Lekkert og smellsunt i glasset!

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Mange tror, feilaktig, at geitrams er et giftig utyske og helst bør rykkes opp med roten og kastes langt av gårde. – Plukk planten mens den ennå blomstrer. Den er smekkfull av antioksidanter og kan brukes fersk, du kan tørke den eller lage den herligste saften av den vakre planten, sier Marianne Lovise Strand på Sortland.

Tekst: Berit Kvifte | Foto: Marianne Lovise Strand

Marianne forteller til Nye Mat og helse at hun flere år på rad har sett innbydende bilder av geitrams-saft på Instagram og Facebook. – Hver gang har jeg tenkt at det må jeg også gjøre, men først i år tok jeg action og fant fram til en oppskrift på geiteramssaft. Litt tidkrevende, men for en smaksopplevelse!

For Marianne er det å plukke blomster en fin og litt meditativ opplevelse og hun plukker seg ofte buketter med geitrams og setter på kjøkkenbordet i det koselige huset på Kleiva i Vesterålen.

– Den sterke fargen på geitramsen gir meg energi,  men i år har jeg altså tatt gleden og nytelsen et hakk lenger.  I år skulle ikke geitramsen bare i en vase på kjøkkenbordet, men også i glasset!

For et par uker siden tok Marianne med seg ei saks og en bærepose og plukket den godt over halvfull og satte seg så på verandaen med god musikk og et glass rødvin, mens hun trakk blomstene av stilken.

– De vakre blomstene ble så lagt i en bær-renser, skylt og avsilt, forteller Marianne som modifiserte oppskriften litt og som hun fant hos kystdama.blogspot.com. Jeg brukte ikke sitronsyre, men to hele økologiske sitroner som jeg lot ligge og godgjøre seg i fire dager sammen med blomstene. Her er det nok rom for å prøve seg fram etter smak og behag.

Geitramssaft

Denne oppskriften og framgangsmåten tok Marianne utgangspunkt i:

    • 200 g friske blomster
    • 6 dl sukker
    • 1 pose sitronsyre(30 g)
    • 1 sitron
    • 1 liter vann

Vask sitronen og skjær den i skiver (bruk gjerne økologisk). Legg blomster og sitron i en glassbolle en dag eller to. Kok opp vann, tilsett sukker og sitronsyre  (sløyfes om du bruker sitroner) – rør til alt er oppløst. Hell det kokende vannet over blomster og sitronskiver. Avkjøl og sett blandingen i kjøleskap. Ta ut sitronskivene etter en dag, la blandingen stå 3-4 dg før du heller blandingen over i en ny bolle og siler av blomsterbladene og heller saften dem på flasker som du setter kjølig.

– Saften ble kjempegod, syrlig og søt på samme tid. Og for en herlig, forfriskende farge! Du blir jo glad bare av å se på innholdet i glasset og vil du bli ekstra sprudlende glad, kan du blande saften ut i Bris eller Farris sammen med isbiter, sier Marianne og løper ut for plukke geitrams til en ekstra forsyning.

– Geitramssaft er bare såååå godt at det må du lage myyyyye av når du først er i gang!

Brukt som mat og medisin i århundrer

Gjennom lange tider har geitrams blitt brukt til både mat og drikke. Blad og unge skuddspisser kan spises og brukes rå i salater eller kokes som en grønnsak. Helt nye skudd (maks 20 cm høye) kan kokes og brukes som asparges-erstatning om du er i beita.

Tørka og oppmalte røtter har i dårlige tider blitt brukt til å blande i brødmelet siden hele rotsystemet til geitramsen er rikt på stivelse, noe som gjør at brødet holder godt sammen.

Prostataplager og Candida

Geitrams har stor plass i folkemedisinen og i Tyskland og Østerrike brukes planten blant annet til behandling av milde prostataplager i et tidlig stadium. Drikker du te av geitrams, kan det redusere dobesøkene om natten. Urten er vist å ha en mulig hemmende effekt på veksten av kreftceller i prostatakjertelen.

I følge Henriette Kress i Finland, er en av de viktigste medisinske virkningene til geitrams, effekten på gjærsoppen Candida Albicans.  Kress hevder at hvis du drikker noen kopper geitrams-te daglig i minst to måneder, vil det kunne ta knekken på candida som har løpt løpsk. Geitrams hindrer ikke sporer av candida å vokse, men gjør at formeringen av soppen stopper opp.

For det meste og de fleste..

I tillegg kan du bruke planten ved mage- og tarmplager som forstoppelse og diaré, dysenteri, endetarmskramper, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm og hemoroider. Videre på sår, kviser, gikt, ryggsmerter, betennelser i munn og svelg, hodepine og migrene, hudplager hos barn, solforbrenninger og insektstikk.

Vil du vite mer om Geitramsens egenskaper, les mer her. 

 

- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Å akseptere

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender....

“Helgestrekken” – Episode 3

Gi deg selv tid til bevegelse og pust et kvarter hver dag, så er mye gjort.  Litt hver dag er bedre enn av og...

Holder liv i samiske mattradisjoner

Reingjeter Maret Ravnda Buljo (42) fra Kautokeino vant i fjor Ingrid Espelid Hovig`s matkultur-pris og har også vært med i dokumentarserien «Smaker fra Sápmi»....

Relaterte saker

- Advertisement -