Dette kan koste deg titusener!

(Foto: AdobeStock)

Blir du og familien smittet med skabb, kan det koster titusener om dere ikke tar smitten på ramme alvor. Skabbmidden gir seg nemlig ikke uten «kamp» og hele familien behandles! Flere sykehus bekrefter at vi har en skabb-epidemi gående.

Tekst: Berit Kvifte

Til TV 2 bekrefter Emilia Signe Hugdahl, overlege ved hudavdelingen på Haukland universitetssykehus, at det registreres en økt forekomst av skabbsmitte. Antall konsultasjoner har økt merkbart siden i fjor. Den største økningen sees hos personer i alderen 15 – 29 år.

-Flere hudleger ser at den dyre behandlingen gjør at smittede ikke har råd til å gjennomføre skabb-behandlingen riktig, sier legen til TV2. Hun er redd at flere vil bli smittet om ikke myndighetene kommer på banen og gjør medikamentene «blå».  Fagsjef, Steinar Madsen, ved Statens Legemiddelverk sier de vil se på saken, men kan ikke love noe. Medisinene koster om lag rundt 3000 til 4000 kroner for en person, men om du ikke følger opplegget, kan du fort ryke på en ny runde skabb  ( re-smitte) . I tillegg kommer kostnader til legetimer og eventuelle klær du eventuelt må kassere for å få smitten ut av hus.

Midden Sarcoptes scabiei har i mange i årevis blitt registrert i befolkningen med jevne mellomrom, men nå blir stadig flere smittet, uten at noen kan sette fingeren på hvorfor.  Kjennetegnet er intens kløe som nesten kan drive deg til vanvidd og som ikke gir seg før du har fått de rette legemidlene i hus (Nix/Permetrin krem eller Benzylbenzoat liniment. Det er slett ikke alltid at en kur per person er tilstrekkelig for å bli kvitt midden.

Som oftest er det småbarnsfamilier som blir rammet, men det lille «skabberakket» kan finne veien til hvem som helst via hudkontakt, seksuell kontakt og en sjelden gang via klær, håndklær og sengetøy.  Men, midden har vist seg å være mer pågående en som så. Ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) undersøker de mobiltelefoner til skabbpasienter, og fram til nå har de funnet skabbmidden på to telefoner, skriver Stavanger Aftenblad.

Det alle har trodd til nå, er at skabbmidden trenger menneskelig hudkontakt for å overleve, og at de vil dø relativt fort om de ikke lenger har dette. Skabben vi har funnet på mobilene, var levende. Da kan det tyde på at skabben lever lenger uten hudkontakt enn man tidligere har trodd, sier Thomas Ternowitz, professor og avdelingssjef ved husavdelingen på SUS, til avisen.

Klør og kløøøøøøøøør!

Det er hunnmidden som graver «ganger» under huden der den legger egg som klekkes etter 3-4 dager. Etter 3-6 uker bryter helvete løs. Kroppen reagerer allergisk med intens kløe som forverres når du kryper under dyna.  Små barn får gjerne skabbutslett på hode, hals. Håndflater og fotsåler, mens det hos ungdommer og voksne kommer det nupper og blemmer til syne på huden over «skabbgangene» som kan med godt lys og lupe sees mellom fingre, på håndledd, albuer og av og til på kjønnsorganene.  Skabbgangene varierer fra 2-15 millimeter lange og i disse kryper «skabberakket» som er mellom 0,3 – 0,5 millimeter lang og som av og til kan sees som en liten mørk prikk/ flekk i enden av middgangen. (fortsetter under bildet)

(Foto: Adobestock)

Kontakt lege!

Siden skabbutslett kan forveksles med andre typer hudutslett, bør du få en lege titte på saken dersom du plutselig begynner å klø som besatt. Barn under 2 år, eldre og gravide skal uten unntak sjekkes hos lege ved mistanke om skabb.

Skabb forsvinner ikke seg selv, og må behandles. I en familie må alle behandles og diverse tiltak igangsettes når du/ dere har fått has på midden.  Begrens kontakten med andre, bruk eget håndkle etter dusj og vask. Sengetøyet skal vaskes på 60 grader, men du kan også legge klær og sengetøy i fryseren i minst ett døgn før å få bukt med midden. Mistenker du at du kan ha fått skabb, skal du holde deg borte fra skole og jobb inntil du er godt i gang med behandling. (fortsetter under bildet)

(Foto: Jasmin_Sessler – Pixabay)

Ikke meldepliktig, men….

Skabb er ikke definert som en allmenfarlig smittsom sykdom, og utløser dermed ikke plikt å melde fra til mulige smittekontakter. Det anbefales likevel å informere alle i husstanden din og eventuelle seksualpartnere slik at de kan komme i gang med behandling selv om de ikke har begynt å klø.  Unger kan gå tilbake til skole og barnehage ett døgn etter at de har begynt med behandling.

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*