Berøring – et livsnødvendig behov

POPULÆRE SAKER

Taktilterapeut Chanette Roihjert (foto: privat)

En vakker solnedgang, en liten barnehånd som smyger seg inn i din, en gripende film, vakker fuglesang, din kjære som stryker deg varsomt over håret…Berøring…

Tekst: Berit Kvifte

Fysisk kontakt er sannsynligvis det du tenker på når du hører ordet berøring, men det er langt mer enn som så.

– Det finnes mye som berører oss. f.eks. musikk, kunst, en tur i naturen, glede over sol og regn eller det å sitte og nyte sommerkvelden,  Hele sanseapparatet vårt er involvert når vi vekkes av noe. Syn, hørsel, smak, lukt og «taktilfølelse» er de kanalene som bringer inntrykk inn til oss og som vi bearbeider på ulik måte, forklarer taktilterapeut Chanette Roihjert, til Nye Mat.

I 30 år har hun praktisert og undervist i taktil terapi.

Marasmus blant voksne

For å forstå at behovet for berøring er nødvendig for vår eksistens, kan man gå tilbake til gamle Anna som tidlig på 1900-tallet gjorde mer underverker enn all medisinsk ekspertise til sammen. Legene hadde i flere år maktesløse sett på at nyfødte barn døde uten at de kunne finne noen forklaring på det. Begrepet «Marasmus» oppsto, hvilket betyr «å svinne hen».  Hva gjorde så denne Anna?  Jo, hun ruslet fram og tilbake i korridorene med de nyfødte i armene sine. På få uker sank antall nyfødte som døde – drastisk.

Annas «medisin» var enkel; berøring

Dr. Tiffany Field, leder og grunder ved «Touch Institute» i Miami, har i nyere tid gjort flere studier på berøring og prematurbarn. Disse viser at 47 prosent som fikk berøring i 15 minutter per dag sammenlignet med de som ikke fikk noe – hadde større vektøkning per døgn og ble mer aktive og årvåkne.

– «Marasmus» finnes ikke lenger blant nyfødte,  men derimot blant  dagens voksne. Vi lar oss ikke berøre, men jager av sted og er mer opptatt av å levere og prestere enn å oppleve. Vi glemmer rett og slett oss selv. Vi tar oss for liten tid til å la oss berøre og dermed svinner vi sakte hen både fysisk og psykisk, sier Chanette.

Oxytocin – velværehormonet

Når barn blir strøket på kroppen, roer det seg og tilkjennegir med pludrelyder at de har det behagelig. Slik er det med oss mennesker også. I alle aldre. Det kommer av at hormonet, oxytocin frigjøres under god og trygg berøring.

Prof. Kerstin Uvnäs Moberg har forsket i det meste av sitt yrkesaktive liv på hva som skjer ved berøring og framfor alt på hormonet oxytocin som ble oppdaget allerede på begynnelsen av 1900-tallet.  Først trodde man at oxytocin var et kvinnehormon fordi man fant det hos ammende kvinner.  Nå vet vi at både menn og kvinner har dette hormonet og at det flyter fritt ved trygg og god berøring.

LES OGSÅ DENNE: Er mørkets hormon skummelt?

– Oxytocin kalles ikke uten grunn for «omsorgs, velværehormon og tilknytningshormonet». Ved å stimulere hormonet skapes en motvekt til stressystemet i kroppen. Blodtrykket synker, sirkulasjonen blir bedre og det skapes en balanse der det er en ubalanse i kroppen. Smerter kan lindres, mage- og søvnproblemer kan reduseres og vi blir mer sosiale.   Det er masse positive ting som skjer ved god og trygg berøring. Selv demente pasienter responderer på at noen stryker dem over hånden.  Det viser hvor potent berøring er, påpeker terapeuten.

Berøring og livskriser

Det finnes i dag ca.220 berøringsterapeuter i Norge som integrerer terapien i barnehager, skoler, alders -og rehabiliteringshjem, sykehjem og blant personer med ulike funksjonsnedsettelser psykisk utviklingshemmede og i egen praksis.

– Hvem oppsøker denne terapien og hvorfor?

– Jeg har mange klienter som står i livskriser med eller uten alvorlig sykdom. En livskrise kan utløse sykdom og sykdom kan utløse en krise. Ser vi bort fra behov for medisinsk ekspertise i slike situasjoner, er det mange som bare ønsker «å være», bli berørt uten at noen stiller spørsmål, krav eller snakker i vei.  Det er huden som er kommunikasjonskanalen mellom terapeut og klient.

– Hvordan foregår behandlingen?

