Gi hjertet fett!

fett, hjerte

«Det er fettfattig kost som er farlig for kolesterolet og hjertet.»

Når disse ordene kommer fra en hjertekirurg, er det som musikk i ørene på oss som tror på et fett – og ikke et magert – alternativ.

Kyllingkjøtt er fettfattig. Fettet ligger i skinnet, ikke legg det til side. Foto: Alison Marras/Unsplash

Anbefalingene om å spise fettfattig har ikke virket slik man hadde håpet med tanke på hjertesykdom. Den få år gamle oppdagelsen om at betennelse i åreveggene er den viktigste årsak til hjertelidelser, fører oss forhåpentligvis til et paradigmeskifte i hvordan disse lidelsene skal behandles i fremtiden. De gamle kostholdsrådene har skapt en epidemi av overvekt og diabetes type 2, noe som ofte henger sammen med nettopp hjertesykdom.

Mindre fett har ikke hjulpet

Til tross for at et større antall enn noen gang tidligere tar kolesterolsenkende midler, statiner, og til tross for at vi har redusert fettinnholdet i kosten vår, vil flere dø av hjertelidelser enn før.

Betennelser til besvær

Eggeplommer er en god fettkilde. Foto:Danielle MacInnes /Unsplash

Betennelser? Forklaringen er relativt enkel. Betennelser kan forårsakes av bakterier, virus eller giftstoffer. Kroppen reagerer og angriper inntrengerne. Inntil en viss grense. Når belastningen blir for stor, blir betennelsen gjerne kronisk. Ifølge hjertekirurgen skjer dette gjerne på grunn av feil kosthold. Vi har blitt anbefalt på spise lite fett, og mye karbohydrater. De såkalt sunne fettsyrene i planteoljer, som hovedsakelig består av omega-6-fettsyrer, kombinert med karbohydratrik kost, vil skade blodkarene våre, og dermed skape kroniske betennelser. Som igjen fører til overvekt, diabetes og hjertesykdom.

Hva har blodsukker med betennelse å gjøre?

Mager kost inneholder lite fett og mye karbohydrater og varierende mengde protein. Mager kost øker blodsukkeret. Karbohydrater krever insulin. De overskytende sukkermolekylene binder seg til proteiner, blant annet i blodåreveggen. Dette vil skade årene, og denne gjentagende skade på åreveggen vil sette i gang en betennelsesreaksjon. Karbohydratrik mat kan forårsake betennelser.

Extra virgin olivenolje er kjent for sin unike sammensetning av fettsyrer. I tillegg er oljen rik på vitaminer og antioksidanter. Foto: Roberta Sorge/Unsplash

Balanse i fettsyrene

Fritert mat er gjerne badet i soyaolje. Der er det mye omega-6. Plantemargariner inneholder omega-6-fettsyrer, som gjerne er tuklet med i tillegg. Vi kommer i ubalanse og får for lite omega-3 i forhold til omega-6.

Denne ubalansen er betennelsesfremmende. Å dempe betennelse kan gjøres ved å sørge for balanse i fettsyrene. Ved å spise mindre omega-6-rik mat, mer omega-3-rik mat, animalsk fett – naturlig og ekte mat. Og lite sukker.

Bestemor-testen?

Stabilt blodsukker, samt balanse i fettsyrene, vil altså gi mindre betennelser. Jo mer karbohydrater vi spiser, jo mer betennelser utvikler vi. Karbohydratrike «matvarer», som er dynket i omega-6-fettsyrer er vi ikke designet for å spise. Nei, da velger jeg smør, olivenolje, og naturlig, ubearbeidet mat. Hjertet vil ha fett.

Fettstoffer har viktige oppgaver i kroppen. Foto: congerdesign fra Pixabay

Still deg selv spørsmålet: Ville bestemor kjøpt dette? Ville bestemor laget og servert dette? Om svaret er «ja», god fornøyelse. Og alle hjerter vil glede seg.

 

 

 


Kilde:

About Anita Breivold 10 Articles

3 Kommentarer

 1. Til tross for stadig nye forskningsresultater som viser at også animalsk fett er bra for oss, føler jeg meg ikke overbevist dessverre. Fremdeles er det de som hevder at fett som er «hardt » , altså animalsk fett, legger seg som belegg i blodårene og kan tette de. Det er dette som gjør meg så usikker og man blir dratt mellom forskjellige synspunkter. Men jeg følger med, jeg følger med…….

 2. Med en enkel blodtest får man vite både balansen mellom omega 6 og 3 er, samt hvor mange % omega 3 man har i blodet sitt.
  Verdifull informasjon som forteller om den maten man spiser (og eventuelt det omega 3 produktet man tar) gjør kroppen godt eller ei

 3. Jeg har levd et liv med mye (masse) egg, glad i fårefett, kjøtt og med mye smør, rømme og slikt godt – i kosten.
  Jeg er nå snart 70 – og min helsesjekk viste normalvekt, og blodtrykk som en trettiåring. Ikke hjerteproblemer heller.
  Jeg har hvilepuls på ca 50, og har veldig god fysisk form etter et liv med mye fjellturer og andre aktiviteter.

  Ikke vær redd for fett, egg, kjøtt og fisk og desslike. Spiser du karbohydratfattig kost, så kan du i stedet øke fettintak med 30-50% for samme energinivå.
  Styr unna sukkerholdig mat, mat med stivelse som pasta, ris m.m. Spis poteter med måte. Det er slikt folk blir blir feite av.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*