5 essensielle ting for deg med diabetes!

diabetes, blodsukker, blodsukkerapparat
(Foto: PhotoMIX-Company - Pixabay)

Som diabetiker er det et par nyttige ting man ikke kan være foruten. Livet byr på ekstra utfordringer når man har diabetes og da er det kjekt med alle ting som hjelper gjøre hverdagen litt lettere.

Tekst: Arnt-Olav Enger

Blodsukkerapparat

Diabetes er en av de mest utbredte sykdommene i verden og der i gjen nok å velge mellom når det kommer til utstyr for å holde orden på blodsukkeret. En rekke produsenter utvikler stadig mer avanserte «duppeditter» til målingen av sukkernivået. Senest, er å nevne flash-glukose-målere, en sensor man setter på armen som kan måle og varsle om blodsukkeret via mobil. I motsetning til sin forgjenger med stikk i fingeren gir den et klarer bilde av blodsukkeret ditt gjennom hele døgnet. For mer aktive diabetikere kan denne løsningen være veldig kjekk for å komme i forkjøpet av eventuelle følinger.

Hør med din diabetessykepleier om mulighetene her. Følg også med i apotekene, det er stadig vekk nye modeller å velge mellom.

Pen-cap

Denne er relativt ny, men kan være effektivt i mange tilfeller. Et av symptomene til diabetikere kan være konsentrasjonsvikt. Har du heller ei en slavisk rutine på å skrive ned målinger og injeksjoner, kan det noen ganger gå litt i surr. Med en Pen-cap vil man i alle fall få en viss pekepinn på når man tok forrige dose. Timesulin har feks dette som passer til de fleste insulinpenner.

Godt fottøy

En av diabetikernes verste fiender er nevropati. Dette går ofte fort utover ben og føtter. Dårlig sirkulasjon i føtter og ben til en diabetiker er ofte utsatt og kan gi dumme komplikasjoner hvis man får gnage-sår eller kutt.

Ikke bare beskyttelse for elementene, kvister og stein, men også riktig demping og passform på skotøy gjør at du ikke heller utviklinger dårlige holdninger i gangen din og påfører heler ei unødig belastning på kroppen.(fortsetter under bildet)

(Foto: USA-Reiseblogger – Pixabay)

Kremer og kosttilskudd

Muskelkramper har nok de fleste diabetikere opplevd. Mye kan hjelpes med litt magnesium. Dette fås normalt gjennom et godt kosthold, men diabetikere må som oftes ta litt ekstra for å få hjula til å gå helt rundt. Mye gjøres ved litt kosttilskudd, men akkutte krampetak kan fremdeles forekomme, gjerne ved skippertaksaktivitet i skog og mark. Da finnes det blant annet magnesiumkremer som lindrer dette meget effektiv. Uansett gir det en behagelig følelse også ved påføring på muskler etter aktivitet og trening. Jeg anbefaler å teste ut magnesiumkremen til Helsekjelda.

Tørr hud kommer vi heller ikke bort ifra. Ved diabetes er uttørring en faktor og hydrering av kroppen er hele tiden et poeng. Selv om man drikker mye vann kan en god fuktighetskrem hjelpe forebygge sprukken hud. Erfaringsmessig føler jeg tykkere fuktighetskremer fungerer best. (fortsetter under bildet)

(Foto: AdoreBeautyNZ – Pixabay)

Følingsmaten

Det hender jo at det går litt unna og skjelvingen begynner. Følingen kan oppstå plustelig eller være snikende over lengere tid uten at man merker noe til det. Det er da absolutt kjekt å ha noe hendig å få i seg. Personlig fungerer en yoghurt veldig fint i slike tilfeller og jeg slipper kjipe blodsukkertopper som ved å drikke en cola. Dette er selvfølgelig veldig individuelt og diabetikere finner som regel ut sin «go-to-snack» ved følinger. Likevel drar ikke jeg rundt med en yoghurt i sekken til en hver tid, så fint med alternativer som ikke tar så store plassen. Her finnes det da en rekke glukosetabletter som kan være effektive i krisesituasjoner. En liten honningputt tar heller ikke store plassen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*