Home HELSEN DIN Stå opp og bit tennene sammen!

Stå opp og bit tennene sammen!

0
Stå opp og bit tennene sammen!

Når tannlegen sier: Stå opp og bit sammen!

Vi er vant til at tannlegen sier; «vær vennlig og gap opp». Hos tannlege Erik Barman på Voss får du imidlertid beskjed om noe helt annet. Nemlig: «Stå opp og bit sammen»!

Tekst: Berit Kvifte

Tannlege Erik Barman har sin praksis på Voss.

Pasienter som ikke kjenner til min måte å drive tannlegepraksis på, blir nok noe forundret når det går opp for dem at jeg ser på hele kroppsholdningen deres, at jeg begynner å snakke om føtter og andre kroppsdeler hos pasienten som forventet at jeg kun skulle forholde med til tennene, sier Barman med et smil til Nye Mat og helse.

Mer mellom tannkjøttet og føttene enn du aner!

Generelt er tannleger opptatt av å forebygge og reparere tannråte, tannkjøttbetennelser, fjerne tannstein og plakk. Å komme til en tannlege som henger seg opp i at det ene beinet er lengre enn det andre før han i det hele tatt har tittet i munnen, ja, det er en selsom opplevelse!

– Det finnes mer mellom tannkjøttet og føttene enn du aner! En ubalanse ett sted, viser seg ofte andre steder.  Derfor er det viktig at vi tannleger greier å rive oss litt løs fra tannkjøttet – ta et blikk på hele helsebildet fordi helheten gjenspeiles i munnen og i ansiktet, og forholdet i munnen kan påvirke helheten. Helseplager og livsstilsykdommer som hjerte-karsykdommer, diabetes 2, luftveis, muskel og skjelettplager, kroniske smertetilstander, vektproblemer og søvnproblemer kan ha en sammenheng med tunge, tenner og kjeve.

Holistisk tannpleie

Erik Barman praktiserer holistisk tannpleie. Det vil si at han legger vekt på forebyggende og helhetlig helsearbeid.

Munnen er full av bevis på hvordan det står til med den generelle helsen som oftest lenge før det vises andre steder i kroppen. Det er kjent at bleke slimhinner i munnhulen gir indikasjoner på anemi, men det er så mye mer vi kan finne i munnen, sier Barman entusiastisk.

– Hva ser du etter?

– Først ser jeg på ansiktet og spør så hvilke plager de kommer for. Ansiktet speiler mye av pasientens karakter. Riktignok er ikke ansiktet vårt likt på begge sider, og dermed trer det kompensasjonssystemer inn for å ”holde masken”.  Dette kan føre til plager hos noen, hos andre ikke.  Du kan ha en kjeve med store skjevheter uten å ha noen plager som gjør noe særlig ut av seg, men er det symptomer og plager, skyldes det ofte uregelmessigheter andre steder i kroppen som manifisterer seg i ansiktet og videre til munnhulen.  Slitasje andre steder i kroppen vil kunne gi spenninger og irritasjonsbetennelser i tyggesystemet.  Den optimale behandlingen av tannkjøttsykdom er da logisk sett ikke bare å rense og styre med tannkjøttet uten å tenke på andre medvirkende faktorer. Plagen vil være et kronisk anliggende så lenge man ikke behandler alle grunnårsakene.

– Jaha..?  Det er ikke så enkelt å forstå hva den blide tannlegen mener, så her må ”dråpetelleren” fram.  Jeg bruker meg selv som eksempel og min beinlengdeforskjell på 2,5 centimeter.  Hva har det med munnen å gjøre ?

– Årsakene til beinlengdeforskjellen kan skyldes at du hadde en kort ammeperiode at du fikk mye tåteflaske eller at du fikk for sent grov mat å tygge, svarer tannlegen.

– Så årsaken befinner seg i munnen og ikke i bekkenet?

– Det hele flyter i et totalbilde. Problemene ”pendler” opp og ned, men dette tester vi. Om det er noe som kommer ”fra oven” og virker nedover eller omvendt. Det beror på hva man er blitt utsatt for i vekstperiodenNår en fot er kortere enn den andre og det er en skjevhet nedover, er dette noe vi ofte kan rette på ved å gjøre noe oppe mellom tannrekkene. 

– Dersom en pasient har en beinlengdeforskjell, vil jeg se dette fordi kroppen stiller seg inn på en skjev måte. Kroppen stiller seg inn på en skjev måte når en ligger eller står. Ved å putte noe mellom tennene og bite sammen, kan en påvirke denne skjevheten.  Hvis dominansen er nedadgående, kan vi bedre tilstanden ved å gjør endringer på tenner og i tannbuer.   Dette kan gi bedre forhold for endring av tungens bevegelsesmønster. Derfor vil langtidseffektene være avhengig av bevegelseskorreksjon via tungetrening eller kirurgisk korreksjon av tungebånd. Det gjenspeiler seg også ved at muskelbruken blir øm på den ene eller den andre siden.

– Dersom pasientene eksempelvis har vært hos en kiropraktor og fått på plass noe ned i ryggen, vil korrigeringen kunne endre forhold i kjevene.  Det vil derfor være fordelaktig med et samarbeide mellom kiropraktor og tannlege.  Behandlingene kan ”slå mot hverandre”.   Dersom pasientene for eksempel har en bittskinne i munnen mens kiropraktoren jobber, kan kjeven flytte seg der den vil uavhengig av hvordan tennene stod sammen før behandlingen. Husk dette om du frekventerer kiropraktorer eller andre muskelterapeuter og problemene vedvarer, oppfordrer Barman.

Skjevhet i ansiktet

Det Barman ser hos nesten alle pasienter, er skjevheter i ansiktet eller symptomer som de forteller om og som gjør at Barman velger å vise dem hvordan vi kroppslig sett fungerer.

– Det er det ofte slik at overkjeven ikke har fått utviklet seg tilstrekkelig fra da vi ble født og opp gjennom årene. På den måten er underkjeven blitt ”gjerdet inne” av overkjeven, slik at det er blitt en ubalanse i bitt – og kjeveleddsfunksjonen. Det skaper muskelspenninger og signalforstyrrelser for hjernens reguleringsmekanisme.

Tannregulering og samsyn

Barman er ikke spesielt begeistret for tannregulering om det utføres uten hensyn til helheten.

Tannregulering kan føre til skjevheter i kroppen

Mange som er blitt tannregulerte, har trukket for mange tenner og dermed blitt ”snurpet sammen”.  Riktignok har man fått tenner på geledd, men den type tannregulering er en for snever måte å håndtere problemet på.

– Når en pasient forteller meg at han/hun har hatt tannregulering, kan jeg altfor ofte vise at de har skjevheter i kroppen, at de har en dårlig holdning, beinlengdeforskjell, skjeve hornhinner, nakke- og skulderplager som kan rettes opp ved tiltak i munnen.

Enkelte tannleger er mest opptatt av at tennene skal se ut som perler på ei snor, og glemmer at tannrekken skal passe til smilet og munnen også. Har man fire tenner ”for mye” og disse blir trukket, blir tannbuene mindre. De får ikke det klassiske og harmoniske smilet som den typiske fotomodell har, – tenner fra munnvik til munnvik. Har smilet mørke passasjer i munnviken, er sjansen stor for at pasienten har plager.

Jeg provoserer Barman med spørsmål om hva som sannsynligvis hadde skjedd om tannlegen min den gang hadde latt mine fire ”tvitenner” få bli og ikke pint meg gjennom 700 netter med stålbøyle rundt hodet og små strikk som skvatt i hytt og pine og ut av munnen når jeg smilte eller gjespet.

I mange tilfeller kan man utvide tannbuen framfor å snurpe den sammen. Hvis tannlegen i ditt tilfelle hadde latt tennene stå og i stedet utvidet og skapt plass til dem, hadde kjevene kunnet stille seg inn på en annen måte, dermed hadde muskulatur, nakkevirvler og korsryggen kunnet rette seg inn på en annen måte.

Mangelfull utvikling av kjevene kan føre til bl.a hodepine.

– Tannregulering er viktig, men da i forbindelse med mangelfull utvikling av kjevene der det blir et avvik type overbitt eller underbitt som i sin tur kan føre til kroniske muskelspenninger, hodepine osv. Man må altså ikke se på en tann som står skjevt, men helheten.

– Hva med de som regulerer tennene sine i godt voksen alder?

– Vurderer du tannregulering i 40-50 års alder er det helt greit, man bruker bare litt mer tid enn om du var yngre.  Er det behov der, vil jeg ofte finne bakenforliggende søvnproblem som snorking, pustestopp, vektproblem, nervøsitet og allergier.  Alt med utspring i stramt tungebånd.

Rotfylling og hjerteinfarkt

Rotfylling er et hett diskusjonstema blant holistiske versus vanlige tannleger. Er det så farlig som det hevdes, Barman?

– I 1980 ble det gjort en undersøkelse på den norske befolkningen som viste at 75 % av rotfyllingene var mislykket. Det vil si, de rotfylte tennene var betente, ømme å tygge med, hadde gjenstående infeksjoner i rotkanalene og andre symptomer. Med andre ord; infeksjonene var pågående. Undersøkelsene ble underbygget med røntgenbilder og symptomanalyse. I år 2000 gjorde man samme undersøkelse på nytt. Forholdet var 50/ 50 mislykkede/vellykkede rotfyllinger. Det vil si at 50 prosent av rotfyllingene fremdeles var mislykkede. Situasjonen har nok bedret seg ytterligere, men det viser likevel hvor vanskelig det er å få rotfylling til å være symptomfri og infeksjonsfri.

– Det hevdes at rotfylte tenner kan lede til hjerteinfarkt?

Det er funnet klare sammenhenger mellom kroniske inflammasjoner i munn og kjever og hjerteinfarkt. Foto: Istvan Brecz-Gruber/Pixabay

– Det viser seg at alle rotfylte tenner inneholder bakterier, selv om tannlegen har utvist et meget grundig håndarbeid.  Normalt ufarlige bakterier i munnen vil under en rotfylt tann endre seg og bli aggressive. Har du et godt immunforsvar, vil det vise seg ved at det samler seg puss og smerter i det betente området. Ligger immunsystemet nede, vil bakteriene kunne vimse rundt i hele kroppen uten å gi lokale symptomer. En lavgradig kronisk betennelsestilstand som ofte er problemet med rotfylte tenner, vises gjerne ikke på CRP.  Når det gjelder hjerteinfarkt, er det funnet klare sammenhenger mellom kroniske inflammasjoner i munn og kjever og hjerteinfarkt.

Syre – basebalansen

Erik Barman er ikke ”bare” tannlege.  For å få på plass helhetstankegangen, har han utdannet seg i kinesiologi, tankefeltterapi, akupunktur, myorefleksterapi og posturologi, læren om kroppens stilling i hvile og bevegelse.

– Myorefleksterapi holder høyest av alle – lært av fotballegen Kurt Mosetter, påpeker Barman som også er påpasselig med å fortelle sine pasienter om kosthold og hvordan en sur kropp ikke bare kan ”trigge gikta”, men også gjøre det riktig så utrivelig i munnhulen.  De dager er forbi da man formante pasientene om å kutte ut Cola og sjokolade. Det må en langt større bevisstgjøring til.

– Er det andre elementer i din praksis som ikke inngår i praksisen hos tannlegen på hjørnet?

– Pustemønster og kosthold!  Pustens rolle er kraftig undervurdert. Nesen er til å puste med og munnen til å spise med.  Forstyrrelser i dette systemet gjør hele deg «sur» og nervøs og livsstilsykdommene kommer seilende.  Barn som puster gjennom munnen, blir en dårligere utgave av seg selv. Både læring og vekst påvirkes negativt. Det er lett å glemme at balansen mellom oksygen og karbondioksid er en del av ernæringen.

Start i det små!

Tannlege Barman anbefaler sitronvann morgen og kveld. Foto: Claudia Crespo/Unsplash

– Ber du en pasient om å snu 180 grader, kan det bli noe voldsomt, så derfor oppfordrer jeg til å begynne i det små. Det som skjer ofte, er at pasientene selv begynner å lese og deretter ta større grep og dermed en større livsstilsendring over tid.

Et råd Barman gjerne tipser om er å skvise en halv sitron i vann morgen og kveld. Drikk et glass sitronvann en halvtime før frokost og en halv time etter at du har spist kveldsmat. Husk å skylle med vann etterpå. Du kan også bruke en teskje natron i vann morgen i kveld.

– Tannlegenes behandling er på visse felt dessverre blitt stadig mer overfladisk. Nesten som neglepussing. Det kan legges så uendelig mye mer til når det gjelder tenner, sier holistisk tannlege, Erik Barman til Nye Mat og helse.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here