Meditasjon kan erstatte smertestillende medikamenter

Mange som har kroniske smerter blir avhengig av kraftige smertestillende medikamenter for å fungere i hverdagen. Disse kalles opioder. Mindfulness meditasjon, en tilstedeværende bevissthet om kroppen og dens omgivelser, kan hjelpe folk å overvinne sin avhengighet viser forskning.

Opioidavhengighet tar liv av rundt hundre amerikanere om dagen. Forskere fra University of Utah sier at mindfulness meditasjon er en velprøvd og sikker måte å bryte denne vanedannende måten for smertelindring på.

Personene i forsøksprosjektet gjennomførte et åtte ukers-program med med meditasjonsøvelser. Det førte til at de mistet sitt behov for opioider, følte mindre smerte og gjenvant glede for naturen og familien, en endring som ble registrert på EEGs (elektro-encephalograms), som overvåker hjernens mønstre.

Denne type mindfulness, som forskerne kaller MORE (Mindfulness-orientert Recovery Enhancement), ble testet på 135 personer som tok opioider for kroniske smerter. Under den to-måneder lange studien, enten mediterte deltakerne eller de tok del i en terapeut-ledet støttegruppe. Deres hjernefunksjon ble registrert med EEGs før og etter forsøket.

Meditasjonspraksisen brøt den nedbrytende vanen med bruk av opioider, som sløver ned positive følelser og krever høyere doser av stoffet for å fungere, sier forskerne.

De som mediterte rapporterte at de følte større glede for enkle ting, mindre smerte og fikk en bedre og mer positiv psykisk helse.

Nødvendige smertestillende medisiner kan raskt gå over til å bli farlige rusmidler hvis bruken er uforsiktig. Avhengigheten av opioider og opiater kan inntre raskt. Ved utbredt bruk er det vanlig at man utvikler en toleranse, det vil si at man må ta mer for å få samme virkning.

Rundt en fjerdedel av folk som får foreskrevet opioider blir avhengige av dem. Stoffet var ansvarlig for 63 prosent av alle overdosedødsfall i 2015 i USA. I Norge var 82 prosent av narkotikarelaterte dødsfall knyttet til bruk av opioider.

Smerte – en del av livet

Viggo Johansen filosof, kognitiv adferdsterapeut og mindfulnessinstruktør støtter dette.  Han forteller i sin podcast, Mindfulness med Viggo og Filip, at ved kroniske smerter spenner kroppen seg og lager mental motstand. Meditasjon kan brukes som et verktøy til å lære fysisk avspenning så denne mentale motstanden blir mindre. Fordi du slapper av blir det den subjektive opplevelsen du har av smerte mindre. Du lærer å forholde deg til smerten som et levende fenomen, hvor er smerten, hvilke deler av kroppen er uten smerte? Å begynne å forholde seg til situasjonen slik som den er har vist seg å være gunstig for mange mennesker.

– Nyere smerteforskning ser på smerte som et veldig komplekst fenomen, det er en blanding av kropp og sinn. Smerte er en blanding av nerveimpulser, forventninger, følelser og tanker vi får ikke skilt det fra hverandre. Når det gjelder kroniske smerter er det mer effektivt å jobbe med det psykologiske enn det fysiske. Noen opplever det som fornærmende fordi smerten oppleves så konkret, og fordi noen kan tro det betraktes som en psykisk lidelse. Men det er ikke det det handler om. Vi er så komplekse og kropp og sinn fungerer som en enhet i så stor grad at hver eneste tanke du har utløser kjemi i hjernen som oppleves som  tilstander. Vi føler alt vi tenker. Hvis man kan reflektere over det bør det være verdt å undersøke å nok til å se hvilket potensiale som ligger i det, avslutter Viggo Johansen.

I denne videoen vil Viggo veilede en enkel meditasjons-øvelse. Koble til øreplugger eller hodetelefon og sett deg godt til rette for litt deilig avspenning.

 


Kilde:

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*