Kiloene og urinsyregikten forsvant med kostholdsendring

overvekt, ketogent kosthold

Kenneth Øvrevoll (39) ble født med en hofteskade, som kalles calve leg perthes og har slitt med tidvis voldsomme smerter gjennom oppveksten. Han var overvektig, noe som har vært av stor betydning for belastningen på en hofte som var defekt i utgangspunktet. – Hvis bevisstheten rundt hva man spiste og kunnskapen om kosthold hadde vært bedre kunne jeg nok ha hatt en helt annen hverdag i barne- og ungdomsårene, forteller Kenneth.

Tekst Birthe Storaker             

Urinsyregikt

Tidlig en søndag morgen i 2002 kom den forferdelige urinsyregikten krypende og Kenneth ble ekstremt plaget med smerter. – Jeg husker jeg var sengeliggende omtrent annen hver uke, forteller Kenneth.

På legevakten trodde de det bare var væskeansamling i foten. Etter en stund før forstod han at det var noe mer alvorlig. Hos fastlegen ble det fort avdekket urinsyregikt.

Smertestillende

– Jeg hadde fra før litt innsikt i hvordan denne sykdommen artet seg siden min bestefar var plaget med urinsyregikt før han gikk bort, forteller Kenneth.  Han uttrykte sterke smerter om noen bare var så vidt borti foten hans. I begynnelsen prøvde jeg å døyve mine egne smerter med ulike smertestillende medikamenter som Paracet, Ibux og liknende, men det gjorde bare vondt verre, forteller han videre. (saken fortsetter under bildet)

Kenneth før kostomleggingen. Foto:privat

Kenneth har forsøkt det meste av medikamenter som kan virke forebyggende og smertedempende på urinsyregikten. – Til slutt endte jeg opp med Allopour som forebyggende og Kolkisin som smertedempende, sier Kenneth. Det har jeg vært veldig takknemlig for. Selv om urinsyregikten fremdeles var til stede, var det langt mindre og sjeldnere utbrudd.

Omlegging av kostholdet

Da Kenneths samboer Ena-Maria fikk påvist insulinresistens ønsket hun å legge om kostholdet. Hun kjente til lavkarbo og ville ha Kenneth med på å prøve dette. – Jeg hadde hørt litt om lavkarbo og ketogent kosthold tidligere og ønsket å prøve dette for å miste noen kilo og stabilisere vekten, forteller Kenneth.

Foto: Heather Strong/Unsplash

Kenneth forteller videre: Det ble litt av en berg -og dalbane. Først raste jeg ned 70 kg på 7 måneder, som jeg opplevde som sjokkerende. Jeg gikk fra å drikke mellom seks og åtte liter cola til tre-fire liter vann om dagen og alt jeg tidligere hadde i kjøleskapet ble byttet ut. Nå var det kylling, fisk, og annet kjøtt og en del grønnsaker som grunnlaget i kostholdet. I tillegg reduserte jeg porsjonene. Tidligere bestod et vanlig frokostmåltid av en hel loff med en liten boks soft flora, lunsj var kanskje en hel pakke gryterett med brød til, en halv kilo ost og soft flora. Jeg kunne finne på å drikke tre liter cola til lunsjen. Middagen bestod ofte av pizza, gjerne to bestillingspizzaer, tre liter cola utover kvelden og før jeg la meg så spiste jeg gjerne to pakker gilde middagspølser med to pakker pommes frites. Klarte jeg ikke alt på en gang så brukte jeg gjerne hele kvelden på å spise det opp. Dette er bare en liten del av hvordan en dagsmeny kunne se ut. Jeg kuttet ut absolutt alt dette!

Jojo-effekt

Jeg holdt vekta en stund, men så begynte den velkjente jojo-effekten og jeg gikk plutselig opp 12 kilo i rakettfart, fikk så panikk og satte i gang med tiltak. Det var bare å hive seg rundt og starte på nytt med å gå ned i vekt. Det fortsatte sånn opp og ned helt frem til 2017. I 2015 mistet jeg jobben på grunn av oljekrisen som inntraff, og i 2016 endte jeg opp på 135 kilo. Da måtte jeg begynne helt på nytt atter en gang.

Slik holdt Kenneth på helt til han sammen med Ena-Maria begynte på ketogent kosthold i 2017 Siden da har vekten hold seg stabil. Hun hadde selv allerede byttet ut alt av matvarer og klarte å få Kenneth med på denne nye kostholdsreisen. Han har ikke angret et eneste sekund. – Nå tre år senere føler jeg at jeg er godt etablert i det nye kostholdet, forteller Kenneth og er veldig glad for de som par er sammen om dette. Det gjør det lettere. Vi kan motivere hverandre og støtte hverandre når det blir vanskelig, sier han.

Hardt arbeid

Kenneth holder seg nå på en stabil vekt han trives med. Foto: privat

– Å legge på seg koster ikke noe som helst, det er når du skal ta av deg alle kiloene du har bygget på deg over tid som koster. Jeg har betalt min del i tålmodighet, rå stahet og en viljestyrke jeg trodde jeg aldri hadde. Jeg måtte jobbe beinhardt hver eneste dag for å holde vekta nede, sier han videre.

Kenneth forteller videre: Første steg på reisen var endring av kostholdet, resette hodet, jobbe inn nye rutiner og bygge opp kroppen på nytt. Jeg måtte akseptere at alt smaker nytt, og at det gamle kostholdet var historie. Dette ble en ny start på noe som skal vare livet ut. Jeg har for eksempel begynt å trene.

Nå kontra tidligere trener jeg i dag bare styrke. Styrketrening på dette kostholdet har vist seg å fungere helt utmerket for meg. Nå holder jeg meg i aktivitet, trener, og nyter livet som et nytt, friskere og sunnere menneske.

Hva er et ketogent kosthold?

Fettrike kjøttstykker er en naturlig del av et ketogent kosthold Foto: Charlie Solorzano/Unsplash

Et ketogent kosthold tar steget fra lavkarbo over til enda færre karbohydrater og økt fettinnhold i maten. Kosten består av naturlig fete animalia og grønnsaker som vokser over bakken. Fokuset er enda mer på naturlig fet mat som kroppen kjenner igjen og på å spise hele dyret med innmat. Karbohydrater blir da naturlig ikke en stor del av dette kostholdet.

Kenneth er forundret over at han ikke savner noen ting. Det kan skyldes fordi han ble oppblåst, dårlig i magen og trøtt og slapp av hvete og sukker, poteter, brød og liknende. Det gjør det mye enklere å kutte det ut. – Per i dag så har vi ikke sprukket en eneste gang, forteller han fornøyd.

Urinsyregikten forsvant

Avocado er super mat på ketogent kosthold. Foto: Heather Strong/Unsplash

I dag er Kenneth friskmeldt og har aldri følt seg bedre. Han gleder seg over at urinsyregikten er fullstendig borte, og at han er medisinfri.  Etter han la om kostholdet har han ikke hatt utbrudd eller anfall av urinsyregikten. Verken kjæresten eller jeg har heller hatt influensa siden vi la om kostholdet, og vi har ikke vært syke på noen måte.

Helt utrolig

– Det har kommet uttalelser som «helt utrolig» «det går ikke an» og lignende fra omverdenen forteller Kenneth. Men for de som har vært på tribunen og sett denne kampen jeg har spilt gjennom 25 år uttrykker glede på mine vegne. Det var noen som påpekte at jeg ser friskere ut i dag enn for 20 år siden og det fikk meg til å tenke en hel del på hvor ute av kontroll kropps- situasjonen var, fortsetter han.(saken fortsetter under bildet)

Kenneth nyter livet som et friskere og sunnere menneske. Foto: Privat

Helsemessig motivasjon

Vi er alle er veldig forskjellige, og det er mange faktorer som kan spille og gjøre det vanskelig og legge om kostholdet. Motivasjon, tid, økonomi, familieliv og andre forhold kan gjøre det tungt for mange å gjøre endringer i livet. Motivasjonen for Kenneth er helt og holdent det helsemessige aspektet med denne nye livsstilen. Han går ikke ned i vekt lenger, men aksepterer at han kan variere med +/- 2-3 kg.

Ren mat

Ren mat er naturlig på ketogent kosthold. Grønnsaker som vokser over bakken er en del av det. Foto: Heather Strong/Unsplash

Mange tror kanskje de ikke har tid til å lage lavkarbomat. Men å lage mat med lite karbohydrater tar ikke så mye mer tid å lage enn annen mat. Med god planlegging kommer man veldig langt. Bakverk og lignende kan være utfordrende med tanke på at det er helt nye ingredienser og litt mer å sette seg inn i forhold til vanlig bakst. Men utenom det handler det jo om å spise ren mat.

Redusert matbudsjett

– Økonomisk sett, så har vi kuttet matbudsjettet drastisk, forteller Kenneth. Mye av utvalget i butikkene ønsker vi ikke å spise. Dermed så handler vi bare suppleringsvarer, vi kaster aldri mat så vi lager nye retter av rester, sier han.

Deler oppskrifter på nett

– Vi er umåtelig glade i å lage mat og det er jo ekstra hyggelig når vi kan legge ut oppskrifter og dele tips fra vår hverdag, forteller Kenneth. Sammen med kjæresten Ena-Maria komponerer de oppskrifter fra dagliglivet som de deler via sin nettside. På den måten ønsker de å gjøre det enklere for andre å legge om kostholdet. I begynnelsen kan det være litt utfordrende å endre kostholdsvaner.

Her deler Kenneth en oppskrift på sukkerfri sweet chilisaus fra siden Fett & Forstand som er kjempelett å lage.

Sukkerfri Sweet Chili Sauce

Serveringer: 3 dl

Ingredienser:

 • 6 dl vann
 • 50 g Tagatesse eller 100 g Sukrin Gold
 • 4 – 5 chili
 • 2 fedd hvitløk
 • ½ dl riseddik (andre typer eddik duger også)
 • ½ ts xanthangum (eller 1 ts johannesbrødkjernemel)
 • ½ ts salt
 • pepper etter smak
Fremgangsmåte:
 • Finhakk chili og hvitløk – bruk gjerne frøene!
 • Ha alle ingrediensene, foruten om xanthangum i en kjele.
 • Gi et oppkok og la koke til væsken er redusert til halvparten – altså ca 3 dl.
 • Rør inn xanthangum og la putre i ytterligere 5 minutter – eller til sausen tykner. Rør stadig.
 • Oppbevares kjølig i en tett beholder i opp til en måned.

Ingen vei tilbake

Kenneth trodde aldri at mat og kosthold ville påvirke helsen i så stor grad som det har gjort. Han ser frem til fortsettelsen, å være frisk og ha god helse og livskvalitet. – Vi har aldri sett oss tilbake. Vi trives der vi er i dag og savnet etter det gamle har vinden visket bort i sanden, avslutter Kenneth.

Se flere oppskrifter på Fett & Forstand. Du kan følge Fett & Forstand for gode oppskrifter på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*