Passopp kan dø av tannstein!

tannstein, hund
(foto: Pixabay)

Ubehandlede tannproblemer som ikke du engang merker noe til, kan føre til at «den stille død» plutselig rammer din firbente kompis.  Dette kan skje når tannproblemer har fått herje altfor lenge i munnen på Fido slik at bakterier fra munnhulen har vandret via blodbanen og til hjertet som stopper å slå…

Tekst: Berit Kvifte

FOTO: Berit Kvifte

Hos mennesker skjer det fra tid til annen at bakterier fra tenner i underkjeven finner vei til hjertet og kan utløse blodforgiftning og akutte hjerteproblemer. Det samme hos hunder.  Det kalles for «den stille død» fordi det er bare noe som skjer når du aller minst venter det hos en forholdsvis ung hund. Spesielt hos små hunderaser, hvilket skyldes forskjellige årsaker.  

En hund skal ha plass til 42 tenner uavhengig om det er en Grand Danois eller en liten Pomeranian. Det gir seg selv at det er trangere tannforhold hos små hunder enn hos store, og av den grunn er tannstein et større problem hos mindre hunder.

Arv kan også spille inn. Hunden kan arve dårlige tenner.  Maten du gir din firbente venn kan være en annen årsak og en annen diskusjon. Mange hundeeiere sverger til bløt mat, mens andre tviholder på «knotte-fôr».  

Bedre opplyst i dag

Det er først i de senere årene at tannhelse hos hund har fått større fokus. Tidligere nøyde mange seg med å konstatere at fortennene til hunden så fine ut mens jeksler og tannkjøtt ble glemt.  Dessuten er det lett å tenke seg at så lenge Passopp gnager bein eller tygger hardt fôr uten problemer, ja…da er vel alt i orden ?  Nei, slik er det ikke. Tannstein har alltid vært et problem hos hunder og starter gjerne i 4-5 årsalder, mens det hos noen allerede danner seg når de er to år.

Tannkjøttbetennelse

Hvis du ikke kontrollerer tennene og i tillegg har et avslappet til å pusse tennene til Passopp, kan tannkjøttbetennelse med tiden kunne utvikle seg etterfulgt av plakk og tannstein. Har det først kommet så langt, vil tannkjøttet trekke seg oppover mot røttene og bakterier få gode vekstvilkår mellom tenner og tannkjøtt. Til slutt løsner en og annen tann og faller ut – eller du risikerer en «uanstendig dyr» regning på tanntrekking og behandling hos veterinær.

Straks du har lest denne artikkelen ferdig bør du ta en sjekk i munnen på hunden din. Er tannkjøttet rødt og hovent, MÅ du gjøre noe – i går !  Tannkjøttbetennelse er like smertefullt hos hunder som hos deg og meg, men forskjellen er at vi går til tannlegen når det blir uutholdelig.  

Tannverk

Hvis hunden din får tannverk kan den ikke si i ifra, men Passopp er smart. Den finner løsninger selv som for eksempel å tygge på høyre side hvis tannverken sitter på venstre. Dette merker neppe du noe til.  Tannverk avsløres som regel når du går til veterinær for å få tatt tannstein.  Han/hun vil da ser at på den ene siden så har den mye tannstein, mens på motsatt side er det lite siden hunden din ikke brukt den vonde siden noe særlig.

Fjerne tannstein selv?

På større hunder kan det være greit for eier å komme til med en skrape, men det er et stort men. Det er fort gjort å skade tannkjøttet.  Dessuten er sjansen stor for å skade emaljen.  Og hva med jekslene og innsiden av tanngarden?  De «kampene» er det ikke mange hundeeiere som tar.  Fjerning av tannstein bør gjøres av en veterinær / klinikkassistent med en ultrascaler som løser opp tannstein og plakk. 

Dette skjer hos veterinæren:

Hunden din skal faste 12 timer før behandlingen som starter med at den bli veid.  Deretter får den «likeglad-sprøyte» som tar ca  15-20 minutter før den virker.  Det er veldig fint om du har vennen din på fanget når den «døser av» og før veterinæren henter den.  Så får Passopp lett narkose mens du kan ta en rusletur eller gjør ærend.

Passopp vil være helt «utkoblet» når du får han tilbake i fanget,  men innen 20 minutter begynner han å kvikne til.  Veterinæren gir den muligens et lite stikk til for å våkne.  Resten av dagen vil vofsen være preget av å ha vært i narkose ved at den helst vil ligge under et pledd å sove.  Tilby kun vann de første timene etterpå.

De første dagene etter tannsteinen er fjernet, er hunden øm i gommene. Løs derfor fôret opp i vann de første par dagene.

Forebygging

Tannpuss er den beste forebyggingen som finnes for tannstein og bør starte den dagen du får hunden i hus. Ta kompisen med inn i din rutine på badet og puss ivei!  Du trenger ikke 30 «puss» oppe og nede. Noen sekunder på hver tann, så er mye gjort, men ikke bruk tannkrem med fluor.   Kjøp spesialtannkrem hos veterinæren, så er du på den sikre siden.

Ikke forvent at en 4-5 år gammel hund umiddelbart synes det er stas om du plutselig kommer med tannbørsten, så om den slår seg helt rebell, finnes det enzymer du kan blande ut i drikkevannet dens som løser opp plakket.

Avslutningsvis;   Det er store prisforskjeller på å fjerne tannstein på voffsen.  Nye Mat og helse har sjekket og funnet at prisen varierer fra 960 kroner til 4000 ( !!)  til tross for at prosedyrene er de samme.  Pass på å spørre om prisen på forhånd!  Enkelt hunderaser bør fjerne tannstein så ofte som hver 10’ende måned,  så det er penger å spare.

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*