Melatonin hemmer og bremser virus!

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Virus-cocktailen som ventes å ramme nordmenn om noen uker, er et scenarie leger og sykehus frykter mer enn noe annet. Høstforkjølelse, sesonginfluensa og den oppblomstrende pandemien er hva vi vi står overfor, og det jobbes på spreng for å finne noe som kan dempe og bremse tsunamien av virus.

Tekst: Berit Kvifte

Mens forskere jobber på spreng over hele verden, kan du enn så lenge sørge for god søvn er det mest harmløse, men kanskje det mest virksomme vi har foreløpig. Når vi sover utskiller vi hormoner som hjelper immunforsvaret, men forutsetningen for søvn er melatonin.

Det har vært forsket på søvnhormonet, melatonin, i flere år hvorav enkelte studier konkluderer med at melatonin og immunsystemet har en sammenheng fordi immunsystemet har en døgnsyklus nøyaktig lik melatoninproduksjonen. Det vil si at i den første delen av søvnen, så øker produksjonen av T-celler som er celler kroppen trenger for å nedkjempe virus og som dessuten utgjør «frontkjemperne» i immunforsvaret vårt.

Den første delen av natta er den viktigste for immunsystemet og det er der melatonin kommer inn fordi T-cellene våre har samme syklus som hormonet. Når melatoninproduksjonen øker på utover ettermiddagen og kvelden, så skrus samtidig T-celleproduksjonen i gang. I den første delen av søvnen er mengde melatonin på topp. Det samme med T-celleproduksjonen.

I tillegg, og for å illustrere hvor viktig melatonin er for immunsystemet og spesielt T-cellene, så produserer t-cellene sin egen melatonin på samme måte som i pinealkjertelen (konglekjertelen). I et område, for eksempel i lungevev, finnes det en T-celle som produserer melatonin. Denne kan faktisk produsere så mye melatonin at det i det omkringliggende vev blir det fem ganger så mye melatonin som det er naturlig å ha om natten!  Har du for eksempel bronkitt eller lungebetennelse, vil T-cellens melatoninproduksjon gi en skikkelig dytt til immunsystemet som har til oppgave å hamle opp med bakterier og virus.

Studien «Covid 19, Melatonin as a adjuvant treatment»  ble publisert tidligere i år og konkluderer med at melatonin ikke bare er et søvnhormon, men en meget sterk antioksidant som har et betennelseshemmende molekyl som beskytter mot virus og patogener og kan være nyttig i behandling i forbindelse med pandemien.

I undersøkelsen framkommer det at melatonin reduserer betennelse i lungene som gjør at mange dør om de blir rammet av pandemien fordi de har et dårlig eller svekket immunforsvar. Med melatonin kan alvorligheten i betennelsen reduseres og øke sjansene for å overleve. Det er dog viktig å poengtere at melatonin i seg selv ikke kan behandle selve lungebetennelsen, men redusere symptomene slik at forløpet mildner.  I Kina diskuterer leger og forskere muligheten om å bruke  søvnhormonet i behandlingen av kritisk syke.

De danske legene, Ismail Gögenur og overlege Jacob Rosenberg ved Kirurgisk Gastroenterologisk avdeling på Herlev Hospital i København, gjennomførte en studie for noen år tilbake. Denne påviste at melatonin har en hemmende effekt på blodforgiftning og andre betennelsestilstander. De to legene dokumenterte også at melatonin kan forebygge skader på hjertet etter en blodpropp.

Søvn og reparasjon

Begynner du å snufse, nyse, hoste, fryse og svette, er du sjuk. Det allmenne rådet myndighetene har gitt oss er å holde oss innendørs og borte fra andre.  Og når du først må være inne kan du like godt krype til sengs og soooooove så mye du bare kan. Mange av oss gjør dette automatisk når vi blir slått ut av influensa eller andre virusangrep, og det er kjempesmart. For mens du ligger og sover deg gjennom dagene, skrur melatoninet seg på. Det samme gjør altså T-cellene.

Melatoninet og T-celler sender kroppen din rett inn på «verksted»  – eller inn i reparasjonsfase om du vil.  Søvn er en superviktig del av tilfriskningen fordi immunsystemet produserer flere immunceller når du sover. Og desto flere immunceller som er i sving, desto lettere nedkjempes virus. T-cellene gjør det de skal mens «eieren av kroppen» sover.

Kan tilskudd ha noen nytte?

Naturlige substanser blir stadig oftere mer gjenstand for forskning og også tatt i bruk i forbindelse med pandemien.  Sykehus rundt om i verden har lenge brukt vitamin-C mot viruset som har satt kloden i en «gisselsituasjon» ved at man ikke har fullstendig klarhet i hvordan viruset smitter og hvem som er mest disponert for smitten.  Det man vet, er at millioner har dødd i pandemien og flere millioner kommer til å dø.

Som vitamin-C framsnakkes av forskere og leger, så blir også melatonin som ofte omtales som velvære-hormon, men som viser seg å ha langt mer potente virkninger på oss.  Dog – et «velvære-hormon» som kan bufre opp mot stresset, frykten og panikken vi kjenner på og som drenerer immunforsvaret, er noe vi sårt trenger.  Er du stresset og det spinner i hodet, får du ikke sove. Får du ikke sove, produserer du minimalt med melatonin. Lite melatonin påvirker dannelsen av viktige T-cellene.  Sover du ikke, blir du mye mer mottakelig for virus, men har du en passe mengde, gjør du jobben enkel for immunforsvaret å hanskes med inntrengere.

Melatonin gjør ikke at du blir fortere frisk, men du får mindre symptomer og plager av sykdommen og sjansen for at det hele eskalerer til en langt mer alvorlig komplikasjon, reduseres.  Det er viktig å forebygge en aggressiv progresjon av sykdommen i risikogruppene.


Kilder:

- Advertisement -

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Bygg brød med bygg!

Når vi slår på tråden til Jenny, står hun bøyd over en surdeig og forbereder åpent bakeri dagen etter. Men Jenny fikser glatt å...

Hæ – spiser du te? 

Ja, jeg spiser te, særlig på høsten. Det er tida for å lage alle slags koooose-drikker. En god kopp med noe smakfullt, søtt og...

Videomøter belastende for dem med sosial angst

Koronapandemien har ført til en oppblomstring av videomøter. Istedenfor å treffes på kontorer og i møterom, skal vi nå (ofte) treffes via skjermen fra...

Vi trenger ikke være rike, vakre og friske for å være lykkelig

Det er et ordtak som sier – «det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det» Hørt det mange ganger før og...

Podcast: Marianne møter Kamilla Ravn Fossem – Ble flinkere å ta vare på seg selv

I denne episoden møter du Kamilla Ravn Fossem fra Sortland. Ei dame på 38 år som raust deler sine erfaringer og våger å snakke...

Relaterte saker

- Advertisement -