Hjortelusflua – du kan klø i et år!

POPULÆRE SAKER

Tradisjonelle myggmidler hjelper ikke, men en kam kan redusere risikoen for at du blir plaget med intens kløe i inntil et år!

Tekst: Berit Kvifte

Hjortelusa er en liten krabat som kan gjøre skogturer og jaktsesong om til et kløende mareritt i uker og måneder.  Lusa er ikke spesielt smart siden den ofte forveksler mennesker med elg, hjort og rådyr. I disse dager er den spesielt plagsom.

Er du i skauen og plutselig kjenner et intenst bitt i nakken som begynner å klø og ikke vil gi seg, kan det være hjortelusflua som har bommet på sitt bytte.  Den flakser rundt og lander på hårete hoder og kravler videre ned i skjegg, nakke og rygg. Her oppdager den som regel at den er i «feil matfat», men er den sulten nok, gjør den et forsøk på å få noen dråper blod.

Er du ekstra uheldig kan du få over femti hjortelusfluer på deg, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet i en kommentar til NRK.  Ottesen bekrefter at forekomsten er økende, Spesielt i Østfold og Akershus.

Kam & caps!

Lurt å dekke seg til med caps eller hette for å hindre at hjortelusa kan feste seg. Foto: Pixabay

Det er ikke lett å beskytte seg mot hjortelusflua, men en finsk undersøkelse har vist at hvite klær kan redusere risikoen for at den lille terroristen blingser og tror at du er et firbeint skogsdyr.  Kam og caps eller hette er et must for å hindre at hjortelusa lander på deg.  Er du på skautur, ta fram kammen og gre hår og skjegg med jevne mellomrom.

Blir du stukket, kan kløen plage deg i opptil et år, så her er det bare en ting å gjøre; være føre var!

God tur!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker