Finner DU den skumle feilen?

POPULÆRE SAKER

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene pakken inneholder norsk kjøttdeig, den andre importert fra Tyskland. Og hva så?  Jo, den ene inneholder 28 ganger mer antibiotika!  Men,  det står det ingenting om..

Tekst: Berit Kvifte | Foto: Heimkunnskap.no

Geir Pollestad, Senterpartiet, Rogaland (Foto: stortinget.no)

-Er det noe vi vil jobbe for å få på plass, så er det merking av antibiotika i kjøttproduksjonen, sier leder i stortingets næringskomite, Geir Pollestad (SP) i en kommentar til Nye Mat og helse.

-Om fredagstacoen inneholder norsk eller tysk kjøttdeig, kjenner du ikke så mye til på smaken, men hvis du får lungebetennelse så merker du om antibiotikaen virker eller ei! På grunn av den minimale mengde antibiotika i norsk kjøtt, har norsk landbruk et stort konkurransefortrinn som forbrukerne bør legge seg på minne, sier Pollestad.

Kjøttdeigpakkene på bildet vekker kanskje ikke noen umiddelbar interesse til å ta en ekstra titt, men tar du deg noen minutter og studerer pakkene, vil du se at den ene kjøttdeigen er produsert i Norge og den andre i Tyskland.

-Denne type merking burde ikke være lov! sier Geir Pollestad, men det er ikke kjedene enige i;

-Produktet er godt nok merket med opprinnelsesland. Hvis vi skal begynne å lage en egen emballasje for importerte produkter, vil det påføre store kostnader som kunden må betale for, sier kommunikasjonssjef i Cooop, Harald Kristiansen til Nettavisen. Direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, Bård Gultvedt, innrømmer at merkingen av kjøtt kan bli bedre og vil se på saken.

Det eneste Meny garanterer er at kjøttet er; Meny kvalitet. Uansett om det kommer fra Tyskland eller Norge! (saken fortsetter under bildet)

Foto: Heimkunnskap.no

Resistenstrussel

Allerede i 1996 ble det vedtatt at antibiotika i landbruket skulle vesentlig ned. Prosjektet «Friskere dyr, mindre antibiotika» ble startet og allerede etter fem år var bruken av antibiotika redusert med 40 prosent.  Da regjeringen satte seg nye mål i 2017, innfridde husdyrnæringa langt før. I dag er altså mengde antibiotika nede i 3,1 mg per kilo produsert kjøtt, noe man kan takke den norske bonden for.  Til sammenligning opererer Tyskland med 89 mg antibiotika per kilo, skriver heimkunnskap,no.

Når vi vet det, blir forskjellen på de to kjøttdeigpakkene enda større enn merking av opprinnelsesland og den forskjellen er skikkelig skummel med tanke på at antibiotikaresistens er en mye større trussel enn viruset som gjør at det skal være en meter mellom hver kunde i butikken.

-Er det noe som virkelig skal få forbrukeren til å etterspørre norsk mat, så er det å få kunnskap om antibiotika-bruken i matproduksjonen. Vi jobber for at regjeringen skal være med på at mengde antibiotika i spesifikke varer, skal stå merket på emballasjen, uttaler Pollestad til Nye Mat og helse.

Frossent eller ferskt?

Ikke rent få forbrukere har bommet stygt på om varen de kjøper er fersk eller har vært frossen og derfor skal brukes innen et par dager.  Riktignok står det på emballasjen, men med liten skrift og dessuten på en måte som lett drukner i annen produktinformasjon.

-Det er ikke mulig at all informasjon skal få like mye plass på emballasjen, men det er uansett mulig for leverandørene å legge forholdene til rette slik at forbrukeren ikke skal bomme på om de har kjøpt fersk eller opptint vare.  Det er kjent at matvarer som har vært frossent fortrinnsvis bør spises samme dag, sier Pollestad.

Nok en ting dagligvarekjedene kan føre opp på «to-do-listen» sin!

6 KOMMENTARER

 1. Dette er til å reklamere bort Norsk mat til fordel for EU mat med masse antibiotika i, vi må få bedre merking inkludert er det grønne klima merke på begge på begge pakningene, og den største frekkheten er at de ligger side ved side og er blandet med Norsk kjøttdeig. Heldig vis jeg kjøper aldri kjøtt på KIWI jeg synes på toppen det er langt over prisene på COOP butikkene, om det er COOP Prix eller EXTRA, så selv REMA er de langt over i prise, nei vi gir oss aldri sier de ang pris, men på kjøtt ligger de langt over.

 2. Hvordan vet Pollestad at det er 28 ganger mer antibiotika i kjøttet fra Tyskland? Det brukes antibiotika i Norsk kjøtt også,i mer eller mindre grad..Tyskere er ikke dumme,de spisser ikke farlig kjøtt..
  Dette er bare enda forsøk fra SP og gjør tollmurene enda høyre..

 3. Jeg har også lurt på disse påstandene, gjelder også spekemat fra Italia og Spania. Jeg vil anta at tallene er snittall og at det er stor variasjon mellom kjøttkvalitetene i de nevnte landene,også Tyskland? Tror ikke konsumentene er så lite bevisste og at mange er villige til å betale for kvalitet, inkl. lite antibiotikabruk. Noen som har kunnskap?

 4. Tallet om antibiotika som brukes på dyr i Tyskland ser ut til å stemme, men det er ikke automatisk samme innholdet i kjøttet som selges/kjøpes!
  Det er ventetid på slakting av dyr som har fått antibiotika, og det er kontrolløre som følger opp…
  Men med store “masse-dyrhold” som bl.a. gjør kjøttproduktene ekstremt billig i et land med 85 mill mennesker, er det også mye dårlige produkter i salg. Kjøp billig eller kjøp kvalitet. Det gjelder for Norge og det gjelder i Tyskland. Tenker det samme gjelder for profittsøkende matkjeder!

 5. Et viktig poeng som ikke framgår klart her: er det slik at tysk kjøtt INNEHOLDER 28 ganger så mye antibiotika, eller er det BRUKT mer antibiotika i produksjonen enn i Norge?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker