Gjør magnesium til din hjertesak!

magnesium
(Foto: Adobestock)

Mindre magnesium i jordsmonnet og utstrakt bruk av sprøytemidler gjør at maten du spiser inneholder betydelig mindre magnesium enn før.

Kostholdsveileder Vegard Holum forteller at det kunne vært unngått mange tilfeller av hjerte- og karsykdommer hvis folk hadde fått i seg nok magnesium over tid. Dette henger sammen med magnesium sin evne til å regulere kalsium inne i kroppens celler.

Tekst Birthe Storaker

Magnesium hindrer opphopning av kalsium i cellene

Magnesium er viktig for kroppens kalsiumhåndtering. Kalsium strømmer kontinuerlig inn i cellene for å avgi elektroner til nervesignaltransport. Magnesium leder kalsium ut av cellene igjen, uten tilstrekkelig magnesium vil kalsium hope seg opp inne i cellene og gjøre dem forkalket. Flere forskere har tatt til orde for at dette er en direkte årsak til inflammasjon, eller såkalte stille betennelser, inne i cellene.

Kalsium er viktig for normal muskelfunksjon. Overskudd av kalsium, og samtidig mangel på magnesium kan derfor føre til kramper.

Dersom du mangler magnesium, vil skjelettet brytes ned for å frigjøre det. Dette vil samtidig føre til en frigjøring av kalsium, og dermed for mye kalsium i blodet. Dette kan føre til både benskjørhet og samtidig forkalkningsproblematikk.

Magnesium bidrar i over 300 enzymer i kroppen

Magnesium inngår i over 300 enzymer i kroppen og er nødvendig for en normal funksjon av hjerte, muskler og kroppens stoffskifte. Hjertet har normalt et høyt magnesiuminnhold og mineralet er med på å opprettholde den elektriske spenningen over cellemembraner i nerve- og muskelceller. Dette er avgjørende for at alt fungerer som det skal.

Magnesium er tungt opptakelig og bør tas med et proteinrikt måltid. Mange av tilskuddene på markedet har den ubehagelige bivirkningen at de gir diaré. For å tas opp i tarmen må magnesium ioniseres. Magesyre og en velfungerende tarm er løsningen. Proteiner i maten øker nivået av magesyre. Det kan også være lurt å ta magnesium med vitaminer som hjelper til på opptaket. C-vitamin beskytter ionisert magnesium fra å reagere med andre stoffer i tarmkanalen, mens vitamin B6 er viktig for opptaket over cellemembranen.

Mange forhold påvirker mengden magnesium i kroppen

 • Ensidig kost
 • D-vitaminmangel
 • høyt stoffskifte
 • inntak av mye kli
 • stort inntak av melkeprodukter og kalsium
 • stort inntak av kaffe
 • høyt alkoholforbruk
 • høyt inntak av karbohydrater
 • høyt insulinnivå
 • diabetes
 • nyresykdom
 • kronisk diaré
 • mangelfullt opptak av næringsstoffer i tarmen
 • stress
 • hard trening
 • kraftig svetting
 • slankekurer
 • aldring
 • graviditet
 • en del legemidler, spesielt vanndrivende

Magnesiummangel

Tidligere var det mye enklere å få den anbefalte daglige dosen av magnesium. Det moderne, industrielle jordbruket fører til at mange matvarer er blitt næringsfattige. Mineralnivåene i maten vi spiser har blitt drastisk redusert over flere år.

En annen årsak til magnesiummangel er det faktum at vi mennesker har endret våre kostvaner og sjeldnere spiser mat som bønner, frø, fisk, nøtter og grønne bladgrønnsaker – som alle er gode kilder til magnesium.

Magnesiummangel er derfor blitt relativt vanlig og dette kan være en medvirkende årsak til flere sykdommer. Derfor kan det være lurt å kjenne til symptomer som kan være tegn på at du får i deg for lite magnesium.

Symptomer på for lite magnesium

Noen symptomer kan være:

 • liten matlyst
 • lavt energinivå
 • kvalme
 • brekninger
 • slapphet
 • følelsen av svakhet
 • nummenhet og prikking i armer og ben
 • kramper

Dette er diffuse og vage symptomer som også kan ha mange andre forklaringer hvorav magnesiummangel kanskje ikke er det første man tenker på.

Kakao er en fin kilde til magnesium. Foto: Unsplash.com

Gode kilder til magnesium

Mange matvarer inneholder magnesium så det burde egentlig ikke være vanskelig å få i seg nok hvis jordsmonnet vært rikere på mineraler og planter ikke hatt så mye sprøytemidler i seg. Det er nesten umulig å få for mye magnesium gjennom kosten, også fordi kroppen regulerer opptaket.

De som tar magnesiumtilskudd i form av piller, kan likevel få for mye. Den vanligste bivirkningen er diaré, så magnesiumtabletter med kan også brukes mot forstoppelse.

Myndighetene anbefaler at kvinner inntar minst 280 milligram magnesium om dagen, mens menn trenger mer enn 350 milligram. Mange ernæringseksperter mener at behovet for magnesium er høyere enn myndighetenes anbefalinger og dessuten svært individuelt.

Ikke glem det viktige saltet: Vi kommer til å skrive om salt i en senere artikkel.

Matvare Magnesium
Mg/100 g matvare
Mineralsalt 1000
Basilikum, tørket 711
Koriander, tørket 694
Kakaopulver 523
Hvetekli 480
Squashfrø, gresskarfrø 460
Persille, tørket 400
Linfrø, knuste 392
Sesampostei/-pasta, tahini 380
Paranøtter 376
Sennepsfrø 370
Valmuefrø 347
Estragon, tørket 347
Merian, tørket 346
Klibrød, med hvetekli 345
Sesamfrø, med skall 335
Sesamfrø, uten skall 335
Korianderfrø 330
Chiafrø, tørket 320

 

Matvaretabellen 2019. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.
www.matvaretabellen.no

 

Ta rett prøve for å se om du har mangel på magnesium

Magnesiumnivået i blodet er veldig stabilt, men mengden magnesium vi har i kroppen bestemmes ikke bare av inntaket, men også av opptaket, forbruket og utskillelsen. En blodprøve sier noe om hvor mye magnesium du har i blodet men ingenting om hvorvidt det er nok i cellene. For å finne ut av det må man eventuelt undersøke hvor mye magnesium det er i blodceller eller vurdere utskillelsen i urinen.

Blodprøver tatt i serum, slik fastlegen gjør det, gjenspeiler kun serumverdien men ikke nivået inne i cellene. Det er der magnesium for det meste befinner seg. Blodprøver i røde blodceller, såkalte RBC-prøver, vil gi et mer nyansert bilde. ‒ Fordi magnesium har forskjellige verdier i serum og i celler er det viktig å ta riktig blodprøve, forteller Holum.

Vitamin B6 spiller også en viktig rolle for opptak av magnesium i kroppen, siden dette er en slags “portåpner” for at magnesium kommer inn i cellene.  Har du ikke nok B6 vil du heller ikke kunne ta opp magnesium effektivt.

Holum forteller selv om effekten han merker ved å ta magnesium jevnlig. ‒ Muskler blir mykere og kramper forsvinner samtidig som nattesøvnen blir bedre, sier han.


Kilder:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*