Dekorativt, men helsefarlig!

ved, helsefarlig, muggsopp
En vedstabel i stua er nødvendigvis ikke bare ment for peiskos. Leser du interiørblader, er vedstabelen nesten et «must» om du skal følger trenden.  Men, «ved-møbelet» kan inneholde mer enn du liker å tenke på.

Tekst: Berit Kvifte

Dekorativt og potensielt helseskadelig. Vedstabelen kan inneholde skadedyr og sopparter som er mye verre å puste inn enn røyken som kommer når veden brenner.  For tar du inn fuktig ved, vil varmen kunne føre til vekst av muggsopp.  Norges Astma og allergiforbund roper varsku; ikke ta inn flere vedkubber enn du har tenkt å fyre med. Du kan bli syk!

Muggsopp i all ved

Så godt som all ved som tas inn har muggsopp.  Ikke all sopp er synlig og det gir en falsk forsikring. Veden inneholder millioner av soppsporer som er er så små at de er umulig å oppdage med det blotte øye. Sporene svever lenge i luften og du puster dem inn. I følge Mycoteam har ved fra furu og gran mer muggsopp enn bjørk, men også bjørkeved er utsatt for muggsoppskader.

Hodepine og tretthet

I 2014 gjorde «TV2 Hjelper deg» en test på inneluft før og etter at de hadde fylt en vedkasse innendørs. Målingene viste at partikkelmengden hadde økt flere hundre ganger, og prøvene viste at over halvparten av disse partiklene var muggsporer. Målinger Mycoteam har gjort, viser at det er såpass mye mugg i vanlig fyringsved at det kan gi helseplager. Muggsoppsporer spres i luften og i mange tilfeller kan konsentrasjonen av mugg i luften øke flere hundre ganger på grunn av vedfyring. Dersom det hadde blitt målt like høye verdier av muggsoppsporer i et klasserom, ville det blitt stengt.  Du vet lite om hvor mye som svever rundt inne i din stue. – Når vi puster inn soppsporer som frigjøres fra mugg, kan det gi helsemessige plager, sier fagsjef Johan Mattsson til Vi i Villa.  Omlag 30 prosent av befolkningen kan få hodepine eller problemer med slimhinnene etter å ha pustet inn luft fra soppbefengt «interiør-ved».

Kjøp TØRR ved

Det spås alltid kalde vintre og strømpriser som kommer til å skyte i været, noe som gir vedselgerne gode tider. De selges ved unna som aldri før – også ved som har «gått ut på dato».  Denne skal du være spesielt nøye med å sjekke. Ser du synlige tegn til mugg, så ikke kjøp den! Mugg «går ikke over» når den kommer i hus.  Tvert imot.

Fakta om muggsopp

Muggsopp kan vokse på overflaten av tilnærmet alle typer materialer og ved organiske materialer. Muggsopp vokser som sopptråder (mycel) og kan produsere et stort antall sporer som spres med luft. Muggsopp opptrer naturlig utendørs på fuktig organisk materiale og vekst og sporeproduksjon/-spredning vil variere i løpet av året med et naturlig toppunkt på sensommer og høst.

 

Kilde: Lone Ross Gobakken, NIBIO  
About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*