Er du den du virkelig er?

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Å være autentisk – vil si å være den man virkelig er uten å spille en rolle og tilpasse oss omgivelsene for å passe inn. Det er slik vi er født. Så deilig  – så befriende  – bare det å være uten tanke på andres forventninger og lønn. Prøv å kjenn på den følelsen – Hva kjenner du og hva gjør denne følelsen med deg? Ta deg noen minutter, lukk øynene og kjenn etter.

Tekst: Gunn Gudmundson

Med denne følelsen kommer SELVFØLELSEN, den gode selvfølelsen – med det mener jeg at vi lever i nuet og er tilstede i øyeblikket. Jeg sier ikke at det er lett, men vi kan øve, øve på å være sanne mot oss selv og leve etter våre egne normer og vurderinger og at vi er bevisste i det vi gjør når vi gjør det.

Fra å være barn til der du er nå er det så mange mennesker og hendelser som har formet deg.  Du blir formet av andre som igjen har blitt formet av andre osv. De fleste rundt oss har sine forventninger, krav og historier. Du blir bedømt og verdsatt etter prestasjoner og dessverre etter utseende.

Tenk etter hva du selv hørte som liten og hva du selv kanskje sier til barn, “så søt og så flink hun er.” Personlig har jeg blitt helt allergisk for dette utsagnet “Flink pike”  – Hva betyr egentlig det utsagnet ? Det setter mer eller mindre bevisst igang en jakt på positive bekreftelser.

Når lærte du deg å bekrefte deg selv, at du er god nok akkurat slik du er?

Jeg møtte en ung mor som følte seg så trist og hadde til hensikt å oppsøke sin lege for å få «lykkepille». På utsiden så livet hennes helt perfekt ut, men hun følte det ikke slik og forsto ikke hvorfor. Hun  var populær i vennegjengen hadde utseende med seg og en jobb som mange misunte henne, men allikevel hadde hun det ikke bra inni seg. Mannen hennes var snill og god  – derfor slet hun med dårlig samvittighet for det hun følte. Hva var årsaken?

Etter flere samtaler viste deg seg at hun levde slik andre forventet at hun skulle leve, reiste til syden i feriene, spa og shopping weekender med venninner, men det det gav henne ingen ting  – det ble bare tomt.  ….. og alle mente at hun måtte være overlykkelig.

Hun kunne egentlig tenke seg å reise til fjells med den lille familien sin uten å måtte være «up to date» hele tiden, spise pølse i lompe på fredagskvelden og legge seg tidlig. Gå rundt i en stor deilig genser og gode vide bukser på lørdag formiddag, uten å bli dradd ut på tur for å nå en eller annen topp.. …men det var ikke rom for det.

Når  hun erkjente dette for seg selv og fikk sagt dette høyt skapte det både lettelse og skyld og mange tårer………….hun ble bevisst.

Derfra var spørsmålet om hun ville forsette å leve slik hun gjorde eller å være ærlig og stå opp for seg selv og føle en indre glede.

Det er ikke gjort på et «knips» å endre livet sitt, men det å innse hvordan en ønsker å ha det er en god start. Økt selvfølelse må bygges opp over tid , «mingle» med de menneskene som harmonerer med dine verdier.

Selvfølelse og selvtillit er ikke det samme.

Selvtillit har ikke alltid med hvordan du føler det som menneske, men mer om hvordan du mestrer en situasjon, jobb eller oppgave.

Du kan ha stor selvtillit når du holder et foredrag på jobben, da dette er et område du mestrer.  Som privat person kan du likevel ha lav selvfølelse.

Hva har du lyst til å gjøre i helgen? Vanskelig å svare på……….kanskje jeg heller burde spørre deg slik…….» hva er det du ikke ønsker å gjøre»?

Gode tanker fra meg,

Gunn

Les flere gode refleksjoner fra Gunn på https://skapdinfremtid.no/

- Advertisement -

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Bygg brød med bygg!

Når vi slår på tråden til Jenny, står hun bøyd over en surdeig og forbereder åpent bakeri dagen etter. Men Jenny fikser glatt å...

Hæ – spiser du te? 

Ja, jeg spiser te, særlig på høsten. Det er tida for å lage alle slags koooose-drikker. En god kopp med noe smakfullt, søtt og...

Videomøter belastende for dem med sosial angst

Koronapandemien har ført til en oppblomstring av videomøter. Istedenfor å treffes på kontorer og i møterom, skal vi nå (ofte) treffes via skjermen fra...

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Relaterte saker

- Advertisement -