Mammamat

POPULÆRE SAKER

Barn og unge vet ofte hva de har lyst på – men ikke alltid hva de har behov for. De utsettes for søte og usunne fristelser gjennom hele oppveksten. Det blir gjerne til vaner de tar med seg og utvider videre når de flytter hjemmefra. Derfor begynte jeg tidlig å tenke på hvordan jeg kunne minimere en slik bekymring.

Tekst Anita Breivold

«Her har du litt penger, så kan du gå og kjøpe deg noe godt.» Det er en velkjent formulering, en setning jeg egentlig ikke er så glad i. Som foreldre belønner man gjerne barna sine på ulike måter. Jeg har gjort det litt annerledes, og våre døtre har kanskje hatt en streng mamma i så henseende. Lørdagsgodteri har vi besørget i alle år, og det var godteri bare på lørdager og på merkedager. Og noe på tur. Sånn var det med den saken. Når de så ble gamle nok til at kiosken var innen rekkevidde i det daglige, var rutinene og vanene allerede innarbeidet. Sulten var stilt via gode nistepakker, og godteribehovet var lite fremtredende.

Foto: Pixabay

Som studenter har de derimot fått bidrag til hybelmat. For som mamma synes jeg faktisk gode matvaner og matvarer kan betraktes som en del av en god investering i helse og livskvalitet. Derfor har jeg sponset dem med sunn mat som de gjerne synes er dyr i en studenttilværelse. Den har fått betegnelsen «mammamat». Og de vet godt hva det innebærer. Det er ekte mat, mat som de vet jeg vil de skal kjøpe. Har de lyst på et kyllinglår, en smoothie, en salat eller noe annet i den leia når de er på farten, ja, da er det bare å kjøpe. Når de kjøper kjøtt, fisk og andre middagsingredienser til hybelkjøkkenet, eller økologiske egg, frukt og bær, da er mammaen såpass interessert i det at slikt sponses. Gladelig. Vi har hatt en egen konto for mammamat. Og det har blitt noen kassalapper med den typen mat gjennom årene. Det er sjelden man er glad for utgifter, men dette er helt klart noe av det som betales med glede. Samtidig blir de unge bevisste på hva ting koster. Sløsing ser vi lite til.

– Det er jo så mye som er så dyrt, at når jeg spiser frukt, så spiser jeg til og med skrotten! Velbekomme! En ny bevisstgjøringsepoke i et ungt liv.

Så kommer det en og annen tekstmelding:

«Jeg må lage noe med fløte, den går ut på dato i dag, har du forslag?» Forslag sendes.

«Jeg kjøpte kyllingkjøttdeig på tilbud. Kan jeg lage kjøttkaker av det?» Jepp.

«Åssen var nå den tacogryta igjen?» Oppskrift sendes, fra Helsevis oppskrifter.

«Jeg har mye egg og løk. Går det an med løk i omelett?» Kjør på!

(Foto: Pixabay)

Det er ingen dum ballast å vite hva ting koster, planlegge måltider, handle, og kjenne hva som metter og gir energi og god helse. Mammamat har vært en god investering.

Vil du har flere gode tips og lure ideer, finer du mange slike fra vår virkelighet i boka Helsevis. Ta kontakt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker