Niste med nytteverdi

POPULÆRE SAKER

Det er et stadig tilbakevendende tema. Nistematen … Det stresser oss kanskje litt til og med. Lage niste. Blir den spist? Som foreldre vet vi hvor viktig det er med drivstoff til barna våre, for skoleelevene og ungdommene. Og til oss selv. Men så blir det kanskje så som så i praksis. Det er så kjedelig med niste, og så tidkrevende … Eller er det egentlig det?

Tekst: Anita Breivold

Hva har du som niste i dag?

Vår yngste datter har aldri vært glad i brød. Det har ikke bekymret meg det minste. Men på skolen er det vanlig med brødskiver i nistepakka. Eller ingenting. Å ha med «ingenting» var overhodet ikke aktuelt for oss, men som barn skal en ikke skille seg ut så altfor mye. Derfor ble det gjerne knekkebrød, med masse pålegg, og litt grønnsaker og frukt. Og det var helt greit. (saken fortsetter under bildet)

Foto: @heftiba/Unsplash

På ungdomsskolen begynte hun å ta med en annen type niste. Det ble middagsrester i matboksen. Middag er skikkelig solid brensel for ei skolejente, og som mamma var jeg glad for at hun hadde med så god og næringsrik mat. Men da hun en dag kom hjem og fortalte at nå gadd ikke de andre sitte sammen med henne å spise lenger, da gikk det kaldt gjennom meg. Hadde jeg fokusert for mye på denne typen mat? Var det noen som ertet henne for middagsnista? Fortsettelsen fra henne kom heldigvis før jeg fikk tid til å reagere. Med et stort smil sa hun: «For de er så misunnelige på nista mi!»  Jeg ble lettet. Bedre kunne det jo ikke vært.

Siden fortsatte det i samme sporet. Både på videregående og i studentlivet. Maten er en utrolig viktig del av skoledagen, og nistematen kan være både delikat, smakfull, spennende og nærende. Det skal være noe å glede seg til, hver dag.

Klart kvelden før

Foto: S’well/Unsplash

Det er så velkjent, og lite tilfredsstillende; morgenen er hektisk. «Jeg rekker ikke matpakka, klarer meg uten, kjøper bare noe, eller venter til jeg kommer hjem …»

Ved middagsbordet har vi som regel bedre tid. Da gjøres neste dags nistemat klar. Det er bare å komme inn i rutinen.

Mens vi sitter ved middagsbordet henter vi matboksene våre, fyller den med godsaker; kjøtt, saus og grønnsaker, det være seg ribbe, koteletter, entrecôte, pinnekjøtt, flesk og duppe, kylling, pølser, kjøttkaker med kålstuing, kjøttgryte, fiskekaker, wok, avokado, eller det er taco, med rømme og saus. Full pakke. Og unntaket innimellom er pannekaker med rømme og bær.

Foto: @alexandrakusper/Unsplash

Det har blitt fast følge: En god og væsketett matboks, fylt med ordentlig mat, og ei vannflaske, og bestikk. På den varmeste årstida putter vi det hele i en bitteliten kjølebag. Det bør ikke komme som noen overraskelse at man blir sulten.

 

Den lille boksen

Siden jeg som mamma alltid har vært opptatt av skikkelig mat, har det gjerne blitt litt «nødproviant» i tillegg til nista. Å gå tom er så trasig. Det bør ikke komme som noen overraskelse at man blir sulten. Hver kveld fyller jeg en liten boks med litt smått og godt. Jeg har faktisk en egen skuff med sånt, sånt smått og godt. Boksen ligger urørt i skolesekken til behovet melder seg. Når den åpnes, er det en liten overraskelse av drivstoff for hjerne- og kroppscellene som lyser imot en sulten skoleungdom; det er nøtter av ulike slag; valnøtter, ristede mandler eller hasselnøtter, paranøtter, cashewnøtter, macadamianøtter eller pekannøtter, det er noen tynne skiver tørkede frukter, eller kokos og bær. Nesten som godteri, bare mye bedre. På fredagen eller på ekstra lange dager kan det gjerne ligge en liten sjokolade på bunnen også. Det gleder, både den som spiser – og den som har gjort klar den lille boksen.

Det viktige blodsukkeret

Foto: @juanantia/Unsplash

Både nisteboksen og «den lille boksen» er som regel alltid tomme etter endt dag. Kroppen har fått god næring i løpet av dagen, blodsukkeret har vært stabilt, uten at skoleungdommen eller studenten har behøvd å tenke på hva dét egentlig betyr for helsa. Som mamma er det betryggende å vite at ungdommen har hatt god yteevne, godt humør, god fettforbrenning og lite fettlagring. Det er et godt utgangspunkt for å unngå livsstilssykdommer, samt at maten har påvirket hormonene i gunstig retning.  Alle disse fordelene er oppnådd bare ved å spise deilig mat. Nyttig mat.

Nistematen smaker godt, dag etter dag, den er variert og innbydende. At ungdommen forteller meg at de hvert år har spart flere tusen kroner på ikke å måtte ty til kiosk eller kantine, er jo heller ingen ulempe.

Niste + «nødproviant» = alltid beredt

Vil du lese om flere temaer, skrevet i samme sjanger, er det 60 lettleste, folkelige og lett fornøyelige kapitler i boka mi «Helsevis». Og ei oppskriftsbok med 200 oppskrifter uten sukker og gluten, alt balansert for et stabilt blodsukker.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker