Den ofte glemte blodprøven!

POPULÆRE SAKER

– At brystsmerter i voldsomme tak er et symptom på cøliaki, var aldri i tankene mine.  MR, EKG og blodprøver ble tatt i fleng, men ingenting unormalt kom fram. Det satt vel i hodet da, tenkte Sara Kveli Skjervø (39).

Tekst:  Berit Kvifte Foto: Privat

Året 2019 skulle være det året da Sara skulle si mer ja til venner, bli med i organisasjoner og styrer igjen. Hun var møkklei av hele tiden å føle seg trøtt.  Derfor satte Sara seg et hårete mål for å komme i gang, men ble i praksis stående på startstreken med to blytunge bein, brystsmerter, migrene og oppnedmage.

Hypokonder?

Viktig å by på seg selv. Når man orker og har energi.

– Jeg var lenge kjempegod på å finne forklaringer på alle plagene mine. Det var normalt å føle seg sliten innimellom, sikkert i flere år også. EKG og flere MR undersøkelser av hjertet mitt viste ikke noe unormalt. Ingen blodprøver viste noen mangler i kroppen eller tegn på skumle tilstander.  Sluttsummen var at jeg begynte å tvile på meg selv, at alt jeg følte, garantert satt mellom ørene. Fasit; jeg var blitt hypokonder, forteller Sara til Nye Mat og helse og innrømmer at hun også etter hvert ble et spetakkel å være i hus med.

Det manglet et lite stikk i fingeren…..som kunne gitt Sara et helt entydig svar på hvorfor hun var helt ødelagt fysisk og psykisk.

Brystsmertene kom tre-fire år etter at Sara fødte sistemann for 9 år siden.  – Jeg fikk akutte, voldsomme og intense tak i brystet og til tider var det vanskelig å puste. Jeg begynte å hyperventilere, ble veldig redd og tanken om kreft meldte seg. Legen avkreftet mine bange anelser hver gang og da var det vel kognitiv terapi, forteller Sara som i dag er tilbake i jobben som rådgiver for «Ungt entrepenørskap» i Trøndelag etter lengre sykefravær.

Stress?

HUNT-undersøkelsen viste at Saras plager skyldtes Cøliaki.

Sara lever i en storfamilie med fem barn, hvorav tre voksne hun er  bonusmamma til. Hun har to barnebarn som er på samme alder med hennes egne to barn.

– Her er det folksomt, ja! Kanskje familiesituasjonen var noe krevende og stressende?  Kanskje jeg var superstressa og at det var årsaken til at jeg var trøtt hele tiden? At hverdagen var for hektisk?

Sara fikk en ny knagg å henge symptomene på og la opp en ny strategi for å fighte trøttheten. Hun gav seg i kast med voldsom trening.

– Fullstendig feilslått, sier Sara som ble ei «gneldrekjerring» innenfor husets fire vegger.

Mage i ulage

Magen til Sara var tidvis i ulage, men det satte hun direkte på konto for «familieanliggende».

– Både min mor og mormor har hele livet hatt diffuse mage-plager, men det var bare liksom slik det var det. Jeg hadde det samme, men trodde som sagt at det «bare var slik» selv om jeg fløy på do i tide og utide, hadde mye vondt i magen, var svimmel og følte meg dårlig før og etter dobesøk.  Nok en gang fant jeg en egnet forklaring;  sikkert noe «familiegreier», ikke noe å bry seg om.

En av de mest fiffige årsaksforklaringene til Saras plager er denne;

– Vi har leilighet i Bulgaria og hver bidige gang vi var her ble jeg kjempesjuk. Som de andre, spiste jeg masse hvitt brød, pasta, pizza og drakk moderate mengder øl. Da jeg ble dårlig, skyldte jeg på at jeg ikke tålte varmen  (..)

HUNT-undersøkelsen gav svar

Folk i Trøndelag er vant til å stille opp i  HUNT-undersøkelser  (se faktaboks) og flere har fått avklart uavklarte helseproblemer ved å delta i denne.

– Lite visste jeg om at jeg skulle få svar på alle mine plager ved å delta i HUNT-undersøkelse – som trøndere er vant med å stille opp i.  Vel, forrige sommer slengte jeg meg med og fortalte om symptomene mine på en teststasjon de hadde her i Steinkjer. For første gang ble det tatt en cøliaki-test. Jeg fikk resultatet på nyåret og fikk helt hakeslepp.  Jeg ble både glad og helt satt ut. Fem år hadde jeg blitt sjekket på kryss og tvers, men en prøve var ikke tatt. Snakk om flaks !

Sara hadde cøliaki

Etter ni år med smerter, vondter, ubehag, redsel, frustrasjon, sorg og sinne fikk Sara en forklaring på hva som var så galt.

Du lærer fort hvilken mat som er JA eller et gedigent NEI.

– Jeg begynte nå å lese om cøliaki. Først om de generelle symptomene og deretter på ulike nettfora der cøliakere fortalte om sine symptomer. Cøliaki har mange ansikter og brystsmerter og migrene er en del av pakka, men hvem tenker vel på at brystsmerter kan ha sin årsak i tarmen?

– Nå har du fått klarlagt årsaken – er cøliaki utfordrende å leve med?

– Jeg tenker som så at siden jeg nå skulle bli belemret med en vrien og kronisk sykdom, så er cøliaki en av de «bedre», sier Sara og ler. – Det er i hovedsak deg selv som må gjøre grepene og da har du mye å gå på. Du merker med en gang at du har provosert sykdommen og lærer fort at det er ikke særlig smart. Med andre ord; du bestemmer om du vil ha dårlige dager eller ei.   En hvetebolle er nok til å gjøre deg sengeliggende og når du vet det, gjør du ikke det så mange ganger. Du lærer fort hva som er JA eller et gedigent NEI.

Det kunne ha gått galt

Sara ser i ettertid at hun har vært utfordrende å forholde seg til –  både hjemme og på jobb. – Det var mye som ikke var greit i hodet mitt. Jeg har til tider vært langt fra den beste versjonen av meg selv på flere plan.  Jeg ble deprimert og asosial, trakk meg unna folk og var sur og lei.  Hvem vet hva jeg hadde endt opp som om ikke årsaken ble klarlagt i forbindelse med HUNT-undersøkelsen.

Eget «forskninglaboratorium»

Sara har nå gjort om kroppen sitt til et lite forskningslaboratorium!

Både Sara og mannen er sammen om å kutte ut både sukker, gluten og laktose.

– Mannen min og jeg har tatt store grep og tatt en omstart ved at vi har kuttet sukker, gluten og laktose.  Jeg merker at jeg ikke tåler melk lenger, noe jeg drakk masse av tidligere. Et halvt glass melk og jeg ligger rett ut, men dette er en vanlig reaksjon når man slutter med glutenholdig kost.  Jeg så ikke den komme, men er en erfaring rikere.  Alkohol er også bannlyst en periode framover slik at kroppen får bygge seg opp. Nå er det ren mat og drikke for alle penga!

«Tilståelse» på facebook

Sara som alltid har vært et ja-menneske og hyper-sosial trakk seg, en periode før diagnosen, inn i sitt eget skall som ei skilpadde og forsvant fra alle sosiale medier.

– Jeg har alltid vært overalt, og så plutselig forsvant jeg som dugg for sola. Det var like greit å skrive om situasjonen min på FB fordi å ta runden til alt og alle og forklare alt, ville ta masse tid. Jeg fikk et behov for å forklare omverdenen om hva jeg har vært igjennom – på en enkel måte og med mine egne ord, sier Sara.

FB-innlegget hennes fikk så mye respons at det havnet i Trønderavisa og responsen uteble ikke.

– Innlegget mitt har hjulpet andre som har en uavklart lignende situasjon som min. Da har jeg oppnådd mye, sier Sara.

Fra Saras innlegg på Facebook;

Endelig, i starten på 2020, har jeg noe håndfast å ta tak i. Kroppen og hjernen min var så utslitt etter år med tapping av energi ifra sykdommen og meg selv som prøvde å gire opp istedet for ned. Så jeg måtte fortsette å være sykmeldt, noe som var mye enklere når koronaen kom og alle var hjemme. Så til alle som har lurt litt på hva har skjedd med Sara nå, har dere fått en liten forklaring. Jeg har fortsatt en kropp som ikke vil spille helt på lag, men er nå bestemt på at dette er helt sikkert noe jeg kommer sterkere utav også. Takk til familie, spesielt min mann, venner og kolleger som har holdt ut med en tidvis smågal kone, mor, venn og kollega.

Jakt, fiske, fjellturer er viktige for hele familien.

 

 

Dette er HUNT

HUNT er et forskningsprosjekt som omfatter helseopplysninger og biologisk materiale fra innbyggerne i Trøndelag. Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning. Data er framskaffet gjennom fire befolkningsundersøkelser, HUNT1 (1984-86), HUNT2 (1995-97), HUNT3 (2006-08) og HUNT4 (2017-2019). Til sammen har sirka 150 000 personer samtykket til at avidentifiserte helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter, og over 100 000 har avgitt blodprøver. Dette gjør HUNT til en betydningsfull samling av helsedata og biologisk materiale, også i internasjonal sammenheng. Siden den første innsamlingsrunden i 1984 har 240.000 trøndere deltatt i HUNT. Siste innsamlingsrunde, HUNT4, ble avsluttet i 2019.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker