Dovne dager – med sprek mat

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Dovne dager høres ikke særlig sprekt ut, men noen dager skal være late og deilige. Vi trenger å lade batteriene, trenger et rolig pusterom i en hektisk hverdag.

Tekst Anita Breivold

Når havet en gang innimellom ligger som et speil, når værgudene har hengt sola høyt på himmelen og blanke svaberg og lune sandstrender ligger varme og venter på solhungrige kropper, ja da pakker vi for en sommerlig utflukt. Det er høysommer. Slike dager skal bare nyyytes. Og vi drar ikke hjem fordi vi blir sultne. Vi har mat nok med. Det er strandtur med stil.

Det kribler i kroppen. Værmeldinga slo til. «Sommerdagen ligg utover lanne’». Det ligger an til en smeigedag, som vi sier på den bløde kyststripe. En smeigedag skal brukes. Helt. Hele.

Vi har mye med oss, men vi skal ikke så langt. Vi skal bare fra bilen og ned til sjøen. Vi har med tepper, håndklær, badetøy, flytemadrasser, solkrem, solbriller, lesestoff, – og for ikke å glemme; en stor kjølebag. Selvfølgelig.

Dagen er lett å møblere. Atmosfæren er avslappet, skuldrene og hvilepulsen senket. Temperaturen i vannet er frisk. Det blir en del dukkerter og bading, vi ligger på flytemadrassen og kikker med dykkermaske på livet på bunnen. Det lukter av sjøvann, solkrem og salte kropper. Det er jo dette vi har lengtet etter i måneder. Vi bader og soler oss. Dorske kropper varmes opp helt inn til margen, vi slikker sol og samler D-vitaminer i store doser. En deilig, doven dag.

Vi blir sultne

Ja, det gjør vi, selvfølgelig. Etter timer med bading og soling krever kroppen påfyll av drivstoff. Det rumler i magen. Det er tid for mat. Vi dekker bordet, skjønt det er ikke bord, men vi legger duken ut mellom oss på bakken og dekker oppå den. Vi har alltid med duk på sånne turer. Eller et stort håndkle som gjør samme nytten. Når vi spiser ute er det som regel alltid duk rett på bakken. Et område forbeholdt mat og hender. Delikat, hygienisk og samlende.

Nå skal kjølebagen frem. Den har stått i skyggen under et tre siden vi kom. Det er varmt i lufta, men maten er kald og frisk. Alt er forberedt. Vi skal ha en vellykket dag. I går kveld la jeg drikkeflasker med vann i frysen. De er gode og kalde å drikke av etter hvert som de tiner, og imens har de fungert som kjøle-elementer. Ofte har vi etpar store plastflasker i tillegg, som reservevann og som ekstra kjøling.

Alltid kjølebag

Fast inventar i kjølebagen er duk, bestikk, tallerkener, tørkerull og ei flaske anti-bac. Og en liten matparaply for å skygge litt over maten.

Noen ganger lager hver og en sin egen niste og legger i kjølebagen, andre ganger er det tilrettelagt og forberedt fra min side. Det er knyttet forventninger til innholdet. Jeg prøver å innfri. Det skal lages gode minner. De vet at det ikke er mye boller og brus her i gården, det duger ikke. Vi har ekte mat, god og smakfull mat. Fullverdige måltider. Også på strandtur.

Maten skal være enkel å servere og spise, men det er gjort litt arbeid i forkant. Dermed er alt klart når vi skal spise ute. I dag er det kyllinglår, med salat og rømme. Lårene er stekt ferdig på forhånd, så surrer jeg litt plastfolie rundt beinet nederst, så er de lette å holde og spise med fingrene.

Vi nyter sol og lesestoff, og det blir mer bading og lek. Vi sitter og ser utover skjærgården. Den ligger der som den har gjort det siden tidenes morgen, med svaberg som isen slipte og steinegg som den verpet for tusenvis av år siden. Vi har tid til ettertanke – og til bare å nyte. Småbølgene kruser overflaten så vidt, det klukker i late små dønninger som lekent småpludrer oppetter beina våre der vi sitter. 

Det er høysommer.

Og jammen vanker det en enkel dessert til slutt. Det er en frisk eplefristelse. Som lages på direkten. De nytes.

Frisk eplefristelse

Du trenger:

 • Et eple
 • 1 ½ dl kremfløte
 • Evt 1 ts søtning
 • 25 gram mandler
 • Kanel

Slik gjør du:

 1. Pisk kremfløten, evt med søtning
 2. Stikk ut kjernen i eplet og skjær det i 7-8 tynne skiver
 3. Legg en skje krem på hver skive
 4. Hakk mandler og strø over
 5. Et godt dryss kanel
 

 

Sola står lavere på den rødmende himmelen. Den slitte klisjeen «Alle var enige om at det hadde vært en fin dag», var egentlig usedvanlig passende. For det hadde vært det nemlig. En høysommerdag, fylt med minner og mat med mening.

Tips:

 • Mandler som er ristet i panne eller steikeovn gir en utrolig god ettersmak, en smak av litt luksus.
 • En litt syrligere variant er å bruke creme fraiche i stedet for kremfløte. Snadder det òg.
- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Å akseptere

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender....

“Helgestrekken” – Episode 3

Gi deg selv tid til bevegelse og pust et kvarter hver dag, så er mye gjort.  Litt hver dag er bedre enn av og...

Holder liv i samiske mattradisjoner

Reingjeter Maret Ravnda Buljo (42) fra Kautokeino vant i fjor Ingrid Espelid Hovig`s matkultur-pris og har også vært med i dokumentarserien «Smaker fra Sápmi»....

Relaterte saker

- Advertisement -