Dette skjer om du puster med munnen

POPULÆRE SAKER

Du tenker kanskje at det ikke har så mye å si fra eller til? Men det er faktisk en stor forskjell på å puste med nesa framfor munnen!

Tekst: Kristine Oddvin Andersen

– Vi mennesker har ett pusteorgan, og det er nesa. Munnen er til å spise og prate med, og fungerer som en nødløsning dersom nesa skulle være blokkert. Det er nesa som er pusteorganet, og ikke uten grunn, forteller Malin Staaf (35),  Norges første, og foreløpig eneste, orofaciale myolog til Nye Mat og helse.

LES OGSÅ DENNE: Stå opp og bit tennene sammen!

Hvorfor nesa?

Malin forteller om de avgjørende forskjellene på nesepusting og munnpusting;

Malin Staaf

– Når vi puster gjennom nesa blir lufta varmet opp, fuktet og beriket med nitrogenoksid. Ikke minst blir luften vi puster inn filtrert, noe som kan være greit å legge seg på minnet i disse smittevernstider. Å puste med nesa skaper også et større trykk, som gjør at luften trekker dypere ned i lungene og bedrer oksygenopptaket, forklarer Malin og fortsetter;

– Vi kan klare oss lenge uten både vann og mat. Oksygen derimot, må kroppen ha et kontinuerlig påfyll av. Dersom pusten og oksygenopptaket vårt ikke er optimalt, vil kroppen og helsa sakke akterut.

Konsekvenser av munnpusting

Hvis du puster med munnen, blir ikke bare luften dårligere filtrert og oksygenopptaket dårligere. I tillegg kickstarter munnpusting stressresponsen vår – det sympatiske nervesystemet. Da er sirkuset i gang.

Personer som kommer til Malin forteller om problemer med alt fra søvn til sengevæting til problemer med spising, drikking og skjev tannstilling. De har plukket opp at orofacial myofunksjonell terapi kan hjelpe. Tilbakemeldingene lar ikke vente på seg.

– Det er fantastisk å kunne hjelpe, sier Malin. Ikke minst barn. Både søvnkvalitet og adferd kan faktisk forbedres i mange tilfeller, dersom rotårsaken er relatert til det respiratoriske systemet, munn og svelg. Det er også faktisk mulig å unngå tannregulering dersom tungeposisjon og pustemønster korrigeres tidlig.

Foto: Annie Spratt/Unsplash

Munnpust og snorking

Søvnproblemer kan skyldes respiratoriske utfordringer og søvnapnè. Snorking er ikke bare en «tilbakespoling av dagens hendelser», men et tegn på delvis obstruksjon av luftveiene. Snorking er ofte en blanding av munnpusting og for rask pust som utløser at vevet i halsen begynner å vibrere og snorking oppstår. Slimhinnene kan dessuten også hovne opp ved munnpusting og dermed komprimere luftveiene ytterligere.

– Søvnapnè viser seg å være mer utbredt enn først antatt, ikke minst blant barn og unge. Tilstanden er også blitt linket opp mot både ADD, redusert IQ, utviklingsproblemer og dårligere vekst hos barn.

Bli bevisst på nesepust!

Å ikke forstå den essensielle forskjellen på nese- og munnpusting, kan få vidtrekkende og alvorlige konsekvenser for oss.  Så, hvordan tar du grep?

Foto: Annie Spratt/Unsplash

– Første steg er bevisstgjøring. Bli oppmerksom på ditt eget pustemønster og tungeposisjonen din. Vet du om du puster med nesa eller munnen i våken tilstand og i søvn? Hviler tunga oppe i ganen eller ligger den nede i munnen mens du ser på tv eller ligger og skal sove?  spør Malin.

– Registrerer du at du er en «munnpuster»,  kan du starte med enkle øvelser. En av dem er å øve deg på å gå tur med lukket munn selv om du blir ganske andpusten.  Tving deg selv til å puste med nesa!

– Like viktig er holdningen vår for hvordan vi puster. Sitter du mye fremoverlent så komprimeres lungene og du puster mer med brystet enn med magen. En enkel måte å korrigere dette på er å sette deg opp og begynne å bruke magen og nesen når du puster, samt få ned pustefrekvensen, opplyser Malin.

Lite kompetanse i Norge

Malin Staafs interesse for ansiktets form og funksjon, inkludert pusten, startet da sønnen hennes ble født med stramt tungebånd i 2015 og familien fikk merke hvor lite kompetanse det er omkring dette i helsesystemet.

Malin valgte av den grunn å dypdykke ned i temaet for å hjelpe sønnen. Hun startet Facebook-gruppa «Norsk støttegruppe for stramt tungebånd» i 2015, der mange fortvilte foreldre har fått hjelp de siste årene.

Men Malin stoppet ikke der. I 2018 ble hun sertifisert som Skandinavias første orofacial myolog, og startet opp med å ta mot klienter. Disse er levende beviser på hvor mye korrigering av blant annet puste- og svelgeteknikk, samt opptrening av muskulaturen i ansiktet, kan ha å si for helsa.

Orofacial myologi kan du lese mer om på Malins nettside www.omft.no

 

 

 

1 kommentar

  1. […] Det er viktig at vi puster gjennom nesen, lufta blir varmet opp og beriket med nitrogenoksid. Partikler og støv som er i luften blir filtrert bort, det samme blir bakterier og virus. Oksygenopptaket blir bedre når vi puster gjennom nesa, luften trekkes lengre ned i lungene. Puster du med munnen vil det sympatiske nervesystemet igangsettes, dette er fight og flight systemet vårt som skaper stress ifølge Nye Mat og Helse  […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker