«Kjedereaksjonen» fra føttene dine!

sko, føtter, såler
(Foto: Justin Main - Unsplash.com)

Tenker du over hvordan skoene dine demper belastningen for kroppen ved gåing og løping, på asfalt eller i skogen? Eller velger man sko kun etter stil, mote og trend? For noen blir støtten man får med riktig skotøy satt mer i sentrum enn andre, som for eksempel diabetikere, som er fort utsatt for komplikasjoner bare ved et lite gnagesår.

Du har kanskje kjent gnagsårene etter 17. mai du også, men riktig sko påvirker også hvordan vi beveger oss og kan belaste hele skjelettet fra hofte til rygg. Det merkes kanskje ikke med en gang, men ved langvarig aktivitet kan det gi er rekke skader. Uten om dette er noen av det ofteste fotplagene man blant annet ser idag:

  • Mortons nevrom og metatarsalgi (smerter i fotbladet)
  • Hallux valgues (feilstilling i fot, der stortå presses mot de andre tørne)
  • Plantar fascilitt og hælspore (smerter under hæl til forfot)
  • Haglunds hæl (gjentakende friksjon mellom skotøy og fotens vev)
  • Akillesproblematikk (slitasje i og rundt akillessen og dens feste på hælbeinet)

Tursko eller løpesko?

Skogsturen trenger ikke ende opp med aircast eller gips! (Foto: Enger)

Også på en rekke arbeidsplasser er riktig skotøy en del av bedriftens HMS punkter, fra insustri til helsevesenet. Velg rett sko til bruk i både jobb, inne og andre aktiviteter.Skal du velge riktig sko må man også se litt på bruken. Begynner man med løping uten riktige sko kan det fort øke belastningen på sener og bånd og risikion for skader er stor. Legger man ut på fjelltur i utfordrende terreng uten for eksmpel sko som støtter anklene kan man fort ende opp i å hinke resten av turen hjem. Riktig skotøy gir deg også sko i mange år fremover. Valg av riktig sko i tidlig alder minsker risikoen for utviklingen av fot plager betraktelig.

En god indikasjon på riktige sko er at den er komfortabel. Skoen skal kunne gi støtte rundt  hæl og rundt innersiden av foten og har en naturlig knekk foran på skoen og at den ikke klemmer på tærne dine.

Riktige såler?

Det kan virke som at behagelige såler i sko spiller en viktig rolle i utviklingen av skader. Hos NHI.no står det blant annet:

«I en studie ble 106 soldater bedt om å rangere såler etter komfort. Etterpå fikk gruppen de innleggssålene som de syntes var mest komfortable, og brukte disse i fire måneder. Resultatet av studien var at testgruppen hadde 53 prosent færre skader i beina enn kontrollgruppen.»

Denne «kjedereaksjonen» som oppstår ved feil belastning på føttene som spres gjennom kroppen kan oftes løses med en tilpasset innleggssåler.

Ordtaket «One size fits all» kan sjeldent brukes med sko. Vi har alle forskjellige sko størrelse og vi har alle forskjellige bevegelsesmønster. Riktig valg av sko og såler kan kan dempe potensielle skader ved gåing og løping.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*