Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å være. Men det virker kanskje utenkelig at dette kan gjennomføres uten stort uteareal eller kompostdunk? Bokashi har løsningen.

Tekst: Arnt-Olav Enger

Bokashi

Har du en kjøkkenhage eller urter og grønnsaker på verandaen er dette en utrolig gunstig måte å gi næring til vekstene dine på. Matavfallet trenger ikke forlate hjemmet ditt og du tilfører næringstoffer tilbake i jorda. Dette er en lettvint måte og omdanne matavfall til næringsrik jord og gjødsel. Systemet krever liten plass og ikke minst, det lukter ikke vondt og  er en miljøvennlig form for kompostering av matavfall.

Metoden stammer fra Japan og Sørøst-Asia og brukes idag over store deler av verden istedet for tradisjonell kompostering som jeg minnes mine besteforeldre gjorde. I Bokashi brukes bestemte mikroorganismer i fermenteringsprosessen av organsisk materiale som er veldig godt egnet til matavfall.

Ved å bruke Bokashistrø i lufttette omgivelser i komposteringen, dannes det ulike organiske syrer. Derfor er det viktig med de rette bakteriene og gjærsoppene for at prosessen skal være effektiv. Terra Biosa benyttes i Lokal Bokashi sine Bokashistrø som inneholder økolokiske urter og mikroorganismer som finnes naturlig i sunn hagegjord og kompost og som produseres i Norge.

Hvordan starter jeg?

Det er ikke mange trinnene som skal til for å komme igang. Du trenger i prisnippet en lufttett beholder og Bokashistrø.

 

Gjennom hele innendørs-prosessen skal bokashibøtta stå romtemperert. Dette er fordi mikroorganismene jobber saktere hvis bøtta står kaldt og fermenteringen av matavfallet vil ta lengre tid, står det å lese på lokalbokashi.no.

 

Vi får stadig vekk bedre forhold til mat og ved enkle grep  kan vi få muligheten til å dyrke frem sterke planter og smakfulle grønnsaker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*