Meditasjon kan erstatte smertestillende medikamenter

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Mange som har kroniske smerter blir avhengig av kraftige smertestillende medikamenter for å fungere i hverdagen. Disse kalles opioder. Mindfulness meditasjon, en tilstedeværende bevissthet om kroppen og dens omgivelser, kan hjelpe folk å overvinne sin avhengighet viser forskning.

Opioidavhengighet tar liv av rundt hundre amerikanere om dagen. Forskere fra University of Utah sier at mindfulness meditasjon er en velprøvd og sikker måte å bryte denne vanedannende måten for smertelindring på.

Personene i forsøksprosjektet gjennomførte et åtte ukers-program med med meditasjonsøvelser. Det førte til at de mistet sitt behov for opioider, følte mindre smerte og gjenvant glede for naturen og familien, en endring som ble registrert på EEGs (elektro-encephalograms), som overvåker hjernens mønstre.

Denne type mindfulness, som forskerne kaller MORE (Mindfulness-orientert Recovery Enhancement), ble testet på 135 personer som tok opioider for kroniske smerter. Under den to-måneder lange studien, enten mediterte deltakerne eller de tok del i en terapeut-ledet støttegruppe. Deres hjernefunksjon ble registrert med EEGs før og etter forsøket.

Meditasjonspraksisen brøt den nedbrytende vanen med bruk av opioider, som sløver ned positive følelser og krever høyere doser av stoffet for å fungere, sier forskerne.

De som mediterte rapporterte at de følte større glede for enkle ting, mindre smerte og fikk en bedre og mer positiv psykisk helse.

Nødvendige smertestillende medisiner kan raskt gå over til å bli farlige rusmidler hvis bruken er uforsiktig. Avhengigheten av opioider og opiater kan inntre raskt. Ved utbredt bruk er det vanlig at man utvikler en toleranse, det vil si at man må ta mer for å få samme virkning.

Rundt en fjerdedel av folk som får foreskrevet opioider blir avhengige av dem. Stoffet var ansvarlig for 63 prosent av alle overdosedødsfall i 2015 i USA. I Norge var 82 prosent av narkotikarelaterte dødsfall knyttet til bruk av opioider.

Smerte – en del av livet

Viggo Johansen filosof, kognitiv adferdsterapeut og mindfulnessinstruktør støtter dette.  Han forteller i sin podcast, Mindfulness med Viggo og Filip, at ved kroniske smerter spenner kroppen seg og lager mental motstand. Meditasjon kan brukes som et verktøy til å lære fysisk avspenning så denne mentale motstanden blir mindre. Fordi du slapper av blir det den subjektive opplevelsen du har av smerte mindre. Du lærer å forholde deg til smerten som et levende fenomen, hvor er smerten, hvilke deler av kroppen er uten smerte? Å begynne å forholde seg til situasjonen slik som den er har vist seg å være gunstig for mange mennesker.

– Nyere smerteforskning ser på smerte som et veldig komplekst fenomen, det er en blanding av kropp og sinn. Smerte er en blanding av nerveimpulser, forventninger, følelser og tanker vi får ikke skilt det fra hverandre. Når det gjelder kroniske smerter er det mer effektivt å jobbe med det psykologiske enn det fysiske. Noen opplever det som fornærmende fordi smerten oppleves så konkret, og fordi noen kan tro det betraktes som en psykisk lidelse. Men det er ikke det det handler om. Vi er så komplekse og kropp og sinn fungerer som en enhet i så stor grad at hver eneste tanke du har utløser kjemi i hjernen som oppleves som  tilstander. Vi føler alt vi tenker. Hvis man kan reflektere over det bør det være verdt å undersøke å nok til å se hvilket potensiale som ligger i det, avslutter Viggo Johansen.

I denne videoen vil Viggo veilede en enkel meditasjons-øvelse. Koble til øreplugger eller hodetelefon og sett deg godt til rette for litt deilig avspenning.

 


Kilde:

- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Å akseptere

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender....

“Helgestrekken” – Episode 3

Gi deg selv tid til bevegelse og pust et kvarter hver dag, så er mye gjort.  Litt hver dag er bedre enn av og...

Holder liv i samiske mattradisjoner

Reingjeter Maret Ravnda Buljo (42) fra Kautokeino vant i fjor Ingrid Espelid Hovig`s matkultur-pris og har også vært med i dokumentarserien «Smaker fra Sápmi»....

Relaterte saker

- Advertisement -