Lever du med en psykopat?

psykopat
(foto: Pixaaby)

Det finnes flere psykopater blant oss enn du vil like å tenke på. De er helsefarlige, farlige for familien, samfunnet, og for verdensfreden. Psykopater eller narsissister som i prinsippet er det samme, ødelegger sine ofre bit for bit…Løp så fort du kan!

Tekst: Berit Kvifte

Anne Brudevold (foto: annebrudevold.no)

Emma tok bachelor mens ungene var små parallelt mens hun deltok i oppussing av huset, var alltid velstelt, topptrent, framsto som en engasjert mamma, en hengiven og oppmerksom kjæreste. Per var den oppmerksomme ektemannen, den joviale karen som alle naboene likte og som var den selvskrevne taler og underholder i alle selskapene.  Begge disse personene vil automatisk av de fleste oppfattes som to hyggelige og velfungerende personer, men under overflaten gjemmer det seg to personligheter du ikke ville innlatt deg med om du hadde ant hvilke konsekvenser det kan få for deg!

-Vi har en forestilling om at psykopatene slår, brøler og lyver, og det gjør de. Men mange framstår også som normale.  Og ikke bare normale, men så utrolig hyggelige! Psykopater er mestre i forkledning, og vet hvordan de skal fremstå til hvilken anledning, slik at de fleste av oss tror på dem og blir forledet. Så – plutselig kan de skifte uttrykk og forvandles til å bli grusomme på sekundet hvis noe for eksempel ikke passer dem, forklarer psykolog Anne Brudevold til Nye Mat og helse.

Fravær av empati, selvforherligelse og grandiositet er helt sentrale kjennetegn på en psykopat – enten det er en mann eller kvinne. Det er dem det skal dreie seg om, selv om de også kan holde seg i bakgrunnen, være stille og vurdere det som foregår, og så «slå til».

Menn og kvinner har oftest ulike uttrykksformer av psykopati, men felles er at de er totalt blottet for engasjement i andre, de er kun opptatt av seg selv. Dette er ikke alltid så enkelt å oppdage fordi de framstår oftest som noe helt annet og viser seg fra sin mest elskelige, hjelpsomme og sjarmerende side når det lønner seg. Både kvinnelige og mannlige psykopater mener seg overlegne alle andre, og de er arrogante, dominerende, kontrollerende og hensynsløse. Dette kamufleres ofte blant annet med psykopatenes snedige måte å manipulere på, komme med løgner og vri på andres utsagn. De som er utsatt for psykopater bruker dessverre ofte lang tid på å forstå mekanismene i psykopatenes tyranni, sier psykologen.

«Stakkars meg»

– Den som er «stakkars meg» kan også være grandios?

-Ja, det kan han/hun også være fordi «stakkars meg» ganske enkelt kan være et uttrykk for jeg skal ha mer, stakkars meg jeg får for lite! Psykopater blir aldri fornøyde, de skal alltid ha mer.

Derfor er psykopater alltid grunnleggende misfornøyde med alt og alle rundt seg og det er dessverre ikke mulig å tilfredsstille en psykopat. Dette kan føre til gråt hos psykopatene, men det er skuespill som gjerne virke på omgivelsene som da synes synd på dem slik at få viljen sin. Sannheten er at de er rasende.

Over alt

Psykopatene finnes på de fleste arenaer: i familien, på jobben, i det offentlige, i politikken, i menigheten, på idrettsarenaen, i nabolaget. Plutselig kommer de inn i livet ditt og «bedøver» deg før du får sukk for deg.

Du har noe de gjerne vil ha, og de gjør alt de kan for å få det.  

– Er det mulig å unngå å falle for en psykopats bedragerske sjarme?

– Ja, kunnskap og atter kunnskap. Les og lær. Det finnes mange gode og forklarende bøker om emnet.  Mener du at «mannen eller kvinnen i ditt liv» er psykopat, så avbryt forholdet omgående. Psykopaten er lynkjapp og usedvanlig kreativ i sin måte for å få deg i garnet.  Har du falt for en som slår, vil han kanskje slutte med det om han mistenker at du er på vei til å gå, men han slutter ikke å slå fordi han forstår at det er stygt å slå. Han gjør det fordi han har kommet til at det ikke er lurt. Psykopater kan gjøre snille handlinger fordi det gagner dem – ikke fordi de vil gjøre noe genuint godt for et annet menneske.

Psykopaten endrer seg ALDRI!

Du kan aldri endre en psykopat. Endringen må skje hos deg selv.  

-Han/hun kan for eksempel love bot og bedring for ett eller annet du mener er urimelig, leit, eller vondt. Utroskap for eksempel. Først blir du sint, deretter såret, så kanskje skuffet, for deretter å ende opp med skyldfølelse over at du har blitt anklaget for å påpeke noe du synes er urimelig i forholdet. Det forteller litt om dynamikken i manipuleringen. Innse det først som sist:

Du greier aldri å endre en psykopat, det finnes ingen kur eller terapi for psykopater.