– Dette er en ren fysiologisk terapi der vi følger en bestemt struktur med strykninger av huden. Kroppsdel for kroppsdel. Det kan ikke sammenlignes med massasje som enkelte synes kan gjøre vondt. Hensikten med behandlingen er å lindre, gi ro og velvære i form av varsomme trykk og strykninger på huden.  Taktilterapi/berøringsterapi kan ikke sidestilles med healing, presiserer Chanette.

Kontakt med egen kropp og tanker

Tilbakemeldingene på berøringsterapi er utelukkende positive og mange kommer tilbake for å «være i roen».

– Klientene forteller at de blir mer samlet og at den store klumpen de hadde i brystet da de kom fortsatt er der, men at den er blitt mindre og går an å leve med. De får kontakt med tankene som svirrer rundt i hodet og behandlingen oppleves dessuten som en støtte for å kunne håndtere en livssituasjon og tilværelsen på en levelig måte.

Berøringsterapi er oppbyggelig rent fysisk fordi den gir energi og kraft til å gjøre ting man tidligere ikke engang orket å tenke på. I kriser blir man jo ofte paralysert og parkert og aner ikke i hvilke ende man skal begynne. Ved berøring tar kropp og hode skånsomt tak i disse flokene av seg selv og «eieren» får sin kropp tilbake. Følelsene likeså, forklarer Chanette.

SE OGSÅ DENNE: Lever du som et helt menneske?

Ta på hverandre!

Du kan være i et forhold, men likevel føle deg mutters alene. Årsaken kan være at berøring har uteblitt og dermed går mye av all annen kommunikasjon i stå.. Tosomheten blir til to ensomheter under samme tak. Sjansen for at relasjonen ryker er stor.

– Vær bevisst på hvor viktig berøring er når du går inn i en relasjon. Ikke ta hverandre som en selvfølge, men ta på hverandre! Merker du at dere glir fra hverandre, spør deg selv om når du gav partneren en klem sist eller krøp inn i armkroken hans. Er det lenge siden, ta initiativ til å lage en avtale om berøring. Ikke noe tvangsmessig kos og klem, men rett og slett noe så banalt som å vie hverandre noen minutters oppmerksomhet hver dag med å spørre: «hei, åssen har dagen din vært».  Det å lytte og se den andre parten, er også en berøring.

Dagen som berørte verden

22 juli i 2011 kastet en hel nasjon ut i krise og bunnløs sorg. Ukjente omfavnet og tørket tårene til hverandre. Empatien det norske folket viste med hverandre, rørte store deler av verden. – Denne hendelsen er det sterkeste bilde og betydning av berøring jeg kan tenke meg. Mennesker, unge og gamle, som ikke kjente hverandre stod i stillhet og holdt rundt hverandre – i respekt for hverandre og for seg selv. Berøringen fortalte at: «du er ikke alene, jeg er her, jeg føler det samme eller jeg føler med deg og dette skal vi komme oss gjennom». Berøringen som gikk fra menneske til menneske, var et signal om at «dette kommer du til å klare, jeg tror at du kommer til å klare det godt på din måte, ikke på min».  All berøringen som fant sted, var som en «masse-berøringsterapi».

– I dag har vi en annen situasjon pga Koronaen. Vi må være mer forsiktige og holde avstand. Samtidig er vi som mennesker i behov av å få fysisk berøring for å fornemme at vi lever, føle at vi hører sammen og har en trygghet med oss selv. Det blir nå med største varsomhet og respekt som vi kan nærme oss de som står oss nærmest; enten det er i ditt forhold, din familie eller med dine kollegaer eller de du kommer i kontakt med via jobben. Med ord, med blikk, med en vennlig handling kan vi også berøre og gi varme, gi bekreftelse og støtte hverandre i denne tid hvor fysisk nærhet ikke er en selvfølge.

Du kan også ta deg en tur uti naturen et såkalt «Skogsbad». Dette har nyere forskning, både i Sverige, Europa og Japan, funnet virker stress reduserende og øker oxytocin hos mennesker. Eller nå som det er sommer; bade i en sjø eller svøm i havet for å gi deg en følelse av ro og balanse i livet. Dette er også berøring, sier Chanette Roihjert til Nye Mat og helse.

Dette er taktil berøring

I motsetning til massasje, som går dypere, stimulerer man bare huden i berøringsterapi. Terapeuten stryker forsiktig i et bestemt mønster, gir lette trykk eller holder hendene i ro på kroppen. Det anvendes kun vegetabilske oljer.
Utdannelsen er godkjent.

Vil du vite mer, kontakt Chanette Roihjert via mail: roihjert@online.no

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker