Trener du ikke? Hva??

POPULÆRE SAKER

Evig ung? Nei, men jeg ønsker ikke å bli gammel raskere enn nødvendig, og de aller fleste av oss ønsker å leve lenge. Det er lite som kan gjøres for å endre fødselsattesten. Men mye viktigere enn alder er helse. Det er helt klart bedre å gi liv til årene enn år til livet. Vi kan på mange måter påvirke dette selv.

Tekst: Anita Breivold 

Foto: Marusicova, Pixabay

Barn er opptatt av at mamma og pappa skal holde seg friske så de kan vare lenge. De skal helst bli eldgamle, og fremdeles være friske. I en verden med så mange livsstilssykdommer og plager, skal det mye til for å klare det, både av gener, flaks – og egeninnsats. Og aller helst litt kunnskap om hvordan man kan vare lenge og beholde både hode og kropp så frisk som mulig.

Fra 0-100 på hundre år

Mammaer og pappaer skal helst vare evig. Jeg vil gjerne være mamma lenge, og bruke minst 100 år på å bli 100 år. Det er så mange som blir hundre lenge før de er det. Kroppen er blitt 100 når man er femti. Likevel fins det noen få som ser ut til å tåle det meste, uansett hvor ufornuftig det ser ut til å være. «Alle» har en onkel som spiste hva han ville, som drakk som en svamp og røykte med begge hendene, og som ble over nitti. Til tross for at noen kan leve slik, vil jeg ikke basere meg på at det er oppskriften på et langt liv med god helse.

Et passelig høyt aktivitetsnivå – og et relativt lavt karbohydratnivå – tror jeg er en stor del av løsningen på ikke å eldes fortere enn nødvendig. Det er så mange helsefordeler med inntak av mindre mengder karbohydrater. De fleste kapitlene i boka mi, Helsevis, bekrefter akkurat det.

Ikke trening …?

Trening står for mange som det eneste «rette» når det gjelder helse og god form. Jeg kaller det ikke trening det jeg driver med. Jeg kaller det bevegelse. Det er mye viktigere å være i bevegelse flere timer hver dag enn å sitte eller ligge i 23 eller 24 av døgnets timer – og så spe på med en liten treningstime i ny og ne. Vi sitter oss i hjel. Inaktivitet er en livsstilsykdom, eller det fører lett til det.

  • Trener du ikke?? spør folk meg.
  • Nei, svarer jeg, men jeg beveger meg, og «bruker meg».
  • Hm? Det må visst utdypes.
  • Ja, jeg bruker meg. Jeg kombinerer bevegelse med nyttige aktiviteter. Som å stable ved. Eller gå med pulk, frakte ting dit de skal. Eller gå med sekk, på tur. Eller gå med bæremeis. Det er tungt, ja, men det er en stor glede å ha et lite barnebarn noen centimeter fra øret, som holder meg rundt halsen eller krafser i håret eller på ørene. Så lenge det varer. Eller jeg går en tur bare for å få frisk luft, og få luftet cella, pleier jeg å si. Den jeg har mellom ørene. Og sånn fortsetter det.

    Foto: Mabel Amber Pixabay

Jeg har et eget kapittel i boka mi Helsevis som forteller om de fortreffelige helsefordelene med det å gå.

Med et moderat aktivitetsnivå, gode opplevelser, og et kosthold som ivaretar helsa, satser jeg på å være levende, helt til døden.

Hva skal vi dø av?

Noen av de vanligste dødsårsakene i vår tid er kreft og hjertesykdom, ofte sykdommer relatert til livsstil. Jeg har ingen garanti for å leve lenge, men ved hjelp av en helsevis livsstil håper jeg likevel å kunne vare enda en god stund til.

Foto: James Chan, Pixabay

En dag skal vi dø, men alle de andre dagene skal vi jo leve. Og jeg vil prøve å være levende, helt til døden.

Om jeg bare overlever trafikken, og ikke blir utsatt for noen alvorlig ulykke, håper og satser jeg på at jeg en gang i fremtiden skal få lov til å dø av en ganske sjelden årsak, – nemlig av ren og skjær alderdom.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker