vinmonopolet er det flere som inneholder opp mot ti gram sukker per liter, noen nesten 16.

Men ikke alle røde ble skapt like. Ulike druevarianter inneholder forskjellige næringsstoffer, og forskjellige viner tilberedes også på forskjellige måter, noe som betyr at noen har mer sukker enn andre. Helseeffekten av rødvin skyldes i stor grad antioksidanter (men alkohol som sådan har også helseeffekter, både positive og negative).

Resveratrol i rødvin har vært knyttet til lavere risiko for noen kreftformer, hjerneslag og hjertesykdom, blant andre fordeler. Pinot Noir har den høyeste konsentrasjonen resveratrol antioksidant. Selv om så godt som ingen rødviner har nevneverdig restsukker, har Pinot Noir vanligvis et lavere sukkernivå før gjæring, noe som resulterer i en vin med mindre alkohol og færre kalorier enn for eksempel Cabernet Sauvignon. Pinot noir inneholder også færre tanniner, som selv om de kan ha noen helsemessige fordeler, kan forårsake problemer for de som er utsatt for halsbrann. 

Så har vi histamintoleranse. Mange finner først ut at de kan ha histaminintoleranse etter inntak av et glass vin. Symptomene ligner de som kommer fra nysing, kløe, nesetetthet og hodepine. Men det er ikke bare vin som kan inneholde mye histamin. Vellagrede mat som oster, spekeskinke og sjokolade kan ha denne effekten.  Histaminintoleranse kan avdekkes med en spesiell blodprøve.

Hvordan finner jeg ut hvor mye sukker det er i vinen?

Det er som regel ikke så mye informasjon om vinens næringsinnhold man får ved å lese på vinetiketten. På vinmonopolets utsalg er det derimot informative prislapper med et klokkediagram som sier noe om hvor mye sukker det i de respektive vinene. I tillegg kan man på vinmonopolets nettside finne ut hva sukkerinnholdet (i gram) er for den vinen man vil kjøpe. (Kilde: https://www.diabetes.no/kosthold/matvaregrupper/drikke/Hva-skal-vi-velge-for-a-unnga-mye-sukker/)

Forskningen er entydig – hvis du vil ha vin med lite histamin, hopp over de røde. Jo mindre «rød» en vin er, jo bedre. Hvitviner og roséviner inneholder alle lite histamin sammenlignet med røde. Musserende viner kan inneholde lite eller ganske mye. Det er ikke snakk om liten forskjell. Rødvin kan ha så mye som 20–200% mer histamin enn hvitvin (se tabellen nedenfor)!

Histaminnivåer i forskjellige typer alkoholholdige drikker

Drikke Histamin innhold (mikrogram/l)
Rødviner 60-3800
Hvitviner 3-120
Champagner 15-670
Øl 21-305

 


Bearbeidet og tilrettelagt av Nye Mat og helse

Kilde: Wantke F, Götz M, Jarisch R. The red wine provocation test: intolerance tohistamine as a model for food intolerance. Allergy Proc. 1994Jan-Feb;15(1):27-32. PubMed PMID: 8005453

www.fedon.no

Boken “Helt Gresk” og «Mat for Livet», Fedon Lindberg, Cappelen Damm Forlag

«Hvis du trenger hjelp og veiledning for å få eller beholde god helse og forebygge kronisk sykdom gjennom individuelt tilpasset kosthold og livsstil, kan du ta kontakt med Fedon Helse https://fedon.no/klinikk/»

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*