Dosen er giften!

biogene aminer, vellagret mat, histaminer

Spiser du for mye mat med høyt innhold av aminer?

Allerede for flere hundre år siden skriver den kjente legen Paracelsus, (1492-1541): «Alt er gift og ingenting er uten gift; bare dosen avgjør om noe er en gift»

Har du noen gang tenkt over dette veldige viktige konseptet når det gjelder sunn mat? Selv om litt er sunt, så er det ikke slik at enda mer er enda sunnere. Å spise for mye av visse «sunne» matvarer, kan faktisk gjøre deg veldig syk.

Solveig Curran, ernæringsterapeut. Foto:privat

Tekst: Solveig Curran

Vi har hørt gjennom mange år at for mye gluten, sukker og ferdigmat er skadelig for helsen og mange vil heller velge å leve sunnere og spise lavkarbo, kraft og fermentert mat. Men hva hvis man prøver å spise sunt og humøret er på bunn, man opplever søvnvansker, hodepine, humørsvingninger, mageproblemer og utslett, stikk motsatt av det man ønsket av et sunt kosthold?

Hvis man prøver og spise sunt men ikke oppnår ønsket helsegevinst, kan det våre lurt å lœre litt om biogene aminer.

Hva er aminer?

Biogene aminer eller forkortet til aminer, er organiske molekyler som finnes i naturen. Det forekommer naturlig i forskjellige mengder i alle type mat, som planter, nøtter og animalske produkter. Det er helt naturlig og sunt at vårt daglige kosthold inneholder små mengder med mat som inneholder biogene aminer, men hvis inntaket blir for stort, over en lange periode, kan man utvikle symptomer. Det er mange typer aminer og den meste kjente typen er histamin, men det finnes også mange andre typer aminer som kan gi negative reaksjoner hvis inntaket blir for stort eller man har intoleranser og nedsatt evne til å bryte ned aminene i maten.

Hva slags mat inneholder aminer?

Mengden aminer i forskjellig type mat, er avhenging av mange faktorer. Som for eksempel lagringstid, lagringsforhold, koke- og steke tid, bakteriesammensetningen i maten og tilgang til oksygen. Som en hovedregel er det fint å vite at fersk mat inneholder lite aminer og lagret eller fermentert mat inneholder mer aminer.

Spekemat inneholder mye aminer. Foto: Unsplash

 

Mat som typisk inneholder store mengder aminer er spekemat, fermentert mat, mørk sjokolade, kraft, nøtter, frø, lagrede oster, kjøtt og fisk som ikke er helt ferskt, rødvin og myke frukter/grønnsaker som for eksempel bananer, brokkoli, avokado og bringbœr.

 

Vellagrede oster er rike på histaminer. Foto: Unsplash

Hvor mye aminer er bra for oss og hvor mye er faktisk skadelig?

Det er ingen tvil om av matvarene i listen over er sunn mat og bra for tarmen, men hvis totalinntaket av matvarer som inneholder aminer overskrider kroppens mulighet til å bryte de ned, blir man syk. Alle mennesker er forskjellige, noen tåler mer aminer enn andre. Noen tåler å spise en håndfull av mat som inneholder aminer to ganger om dagen, andre fungerer bedre hvis de spiser en spiseskje av det mens andre igjen fungerer best med bare en teskje en gang om dagen. Det beste er å lære å kjenne etter og høre på sin egen kropp. Vi er født med instinkter, vi kan «føle» hva som er riktig for oss. Jeg tror vi alle trenger en påminnelse på viktigheten av å bruke «magefølelsen» og ikke kunnskapen som sitter i hodet. Kanskje du føler deg litt tung og deppa, og bare lukten av fermentert mat, geitost, kraft eller fisk gjør deg kvalm? Magen sier: «Vil ikke ha», og hodet sier: «spis skikkelig sunt, mer fermentert, mer kraft» Husk at dosen er giften! For mye mat med høyt innhold av aminer kan gjøre deg SYK! Kanskje du har overskredet din toleranse for aminer?

Hvilken symptomer får man hvis man overdriver inntaket av mat og drikke som inneholder aminer?

Hvis inntaket av biogene aminer blir større en kroppens evne til å bryte de ned, kan man få en rekke symptomer. Symptomene kan komme ganske fort etter man har spist eller drukket noe med mye aminer, et typisk eksempel er hodepine etter en kveld med ost og vin, men diffuse symptomer kan også komme og gå helt uventet og man ser ingen sammenheng mellom det man spiser og drikker og hvordan man føler seg.

Organene som ofte blir rammet av for stort inntak av aminer er lunger, lever, nervesystemet, hjernen, huden, mage og tarm.

 

Typiske symptomer er:

  • Lite energi, slapphet og utmattelse, lite pågangsmot, nedstemthet, depresjon, aggresjon, humørsvingninger, følelsen av håpløshet, panikkanfall, angst, svetteutbrudd, hetetokter om natta, plutselig høy puls, psykiske lidelser, plutselige gråteanfall.
  • Feber, følelsen av å være syk, verking i kroppen, muskelsmerter
  • Magesmerter, kramper, kvalme, halsbrann, sure oppstøt, forstoppelse og IBS
  • Hodepine eller migrene
  • Nese som renner, sikling, hyppig hoste, kremting, astma og lungeproblemer.
  • Hudutslett, eksem, elveblest, ansiktsrødme, kløe i øynene
  • Lavt blodtrykk med svimmelhet
  • Søvnproblemer, vanskeligheter med å sovne på kvelden, man våkner om natten eller man drømmer mye og man føler seg ikke uthvilt om morgenen.

 

Hvorfor reagerer man på aminer?

Det er to grunner til at man reagerer på aminer. Den ene, og kanskje mest utbredte, er at inntaket av mat med mye aminer, er altfor høyt. Den andre grunnen er aminintoleranse, hvor evnen til å bryte ned aminer er nedsatt, Dette kan henge sammen med lav produksjon av enzymene som bryter ned aminer.

Hva skal vi gjøre for å holde oss friske og ikke overdrive inntaket av mat med aminer?

For å holde deg frisk og forebygge symptomer på «amin-forgiftning» er det best å lære å kjenne etter hvor mye aminer man faktisk tåler. Hvis man allerede har utviklet symptomer, kan det være lurt å spise mat uten aminer i 10 dager, som ferskt kjøtt, fersk fisk, kylling, ferske grønnsaker og uraffinerte karbohydrater som for eksempel hirse, ris, quinoa, poteter og speltbrød.

Hvis du vil lære mer om aminer, ta kontakt med Solveig Curran. Solveig er ernæringsterapeut utdannet på London School of complementary Therapy. Hun er opprinnelig norsk men er bosatt i England og jobber med å hjelpe folk til å bruke mat som medisin.

Solveig Curran, ernæringsterapeut, Food As medicine Support group.

http://www.livenaturally.org.uk/

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*