– Det eneste du kan og må gjøre, er å forlate psykopaten. Det kan bli vanskelig, traumatisk og dramatisk, særlig hvis dere har barn sammen. Psykopaten vil gjøre alt for å ødelegge ditt forhold og kontakt med barna, selv om de er voksne. Skitne triks og knep blir tatt i bruk av psykopaten.  Han spinner sine nett, og det er lett for både deg og alle andre å gå rett i dem. Dersom du har god støtte i nettverket ditt, kan det være hjelp god nok. Hvis ikke, kan du ha nytte av å gå til en profesjonell. Vær åpen for flere muligheter, råder Brudevold.

Trusler og bakvaskelser

Trusler og bakvaskelser er et av mange virkemidler en psykopat er raskt ute med dersom psykopaten forstår at du er i ferd med å gå, eller har gått.  Han kjenner dine svakheter bedre enn du gjør, og går i gang med å bryte deg ned før du er klar over dine egne tanker om å gå.

– Aldri løp i fotsporene til en psykopat for å avkrefte løgnene han har servert om deg. Psykopaten er sofistikert nok til å legge fram ting om deg sagt på en slik måte at de mer eller mindre kan synes som sannheter i det du prøver å avkrefte bakvaskelsene.  

Om psykopaten gifter seg med andre, trekker du kanskje et lettelsens sukk og tror at endelig er han okkupert på annet hold, «endelig er jeg kvitt ham».  Dessverre.

– Psykopater har en kapasitet som man kan misunne. De slipper ikke taket i deg selv om de går inn i nye forhold og endatil gifter seg.  Psykopaten tåler ikke å bli droppet, og reagerer med hevn.

– Vil en psykopat noensinne slutte med sin forfølgelse?

– Sjeldent! Din livreddende manøver huskes resten av livet. Psykopaten vil alltid være der. Mitt råd er å forsone deg med at du har levd – og kanskje også fått barn med – en psykopat.  Uansett hva du har lyst til å skrike ut i sinne flere år etter at du forlot ham/henne, spar deg. Du kjefter på en psykopat. Du når aldri frem, det eskalerer, og du vil mest sannsynlig bli straffet for det.

– Så hva gjør vi som ofre …..?

– Les og lær alt dere kan om psykopater, sier psykolog Anne Brudevold.

Lever du sammen med en psykopat?

De to kriteriene som skal være tilstede for å kunne diagnostisere en psykopat, er grandiositet og mangel på empati. Dr. Robert D. Hare har laget en egen «symptomliste» som Anne Brudevold lister opp i sin bok:

 • Glatthet/overfladisk sjarm
 • Egosentrisk/storhetsideer om egen verd
 • Behov for impulser/lett for å kjede seg
 • Bløffmaker/manipulering
 • Manglende anger eller skyldfølelse
 • Patologisk løgnaktighet/bedrageri
 • Manglende dybde av følelser
 • Ufølsomhet/mangel på empati
 • Parasittær levestil
 • Oppfarende/dårlig kontroll over sinne
 • Promiskuøs seksuell atferd
 • Atferdsproblemer allerede som barn
 • Manglende realistisk langtidsplanlegging
 • Impulsivitet
 • Uansvarlig foreldreatferd
 • Hyppige ekteskap/samboerforhold
 • Ungdomskriminalitet
 • Svikt under prøvetid eller løslatelse
 • Manglende ansvar for egne handlinger
 • Flere typer lovbrudd blant følgende: innbrudd, ran, narkotika, frihetsberøvelse, mordforsøk, ulovlig våpenbesittelse, seksuelle overgrep, grov uaktsomhet, bedrageri, flukt fra fengsel.

Les, lær og forstå, er Brudevold`s beste råd. 

Disse bøkene kan anbefales:

 • Hare, Robert D., «Uten samvittighet», (2003)
 • Babiak, Paul and Hare, Robert D., «Snakes in Suits. When Psychopaths go to Work”, (2006)
 • Brudevold, Anne, «Psykopatene blant oss», (2011)
 • Dahl, Alv A. og Aud Dalsegg, «Sjarmør og tyrann», (1997)
 • Dalsegg, Aud og Wesche, Inger, «Ut av psykopatenes grep», (2006)
 • Hirigoyen, Marie-France, «Hverdagens skjulte ondskap», (2002)
 • Nissen, Ingjald, «Psykopatenes diktatur», (1946)
 • Sweeney, Anita, «Ekskludert», (2018)
 • Sweeney, Anita, «Sannheten seirer», (2017)
About Berit Kvifte 37 Articles

1 Kommentar

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*