Bedre helse og lettere kropp når han gjorde dette

Han forsøkte virkelig å gjøre «det rette» og følge de offisielle kostholdsrådene. Likevel økte vekten noen kilo hvert eneste år helt til han sprengte skalaen på badevekten. Faste og ketogent kosthold ble løsningen.

Tidlig i tenårene begynte Geir Torgersen (55) å legge på seg. Kostholdet bestod hovedsakelig av karbohydrater i henhold til de offisielle kostholdsrådene med store mengder grovbrød, poteter og ris og varierte ellers med fisk, fugl og kjøtt. Han spiste lite søtsaker og snacks og hadde et lavt alkoholinntak. Likevel økte vekten noen kilo hvert eneste år helt til han sprengte skalaen på badevekten med 150 kg.

Tekst Birthe Storaker | Foto privat

– Jeg forsøkte virkelig å gjøre «det rette» forteller Geir. To ganger tok jeg ordentlig tak og reduserte kraftig på energiinntaket kombinert med økt bevegelse og trening, forteller Geir videre. Det virket – en stund. Han gikk ned omtrent 20 kilo begge periodene i løpet av tre-seks måneder. MEN, etter disse forsøkene ble imidlertid forbrenningen ble kraftig senket. Når han var ferdig med dietten og gikk over til å spise normale mengder mat igjen, varte det ikke lenge før vekten viste var tilbake  pluss noen kilo ekstra.

Helseproblemene økte

Geir la sakte men sikkert på seg noen kilo hvert år. Helseproblemene kom også snikende parallelt. Betennelser i kroppen ga stivhet og ubehag spesielt i ledd, han hadde lite energi, konsentrasjonsvansker og svingende humør. – Jeg slet etter hvert tidvis med ereksjonssvikt og fikk målt meget lavt testosteronnivå, men ikke lavt nok til å få behandling.

Han ble videre diagnostisert med diabetes type 2 og skyhøyt blodtrykk. Fastlegen ga ham blodtrykksenkende medikamenter, som han skulle ta resten av sitt liv.

For 2½ år siden ville Geir slutte med medikamentene. Fastlegen protesterte veldig, men Geir insisterte og ba legen om råd for hvordan han skulle gjøre det. – Motvillig ga han meg et nedtrappingsprogram på medikamenter over fire uker. Jeg fulgte programmet, og ganske riktig holdt blodtrykket seg på et normalt nivå selv uten medikamenter, forteller Geir.

Max 150 kg

Vendepunktet kom for vel tre år siden da badevekta viste ”Error”. Geir snudde vekten og kunne lese bakpå at det sto «Maks 150 kilo».  – Da jeg sprengte skalaen, ble jeg rett og slett skremt! Jeg burde kanskje blitt det da jeg fikk diagnosen diabetes type 2 og høyt blodtrykk, men det var først den enorme vekten som virkelig vekket meg til å ta kroppen på alvor, sier Geir.

Tiår med altfor høyt inntak av karbohydrater hadde samlet seg på kroppen som fett. Tanken slo ned i han: – Jeg måtte redusere drastisk på inntaket av karbohydrater hvis jeg skulle miste kroppsfett, forteller Geir. Karbohydratene skulle erstattes med fett. Hvis det var gunstig å ha et ketogent kosthold (kosthold med svært få karbohydrater), slik at kroppen brukte fett som viktigste energikilde, ville det vel være enda bedre om kroppen kun fikk fett fra kroppen og ikke gjennom kosten. Dette var første gang Geir kom på tanken om at kanskje faste også kunne være en del av reisen videre.

 

Lær å faste med Geir Torgersen og KetoFit

Gjennom 28 dager blir du innviet i fastingens vidunderlige verden. På en enkel, trygg og effektiv måte deler han av all sin kunnskap og erfaring og sørger for at du også går ned i vekt. Nesten 300 deltakere har gått gjennom kurset. Mange av dem har gått ned 10 kilo i løpet av kurset.

 

Ketogent kosthold og faste

Geir børstet støv av bøker han hadde lest tidligere. De som utpekte seg til å bli han største inspirasjonskilder var Homo optimus skrevet av Jan Kwaśniewski samt The complete guide to fasting av Jason Fung og Jimmy Moore.

– Jeg kastet all mat i huset som inneholdt mer enn 5 gram karbohydrater per 100 gram, kastet alt av halv- eller helfabrikata og satte meg som mål om at jeg skulle veie under 100 kilo, sier Geir.

Etter tre uker ville vekten endelig fortelle hva Geir veide, 149,6 kilo. Han jublet! Han vet ikke hvor mye han veide før han begynte med kostholdsendringen, men han antar at han veide minst 155 kilo tatt i betraktning tiden det tok å komme under 150 kilo. Med en høyde på 186 cm var hans kroppsmasseindeks (KMI) nesten 45, hvilket indikerer svært alvorlig fedme.

Geir begynte raskt å introdusere faste som en del av virkemidlene. Han startet forsiktig med 18 timer og økte etter hvert opp til sju dagers faste. Tanken om faste motiverte ham mer enn noe annet. Det var nytt, det appellerte til ham rent logisk, og han tenkte at «ingenting kan få meg raskere ned i vekt enn ikke å spise noe i det hele tatt». Etter at han var kommet i gang og ikke opplevde sultproblemer eller manglende viljestyrke, var det i grunnen enkelt å fortsette.

Vekten gikk ned

Geir forteller at det vidunderlige med disse endringene var at han ikke opplevde noen av problemene han hadde slitt med ved tidligere slankekurer basert på kaloritelling. Han følte ingen slapphet og kjente seg sjelden sulten. Konsentrasjonen og energien ble veldig mye bedre. Hodepine var helt fraværende. – Denne livsstilen spiller på lag med kroppens hormoner, gjør underverker og gjorde at jeg ikke trengte en voldsom viljestyrke for å fortsette, sier Geir. Med ketogen kost og faste gikk det som en drøm. Etter kort tid forsvant betennelsene i kroppen, og mykheten i ledd ble mye bedre.

– De siste to årene har jeg stort sett spist en gang daglig de dagene jeg ikke faster. De siste tre årene har jeg fastet et sted mellom 120 og 150 dager så det har blitt mange dager jeg dermed ikke har spist i det hele tatt.

Jeg faster i dag 7 dager hver tredje måned, ikke så mye for vektnedgangens skyld, men for maksimal helseforebygging.

Under 100 kilo

Geir er veldig fornøyd med å ha kommet under 100 kg.

Det lengste Geir har fastet, er 14 dager. Han gjorde det til en morsom sak. På sin Facebook-profil la han ut et innlegg hvor han skrev at han ikke skulle spise noe før vekten var under 100 kilo. Han veide da 109,9 og begynte endelig å skimte at dette målet var oppnåelig. Geir opplevde å få fantastisk god støtte fra kjente og ukjente som heiet på ham og kommenterte hans daglige oppdateringer av vektnedgangen. Etter 14 dager viste vekten det magiske tallet 99,8 kilo. Geir var overlykkelig!

– Det tok meg to år med ketogent kosthold og faste å komme ned i 95 kilo. Det siste året har fokuset vært på å stabilisere vekten, og jeg veier i dag 93 kilo. Jeg har enda noen få kilo igjen før jeg er nede i normalvekt, og nå forsvinner 100–300 gram i uka, forteller Geir.

Geir har aldri tatt medikamenter for diabetes type 2. Han ville bedre sin helse ved hjelp av kostholdsendringer. I dag ligger hans HbA1c på 4,7 prosent og er fortsatt nedadgående. – De siste tre årene har jeg ikke trent, men rundt nyttår kom lysten til å trene, og jeg var kommet godt i gang med styrketrening frem til covid-19 stengte treningssenteret. Seksualdriften er blitt mye sterkere, og det er flere år siden jeg har opplevd ereksjonssvikt. I dag ligger testosteronnivået mitt på 17 nmol/l.

En usedvanlig sunn 54-åring

Fra dag én på sin ketogene fastereise har Geir hatt et nærmest nerdete behov for kunnskap. Han har lest utallige bøker, tidsskrifter, vitenskapelige artikler og forskning rundt temaene. Helsemagasinets veldokumenterte artikler har også vært en viktig kilde sammen med medlemskap i Kostreform. Geir finner stor trygghet og motivasjon i å se alle bekreftelsene på at ketogen kost og faste er i tråd med det vi mennesker evolusjonært er tilpasset.

Geir har valgt å gå jevnlig til fastlegen for å ta blodprøver slik at hans ”nerdete gener” får gleden av å se hvordan hans nye livsstil forbedrer verdiene. I dag er alle verdier normale, eller som fastlegen sa: Du er en usedvanlig sunn 54-åring.

Ketofit-metoden

Allerede etter et år ble det stort påtrykk fra Geirs omgivelser om å dele erfaringene og kunnskapene sine om faste og ketogen kost. Mange ville også ned i vekt og bedre sin helse.

Som et hobbyprosjekt lagde han det han kaller KetoFit-metoden, som består av et 4 ukers program og inviterte folk til å få egne erfaringer med alt det gode faste og ketogen kost gjør for kroppen. Tilhengerskaren har vokst, og i dag bruker over 250 mennesker metoden. Veldig mange går ned 8–10 kilo i løpet av de første 4 ukene og ser dramatiske forbedringer i andre helseparametere. Enda viktigere er kanskje at alle blir værende i samme gruppe, slik at vi støtter hverandre i veien videre. En kur på 4 uker er ikke nok, det må permanent endring i livsstilen for å få til varige endringer.

Søk kunnskap og støtte

Geirs fremste råd til andre som vil ned i vekt eller på andre måter ønsker å bedre sin helse ved hjelp av kostomlegging, er å søke kunnskap og støtte. Les bøker og tidsskrifter. Følg blogger. Finn personer i din vennekrets som virkelig forstår hva du ønsker å gjennomføre. Om du ikke finner det, så finn en gruppe som gjennom kurs eller Facebook heier på deg, støtter deg, gir deg kunnskap og inspirasjon, og ikke minst et sted der du kan bruke dine erfaringer til å støtte andre.

– Mitt poeng er at det er tungt å stå alene når omgivelsene forsøker å fortelle deg at det er livsfarlig, det du driver med – at fett er livsfarlig og grovt brød er sunt, eller at faste er usunt. Min påstand er at ketogen kost og faste er den mest naturlige metoden vi kan bruke for å gjenvinne trivselsvekt og god helse, avslutter Geir Torgersen.

1 Kommentar

  1. Imponerende helsereise😁 Jeg har selv en liknende historie, men jeg var 57 år og enda sykere enn deg, så jeg trengte lenger tid. Motivasjonen blir syerk nok når du innser at livet vil gå mot slutten om du ikke tar tak og er standhaftig. Problemet er nok for mange at de er ganske sukker/brødavhengige og ikke tror at de kan klare en kostomlegging. Men det kan de😁 Om man får diabetes i 40=50 års alderen og kun følger de offentlige råd, og tar sin medisin, er sansynligheten stor for at man får en smertefull og kort alderdom. Denne gruppen dør minst 10 år før tiden. Keto og faste ikke bare gjør deg frisk og slank, men også»yngre» ved noe som heter autophagia(spis deg selv) Hvor du mens du faster får byttet ut mye gammelt protein i kroppen.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*