Merker du effekten av koffein?

Koffein får vi i oss gjennom kaffe, te, sjokolade og energidrikker. Forskere er usikre på hvordan koffein påvirker insulin og blodsukkernivåer.

Når det gjelder helseeffekten av kaffe, argumenterer mange for om det er bra eller dårlig. Sannheten er at kaffe har en rekke dokumenterte helsemessige fordeler, men det har også noen potensielt negative bivirkninger.

For friske mennesker, er koffein vanligvis en ufarlig oppkvikker. Men hvis du har type 2 diabetes, kan koffein gjøre det vanskeligere å holde blodsukkeret i sjakk.

Koffeinets påvirkning på blodsukkernivå

En økende mengde forskning tyder på at folk med type 2 diabetes reagerer annerledes på koffein. Det kan øke blodsukkernivået og dermed også forhøye insulinnivået deres.

En studie så på folk med type 2 diabetes som tok en 250-mg koffeinpille til frokost og en annen ved lunsjtid. Det er omtrent den samme mengden som å drikke to kopper kaffe til hvert måltid. Resultatet viste at deres blodsukker var 8% høyere enn på dager da de ikke inntok koffein.

Det er fordi koffein kan påvirke hvordan kroppen reagerer på insulin, hormonet som får sukker inn i cellene og deretter blir omgjort til energi.

Koffein kan redusere insulinfølsomheten. Det betyr at cellene ikke reagerer på hormonet så mye som de en gang gjorde. De tar ikke lenger opp så mye sukker fra blodet ditt etter at du har spist eller drukket. Dette fører til at kroppen din må produsere mer insulin, som gir høyere insulin-nivåer etter måltider.

Hvis du har type 2 diabetes, bruker kroppen din insulin dårlig. Etter måltider stiger blodsukkeret ditt høyere enn normalt. Koffein kan gjøre det vanskeligere å bringe det ned til et sunt nivå. Dette kan føre til for høye blodsukkernivåer. Over tid kan dette øke sjansen for diabeteskomplikasjoner som nerveskader eller hjertesykdom.

Hvorfor har koffein denne effekten?

Forskere er usikre på hvordan koffein påvirker insulin og blodsukkernivåer. Men de tror det kan fungere på denne måten:

  • Koffein hever nivåene av visse stresshormoner, som epinefrin (også kalt adrenalin). Epinefrin kan hindre at cellene får omgjort sukkeret. Det kan også hindre kroppen fra å lage så mye insulin som du trenger for å dempe blodsukkerstigningen.
  • Den blokkerer et protein som kalles adenosin. Dette molekylet spiller en stor rolle i hvor mye insulin kroppen din produserer. Koffein hindrer adenosin fra å gjøre jobben sin. Det kan ikke fjerne sukker fra blodet ditt så raskt.
  • Det tar ta fra deg søvn. For mye koffein kan holde deg våken. Mangel på søvn kan også redusere insulinfølsomhet.

Hva er passe mengde?

Det tar bare ca 200 milligram koffein for å påvirke blodsukkeret. Det er det som er i ca en eller to kopper brygget kaffe eller tre eller fire kopper svart te.

Du kan være i stand til å håndtere mer eller mindre koffein. Folk kan ha ulike reaksjoner på stoffet. Din grense avhenger av forhold som din alder og vekt.

Hvor mye koffein du vanligvis får i deg kan også spille en rolle. Personer med diabetes som drikker kaffe jevnlig har ikke høyere blodsukker nivåer enn de som ikke er diabetikere. Noen eksperter tror kroppen din blir vant til mengden over tid. Men andre undersøkelser viser at koffein fortsatt kan kvikke deg opp, selv om du alltid starter dagen med en kopp kaffe.

For å finne ut om koffein øker ditt blodsukker, snakk med legen din eller en ernæringskyndig person. Du kan teste blodsukkeret hele morgenen etter at du har tatt din vanlige kopp kaffe eller te. Så kan du teste deg etter at du har droppet kaffen i noen dager. Når du sammenligner disse resultatene, vil du vite om koffein har en innvirkning på ditt blodsukker.

Høyt innhold av antioksidanter

Det finnes en annen side av historien. Studier viser at kaffe kan redusere dine sjanser for å få type 2 Diabetes i første omgang. Eksperter tror det er fordi kaffen har et høyt innhold av antioksidanter. Disse forbindelsene reduserer betennelse i systemet, noe som kan redusere sjansen for å få sykdommen.

Hvis du allerede er rammet av type 2 diabetes, blir det annerledes. Koffein i en kopp kaffe gjør det vanskeligere å kontrollere blodsukkeret. Hvis du føler deg piggere etter din morgenkaffe, kan det være lurt å bytte til koffeinfri. Det har ikke samme effekt på blodsukkeret eller insulin.

Koffeinholdige drikker hjelper deg å føle deg energisk og fokusert. Men som de fleste ting i livet, bare fordi noe er bra, betyr det ikke at mer er bedre.


Kilder:

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*